Prefectul Anton Rohian a participat, alături de subprefectul Alexandru Bondrea şi directorii unor instituţii deconcentrate ale statului, la şedinţa privind bugetul consolidat al statului, care a avut loc la Palatul Administrativ vineri, 13 noiembrie.
Călin Chilat, director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş, a afirmat că per ansamblu, dacă se are în vedere perioada similară a anului trecut, există o creştere a încasărilor la bugetul general consolidat de aproximativ 3.500.000 lei faţă de octombrie 2014.
Astfel, „la bugetul de stat avem o creştere de aproximativ 3.300.000 lei, bugetul asigurărilor sociale de stat o scădere de aproximativ 2.500.000 lui, la bugetul fondului de şomaj o creştere semnificativă, de 114% iar la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, o creştere de circa 114%. Încasările din impozitul pe profit au crescut de aproximativ 1.000.000 lei, cele din impozitul pe venit 119%, la TVA avem o creştere de 555.000 lei, la TVA-ul restituit o creştere de aproximativ 1.000.000. La accize avem o scădere de aproximativ 750.000 lei, care se datoreza în principal scăderii declaratului. Adică sumele declarate de către operatorii economici plătitori de accize sunt mici, prin urmare şi încasările sunt mici. Dar sumele încasate anul acesta sunt substanţial mai mari faţă de anul trecut. Faptul că au scăzut anumite taxe şi impozite determina operatorii economici să aibă un grad de conformare voluntară mai mare şi declaratul să fie cel real.
Teodor Lupuți, şeful Biroului Vamal de Interior Maramureş, a declarat că au scăzut încasările din arierate: „Este vorba de sumele pe care le plătesc persoanele fizice care sunt trimise în instanţa pentru trafic de ţigări sau alte produse. Per total, faţă de octombrie anul trecut, încasările au crescut cu 121%. Împreună cu Biroul Vamal Sighetu Marmaţiei au fost realizate încasări de 6.688.660 lei, faţă de un program de 7.000.002 lei, adică 95,28%. Referitor la acest program, aţi văzut că în septembrie realizările noastre au fost foarte mari, peste 140%; întotdeauna programul se reaşează la vama, astfel încât vămile care au peste 100% ajung la 100%. Programul pentru vama nu se poate stabili ştiinţific, fiindcă nu există indicatori.” În ceea ce priveşte primele 10 luni ale anului, programul a fost depăşit cu 119%. Luputi a precizat că Maramureşul importă ţesături şi arcuri metalice, placaje, utilaje, instalaţii, feronerie, mobilă, profile de aluminiu pentru aluminiu, lingouri de aluminiu şi exportă mobilier, parchet, profile de avioane etc., adică produse finite, în cele mai multe cazuri.
Lucica Pop, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, a afirmat că numărul pensionarilor a scăzut: „La nivel de contracte de asigurări avem o uşoară creştere pe luna octombrie, dar veniturile încasate nu sunt foarte mari. Avem în momentul de faţă 1652 de asiguraţi cu contract de asigurări. În ce priveşte biletele de tratament, este în desfăşurare seria a XV-a. Până acum pe toate seriile desfăşurat până la sfârşitul lui octombrie avem un procent de 95% de alocare a biletelor. Primăvară şi toamna se dau mai greu, prin urmare şi pentru seria actuală care începe în 15-16 noiembrie avem încă 22 de bilete disponibile pentru diverse staţiuni, Sovata, Buziaş, Geoagiu etc.”.
Biletele nu sunt doar pentru pensionari, 20% sunt pentru asiguraţi. Lucica Pop a adus în atenţie o problema legată de cabinetele de expertiză, şi anume lipsa acută de medici de expertiză muncii. S-au vacantat cele două posturi de la Vişeu şi Sighetu Marmaţiei, medicii nu sunt interesaţi să le ocupe, prin urmare va avea loc o reorganizare a Serviciului de expertiză, ceea ce înseamnă că se va închide cabinetul de la Vişeu. Va rămâne cabinetul de la Sighet, pentru care se speră găsirea unei soluţii cât mai curând, cu sprijinul medicilor din Baia Mare. În zona Vişeu sunt în jur de 4.000 de pensionari de invaliditate, iar în zona Sighet, circa 4.500. Prefectul Anton Rohian a cerut multă grijă în gestionarea acestei probleme, având în vedere că sunt vizaţi oameni suferinzi şi a solicitat că toate schimbările să fie cât mai bine anunţate bolnavilor.
Rareş Pop, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, a spus că la nivelul instituţiei, până la 31 octombrie s-au derulat fonduri publice în suma de 25.327.340 lei, din care de la bugetul de stat 19.839.313 lei; din sursă de accize, din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, 4.839.291 lei şi venituri proprii din prestări servicii, 648.636 lei.
Smaranda Karoly, şef Serviciu Buget-Financiar-Contabilitate, a prezentat situaţia bugetului Casei de Asigurări de Sănătate. S-a primit o majorare de buget de 17.985.000 lei, suma cea mai mare fiind la medicamente pe programele naţionale de sănătate, o suma importantă şi la dializă. Sume consistente sunt folosite pentru plata serviciilor medicale în ţările UE. „Bugetul este acoperitor; chiar şi în luna noiembrie am primit o majorare de buget şi se acoperă necesarul pe toate segmentele”, a precizat Smaranda Karoly.
Oana Oşanu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, a afirmat că au crescut veniturile la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Veniturile din luna octombrie s-au ridicat la 1.551.439 lei, cu o creştere de 12% faţă de acceaşi perioada a anului trecut. Cheltuielile au scăzut cu 29% per total. Diminuarea se înregistrează la măsurile pasive, pentru că a scăzut numărul de şomeri faţă de anul trecut cu 30%. Bugetul a fost epuizat în luna mai, dar din economiile realizate până la sfârşitul anului se vor pune în plata toate convenţiile. Oana Osanu a afirmat că unele locuri de muncă au fost create artificial, doar pentru acordarea subvenţiilor, şi ele au fost retrase într-o anume perioada când plata convenţiilor nu a putut avea loc. Începând de luni există asigurată permanentă la Vişeu de Sus, cu un angajat. Oana Osanu a cerut ajutorul prefectului pentru a primi un spaţiu pentru acest birou din partea Primăriei Vişeu, iar Anton Rohian i-a promit tot sprijinul în acest sens.
Instituţia Prefectului – Maramureş