AcasăNews AlertTENTATIVĂ DE ÎNCHIDERE - Intervenție hotărâtă pe rampa de gunoi de la...

TENTATIVĂ DE ÎNCHIDERE – Intervenție hotărâtă pe rampa de gunoi de la Groși

spot_img

DISTRIBUIȚI

Intervenție în forță a Consiliului Județean Maramureș pe rampa de gunoi din Satu Nou de Jos – Groși. Însoțit de o armată de jandarmi, președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu, a făcut loc utilajelor firmei care ar trebui să închidă rampa de gunoi.
Jandarmii au fost mobilizați la Groși doar în baza unui ordin al prefectului. Asta deși, între operatorul de salubritate Drusal, care administrează rampa de gunoi, și Consiliul Județean Maramureș nu s-a încheiat încă niciun protocol de colaborare. Totodată, Tribunalul Maramureș nu s-a pronunțat pe o acțiune a Consiliului Județean care încearcă să obțină o ordonanță președințială prin care să primească dreptul de a intra pe rampă.


În același timp, autorizația de construcție, eliberată în iulie 2015, a fost contestată deoarece Consiliul Județean invoca în documentația depusă la Primăria Groși un protocol de colaborare încheiat cu Drusal, care nu există.
Jandarmii susțin că au intervenit în baza unui ordin de serviciu, acțiunea lor fiind perfect legală. Surse din cadrul Jandarmeriei susțin însă că odată cu solicitarea de sprijin venită din partea autorităților județene, a fost depusă, ca motivație legală, o autorizație de desființare a gropii veche de cinci ani, eliberată de Primăria Groși.
Angajații Drusal au făcut un zid viu în fața utilajelor, iar jandarmii le-au dat termen 20 de minute pentru a pleca din zonă. În caz contrar, jandarmii spun că îi vor lua pe sus. Forțele de ordine spun că CJ Maramureș are dreptul de administrare a rampei de gunoi.
Angajații Drusal au fost legitimați de polițiștii din Groși, care au cerut apoi sprijinul jandarmilor. Cei care au refuzat să prezinte actele au fost luați ep sus de jandarmi.

Președintele Zamfir Ciceu, prezent la acțiunea în forță a jandarmilor, nu a vrut să dea declarații ziariștilor. Miercuri, Consiliul Județean Maramureș a aprobat înființarea unui serviciu județean de salubritate, iar președintele Zamfir Ciceu a afirmat că până la finele anului va fi organizată licitația pentru desemnarea operatorilor de salubritate în cele cinci zone în care a fost împărțit județul. Drusal deține dreptul de a opera pe rampă până în 2017 și, din punct de vedere legal, între operator și CJ Maramureș ar fi trebuit să se semneze un protocol de colaborare prin care cele două părți să-și delimiteze clar atribuțiile pentru perioada următoare.

Operatorul de salubritate a transmis către Consiliul Județean multe variante pentru acest protocol, fără să primească vreun răspuns. În tot acest timp, Zamfir Ciceu susține că nu este nevoie de un astfel de document pentru a închide rampa de gunoi de la Satu Nou de Jos.

Miza închiderii este foarte mare, ecologizarea rampelor de gunoi din Maramureș este un proiect de finanțare europeană care prevede construirea unui depozit ecologic de deșeuri în Maramureș, la Fărcașa. Acesta trebuie finalizat până în luna iunie a anului viitor, în caz contrar autoritățile județene ar fi nevoite să returneze Comsiei Europene peste 62 milioane de euro.

Reprezentanții Drusal solicită acum reducerea redevenței pe care o plătesc pentru administrarea rampei de la Groși, deoarece suprafața de depozitare care le mai rămâne la dispoziție s-a diminuat. Mai mult, pe rampă se aduc în acest moment deșeuri de la Seini și Târgu Lăpuș, fără ca Drusal să fi fost notificată în acest sens.

Vineri, primarul din Groși a convocat ședința Consiliului Local, unde este invitat și președintele Consiliului Județean, dar și reprezentanții Drusal. În premieră, Zamfir Ciceu a acceptat invitația și a anunțat că va fi prezent la ședința CL.

Ana Pop

Sursa foto: Vocea Transilvaniei

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA