30 noiembrie şi 1 decembrie sunt, potrivit legislaţiei în vigoare, sărbători legale în care nu se lucrează. Astfel, salariaţii vor sta acasă în aceste zile şi se vor bucura, practic, de un weekend prelungit. Totuşi, persoanele care vor fi nevoite să muncească vor beneficia de compensaţii din partea angajatorilor.
Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, care se sărbătoresc anual în 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum stabileşte Codul muncii.
Prin urmare, în aceste zile salariaţii vor primi liber de la angajatori. Deoarece în 2015 cele două sărbători pică luni şi marţi, aceştia vor avea parte de un weekend prelungit.
30 noiembrie a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, angajaţii cu program obişnuit (de luni până vineri) au beneficiat o singură dată de timp liber cu ocazia acestei sărbători. Mai exact, 30 noiembrie a picat în timpul săptămânii în 2012, iar în 2013 şi 2014 a picat sâmbătă, respectiv duminică.
În acest an, salariaţii au beneficiat de timp liber pe 1 şi 2 ianuarie (care au picat joi şi vineri), în a doua zi de Paşte (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri) şi în a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie). Prima zi de Paşte (12 aprilie) şi prima zi de Rusalii (31 mai) au picat în zile de duminică, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) – într-o zi de sâmbătă.
În afară de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, ultimele sărbători legale din 2015 mai sunt prima şi a doua zi de Crăciun, însă doar 25 decembrie va pica în timpul săptămânii (într-o zi de vineri, mai precis).
Atenţie! Liberele legale – precum şi zilele libere plătite prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil – nu se includ în durata concediului de odihnă anual.
Ce compensaţii primesc cei care lucrează în zilele de sărbătoare legală
Totuşi, Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.
Concret, unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, dispune actul normativ amintit.
În acelaşi timp, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile,compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.
Important! Printr-o decizie luată recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că, în cazul angajatorilor care se ocupă – în centrele comerciale – cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege. (avocatnet.ro)