Parcul Central din municipiul Baia Mare va fi inaugurat la finele acestei săptămâni. Cu câteva zile înainte de a-și deschide porțile, importantul punct de atracție a fost vizitat de către responsabilii care au implementat proiectul dar și de către primarul Cătălin Cherecheș. Întins pe o suprafață de peste patru hectare, Parcul Central cuprinde și câteva elemente unice în România. Este vorba despre un labirint verde desfășurat pe 2.200 de metri pătrați, un centru expozițional de cactuși din colecția lui Vida Gheza precum și cel mai înalt tobogan dintr-un ansamblu de joacă din România, cu o înălțime de 12 metri. Proiectul, în valoare de aproximativ 16 milioane de lei, a fost realizat din fonduri europene.
Întreaga suprafață a Parcului Central este monitorizată video de șapte camere de supraveghere.
„Parcul are patru hectare și încă 820 de metri pătrați, teren care nu face parte integrală din parc, pe fonduri europene realizat. L-am cumpărat ulterior de la vecinii noștri de la Drusal. Acolo urmează să se realizeze un teren de tenis, în cursul anului viitor. Ar fi fost urât dacă nu am fi reușit să cumpărăm terenul deoarece ar fi fragmentat parcul. În incinta Parcului Central se află centrul expozițional de cactuși al lui Vida Gheza care acum este în curs de amenajare. Are un labirint verde de circa 2.200 de metri pătrați și este unicat în țară. Mai avem și fântâna arteziană, care va fi cu semnele zodiacale, și avem și jardiniere unde vor fi în permanență expoziții de plante anuale, perene și plante medicinale”, a declarat Eleonora Ghețe, directorul Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Baia Mare.
Parcul Central este situat în apropierea Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime”. Potrivit primarului Cătălin Cherecheș, proiectul prin care s-a implementat Parcul Central este unul important pentru municipiul Baia Mare.
„Este o bucurie pentru mine ca în următoarele zile să deschidem porțile și să vină toți băimărenii aici, să fie încă un punct de atracție într-o zonă a municipiului care nu are foarte multe dotări de agrement sau de petrecerea timpului liber. Este această zonă între cartierul Republicii și cartierul Vasile Alecsandri și știm foarte bine că este un teren de aproximativ cinci hectare care a fost foarte multă vreme râvnit de unii sau alții pentru a fi construit ba cu mall-uri, ba cu blocuri, ba cu alte tipuri de construcții sau investiții. Cred că utilitatea cea mai potrivită este aceasta, de a face un parc, aici unde nu e nevoie de foarte multă aglomerare ci e nevoie de dotări pentru cetățenii orașului nostru. Mă bucur foarte mult că cei din cartierul Republicii, Vasile Alecsandri și chiar și Gării, pentru că suntem aproape, vor avea un loc unde poate să își lase copiii în liniște să se joace, să se poată plimba, să aibă diverse alte dotări și chiar și chestiuni educative. Să vadă cum se numesc anumite plante. Să fie și un parcurs educativ pentru copii în special”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
În patru zone ale Parcului Central vor fi amplasate opere artistice importante. Acestea vor fi stabilite în urma unui concus la care vor fi invitați să participe artiști din țară și străinătate. În cadrul obiectivului de atracție vor putea fi organizate și lecții de botanică și ecologie pentru copii, mai ales că în interiorul parcului au fost realizate jardiniere cu plante medicinale și aromatice.
Simona Vasiac