În ultima vreme pe paginile de socializare au apărut fotografii cu polițiștii de la Serviciul Rutier care supravegheau traficul pe șoselele din județul Maramureș cu un nou tip de aparat radar. Au fost văzuți pe DN 1 C, la Satulung, la Valea Chioarului, la Seini, pe DN18 sau la Leordina. Din acest motiv, ActualMM.ro a cerut în mod oficial lămuriri suplimentare despre acest nou aparat. Iată răspunsul primit:
La solicitarea dumneavoastră din data de 20 octombrie a.c., înregistrată la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş cu nr. 544/217/20.10.2015, vă comunicăm următoarele:
„Având în vedere faptul că analiza dinamicii accidentelor rutiere soldate cu victime, ce au avut loc în ultimii ani pe raza judeţului Maramureş, relevă ca principală cauză generatoare viteza excesiva sau neadaptată la condiţiile de drum, în intervalul 01.10 – 30.11.2015, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş i-a fost repartizat un cinemometru de control rutier de tip LTI 20/20 TruCam (pistol laser), echipament ce măsoară şi înregistrează viteza de deplasare a autovehiculelor.
Cinemometrul deţine un certificat aprobare de model care atestă conformitatea cu cerinţele NML 021-05, privind aparatele pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor.
Aparatul este verificat metrologic, existând în acest sens un buletin de verificare metrologică eliberat de Biroul Roman de Metrologie Legală. Operatorii TruCam au fost instruiţi cu privire la modul de utilizare şi funcţionare a cinemometrului, fiind atestaţi în acest sens.
Cinemometrul poate fi utilizat în autospeciale aparţinând Ministerului Afacerilor Interne (inscripţionate sau neinscripţionate) sau în mediu deschis, prin montare pe un trepied, motiv pentru care este mai eficient decât aparatele radar amplasate pe MCV-uri.
Peste 80 de ţări de pe 6 continente folosesc în prezent sistemele LTI, numărul acestora crescând în fiecare an. Sistemul oferă pe lângă fotografia de mare rezoluţie şi un clip video. Este mai mult decât un instrument de măsurare a vitezei cu camera video. Datele furnizate de acesta pot fi introduse într-o reţea GIS (Geographic Information System), lucru care permite folosirea eficientă a personalului şi a resurselor când şi unde este nevoie.
Cinemometrul poate să identifice mai multe depăşiri ale vitezei, chiar şi în trafic dens. De asemenea, poate să detecteze distanţa dintre vehicule (DBC – Distance Between Cars), să urmărească o ţintă atât din faţă cât şi din spate (detectarea motocicletelor care nu au număr în faţă) sau să diferenţieze vitezele între autoturisme şi vehicule comerciale (Dual Speed Mode). Nu poate fi detectat sau bruiat de nici un sistem antilaser găsit în comerţ.
Cu stimă, ŞEFUL INSPECTORATULUI, Chestor de poliţie, Dr. VIORICA MARINCAŞ”
(Sursa foto: facebook.com)
Vasile Dale