AcasăActualitateSocialTRADIŢIE – Biserica romano-catolică a dedicat primele două zile ale lui noiembrie...

TRADIŢIE – Biserica romano-catolică a dedicat primele două zile ale lui noiembrie Sfinţilor şi celor morţi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Primele două zile ale lunii noiembrie sunt dedicate de către Biserica Romano-Catolică pomenirii celor trecuţi în nefiinţă. Sărbătoarea Tuturor Sfinților precedă cu o zi Comemorarea Credincioșilor Răposați, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie, la două secole după crearea sărbătorii Toți Sfinții. În Biserica Romano-Catolică Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați are loc la 2 noiembrie. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman).

„Există două sărbători speciale în Biserica romano-catolică, ziua de 1 noiembrie şi ziua de 2 noiembrie. În ziua de 1 noiembrie îi sărbătorim pe toţi sfinţii. Ca să înţeleagă toată lumea, există acei sfinţi, multe milioane, care sunt trecuţi în calendar şi pe care îi cunoaştem dar sunt mulţi alţi sfinţi care nu sunt trecuţi cu numele. S-ar putea ca printre aceştia să fie buncii noştri, strămoşii noştri, acei oameni care l-au urmat pe Cristos şi au trăit în sfinţenie. Sunt convins că cimitirele noastre sunt pline de trupurile unor astfel de sfinţi care nu sunt trecuţi în calendar. În data de 1 noiembrie sărbătorim Ziua Tuturor Sfinţilor, ne amintim în special de acei înaintaşi ai noştri care au trecut în sfinţenie la Domnul dar nu îi avem în calendar. Pe ei îi sărbătorim, pe aşa-numiţii «Sfinţi anonimi» sau necunoscuţi cu numele”, a precizat preotul Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.

Conform tradiţiei, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi numai acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morţi, numai de bine” se respectă cu sfinţenie, cel puţin la cimitir. Interesant este faptul că, indiferent de religie, credincioşii ies în întâmpinarea rudelor şi prietenilor adormiţi, cu flori şi lumânări.

Potrivit tradiției Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morți care nu au fost sfinți ajung în purgatoriu unde se curăță de păcate pentru a putea intra în rai. Chiar dacă este sărbătoare catolică, Ziua Morților este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaților. Oricum ar fi, Luminația este o zi deosebită, o zi de suflet pentru creștini, prilej de meditație și de rugăciune, de respect pentru cei morți.

„În data de 2 noiembrie ne gândim la toţi răposaţii, în special la aceia la care nu se gândeşte nimeni. Asta înseamnă că mergem în cimitire, ne rugăm, facem curăţenie, aprindem lumânări. Încercăm să conştientizăm clipa morţii proprii pentru că şi noi suntem datori cu o moarte, fără excepţie. Ne gândim la acei care au decedat şi în special Biserica face rugăciuni pentru sufletele acelora care, dacă n-au ajuns în Paradis, în Împărăţia Cerului, cu o suferinţă vremelnică, noi îl numim Purgatoriu. Facem rugăciuni pentru aceste persoane defuncte, încercând să chemăm mila şi îndurarea lui Dumnezeu asupra lor şi asupra noastră a tuturor”, a mai spus preotul.
De obicei, credincioșii merg în ziua precedentă la cimitir, la mormintele rudelor și smulg și aruncă buruienile, mătură și spală, se primenește crucea, se pun flori, candele și lumânări.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA