Timp de două zile, respectiv 29 -30 octombrie, municipiul Baia Mare găzduieşte o conferinţă internaţională axată pe cultura populară tradiţională. Astfel, la evenimentul numit „Tradiţie şi inovaţie. Unitate şi diversitate în context european” participă invitaţi din ţară şi din străinătate.
„Avem invitaţi din Egipt, Statele Unite ale Americii, Canada, Serbia, Macedonia şi temele sunt deosebite, atât cele din plen cât şi cele pe secţiuni. Vor fi şi vernisaje, pentru că participă meşterii în arta lemnului din Maramureş, se vor realiza podoabe tradiţionale, zgărdane, mărţişor tradiţional. Este o secţiune specială pentru studenţi, care s-au implicat cu foarte multă dăruire, absolvenţii vor prezenta mai multe lucrări, i-au implicat şi pe elevi, care vor prezenta o scenetă, deci este o conferinţă de amploare care conferă prestigiu şi vizibilitate culturală oraşului Baia Mare, universităţii şi meleagurilor maramureşene”, a declarat lector universitar doctor Delia Răchişan, organizatorul evenimentului.
Acest eveniment este o premieră pentru municipiul Baia Mare, care candidează la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”. Anul trecut a mai avut loc o conferinţă care a avut ca subiect cultura tradiţională dar a avut doar participare naţională. Anul acesta, însă, participarea este internaţională.
„Anul trecut conferinţa a fost naţională şi pentru că am avut succes şi interesul a fost foarte mare şi am decis să continui şi anul acesta şi, bineînţeles, că nu aş fi putut fără sprijinul Universităţii, al Primăriei, Consiliului Local Baia Mare şi al Consiliului Judeţean Maramureş. Noi, maramureşenii, suntem privilegiaţi pentru că Maramureşul este spaţiu arhaic de mare prestigiu cultural în care s-au creat şi se creează valori culturale cu statut de capodoperă şi apoi ar fi mare păcat să nu găzduim, o dată la doi ani dacă nu chiar anual, un astfel de eveniment ştiinţific”, a mai adăugat organizatorul.
În cele două zile de conferinţă se vor desfăşura numeroase vernisaje, expoziţii dar şi prezentări de lucrări ştiinţifice cu teme culturale tradiţionale.
Ana Pop