Băimărenii care au trecut în ultimele săptămâni prin cimitirul Horea I din oraş au descoperit pe unele dintre locurile de veci puse înştiinţări. În hârtii aparţinătorii erau rugaţi să treacă pe la birourile eparhiale pentru a clarifica situaţia mormintelor.
„Nu cred că există vreun băimărean căruia-i place cum arată Cimitirul romano-catolic Horea I şi nici mie nu-mi place, sincer să fiu. Am început un demers sau un şir de activităţi pentru a pune ordine şi disciplină în acel cimitir. În primul şi în primul rând trebuie sau trebuia reinventariat întreg cimitirul: care mormânt de cine aparţine, reînnoim contractele, facem publice, de fapt împărţim tuturor regulamentul cimitirului care a intrat în vigoare în anul 2014 şi la care am lucrat mai bine de o jumătate de an. Ideea este că vrem să reînnoim totul, să arate decent şi să fim mândri de acel cimitir, să nu fie o pată pe obrazul nostru”, a declarat preotul Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.
În ciuda faptului că în Cimitirul Horea I din Baia Mare nu mai sunt disponibile locuri de înhumare de ani buni, există morminte de soarta cărora nu se mai îngrijeşte nimeni. Fie cei înmormântaţi acolo nu mai au urmaşi care să le poarte de grijă fie pur şi simplu au căzut în uitare. Cert este că Protopopiatul romano-catolic de Baia Mare vrea să facă ordine o dată pentru totdeauna.
„Întreg cimitirul a fost reinventariat, toate mormintele şi tare m-aş bucura dacă aparţinătorii ar veni la parohie şi s-ar interesa să vedem care este situaţia mormântului respectiv. Ideea este să nu se sperie lumea, să nu se gândească nimeni la altceva, ci vrem ca efectiv acest cimitir să fie o mândrie a oraşului şi nu ceea ce este acum”, a adăugat protopopul.
Mormintele de obicei sunt concesionate pentru 20 de ani şi există o taxă. Dacă persoana care face solicitarea este membră a Bisericii romano-catolice şi este la zi cu contribuţia către lăcaşul de cult, atunci va benefici de un discount substanţial la concesionare.
„Dacă persoana are cotizaţia la zi, în momentele de nevoie trebuie s-o ajutăm şi noi, deci va beneficia de un preţ mai mic la concesionare”, a precizat preotul.
Acesta a subliniat că în urma inventarierii s-au descoperit 822 de morminte despre ai căror aparţinători nu se mai ştie nimic de cel puţin 20 de ani.
„Este mormânt despre care nu se ştie nimic din 1921. Ştim că a fost cineva înmormântat acolo, dar nu şi cine, al cui este sau cui aparţine. Bine ar fi să punem lucrurile la punct pentru că numai astfel vom putea să curăţăm cimitirul de buruieni şi să fie frumos”, a subliniat protopopul.
În cazul în care nu vor apărea concesionarii acestor morminte atunci protopopiatul va repune locurile de veci în circuit şi vor putea fi reconcesionate de alte persoane în condiţiile în care este o mare cerere de locuri de morminte în cimitirul Horea I.
Ana Pop
foto arhiva