Consumatorii înrăiți ai celebrului „bacon” au invadat rețelele de socializare cu reacții năstrușnice după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un raport potrivit cărui carnea procesată este foarte susceptibilă să provoace diferite forme de cancer, scrie agenția Reuters.
Pe rețeaua Twitter, conturile #FreeBacon, #Baconggedon și #JeSuisBacon au devenit printre cele mai populare la nivel mondial la doar două zile după lansarea raportului amintit. Celebrități, politicieni sau consumatori publici obișnuiți au reacționat imediat după anunțul de luni al OMS care face referire la crenvurști, cârnați și costița de porc dezosată cunoscută drept „bacon”, ce ar putea pot duce la cancer de colon, Și carnea roșie poate fi o cauză a apariției cancerului.
Raportul Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), organism subsidiar al OMS, a mai transmis de asemenea că există o legătură între consumul de carne roșie și cancerul pancreatic sau cancerul de prostată. Responsabilii IARC au analizat la începutul acestei luni peste 800 de studii într-un format de analiză la care au participat 22 de experți în sănătate.
Potrivit Thomson Reuters, utilizatorii rețelelor de socializare nu au fost deloc mulțumiți de raportul OMS. Mesajele negative postate, comparativ cu cele pozitive pe această chestiune, au dat un scor reprezentativ de 7 la 1 în ziua de luni, 6,5 la 1 în ziua de marți, potrivit unui instrument de analiză care contorizează postările pozitive, negative și neutre de pe Twitter referitoare la hashtagurile #cancer și #bacon.
Designerul Kenneth Cole a postat marți pe Twitter: „Zahărul este nociv pentru tine, alimentele care conțin carbohidrați sunt nocive și de acum așa este și baconul, însă nu te îngrijora, pentru că și asta îți face rău”. Politicianul austriac Andrae Rupprechter a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu o farfurie cu felii de carne rece, considerând raportul OMS o farsă.
Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a declarat că nimănui nu trebuie să-i fie teamă dacă mănâncă un cârnat din când în când. Italienii au reacționat și ei imediat, susținând că mâncarea italiană este cea mai sănătoasă din lume, dată fiind speranța de viață de 80 de ani la bărbați și de 85 de ani la femei, potrivit asociației agricole Coldiretti, potrivit Reuters. Producătorii italieni ai celebrei variante de șuncă de Parma trag semnale de alarmă pentru iubitorii de prosciuto, cerându-le să nu intre în panică și să nu uite beneficiile dietei tradiționale mediteraneene.
Ministrul italian al sănătății, Beatrice Lorenzin, a declarat că executivul italian va avea un punct de vedere asupra raportului OMS, însă a transmis populației să nu se teamă de concluziile raportului respectiv, mai ales că era cunoscut faptul că prea multă carne roșie poate duce la cancer și să respecte secretul dietei mediteraneene – câte puțin din toate.
Postarea inițială de luni a OMS de pe rețeaua Twitter care anunța concluziile raportului a fost redistribuită în aceeași zi de 3.040 de ori și a fost bifată ca favorită de 1.000 de ori.
Agerpres