Au trecut aproape doi ani de când Raed Arafat, secretar de stat, a declarat că va repartiza un elicopter SMURD pentru a deservi regiunea de nord-vest a țării. După câteva luni, în timpul unei vizite în județul Sălaj, Arafat a anunțat că elicopterul va fi staționat în orașul Jibou, acolo urmând să se construiască hangarul și celelalte spații aferente.
Decizia părintelui SMURD i-a supărat rău de tot pe câțiva parlamentari maramureșeni, care nici n-au vrut să audă de un asemenea afront, așa că au promis o bătălie pe viață și moarte pentru ca elicopterul să fie găzduit de Baia Mare. E adevărat că unii îl voiau mai degrabă prin Maramureșul Istoric, dar până la urmă s-au gândit că nu-i rău nici în reședința județului.
Vârful de lance al aleșilor în acest demers a fost deputatul Nuțu Fonta. Având susținerea colegilor, acesta a început să se documenteze serios și să întocmească un dosar stufos care cuprindea cam tot ce se putea, legat de subiect. Înarmat cu cele necesare, deputatul mai tare ca fierul și iute ca oțelul, a promovat demersul în presă, pe la guvern și în plenul Parlamentului.
Omul spunea că amplasarea și dotarea unui heliport în Baia Mare ”este absolut necesară, având în vedere particularitățile si specificul zonei de nord a tării, extrem de importantă atât din punct de vedere teritorial, cât si turistic, dar mai ales din rațiuni de siguranță națională și securitate. În actualul context delicat în care se află România, ca graniță de est a NATO și a Uniunii Europene, pe fondul conflictelor interminabile din tara vecină Ucraina, considerăm că se impune întărirea capacității de intervenție în situații de urgentă, atât pentru județul Maramureș, cât și a celor limitrofe”.
Cu asemenea argumente cred că ar fi reușit să mute la Moisei sau Borșa o baza milittară americană din Pacific, sau scutul antirachetă de la Deveselu, dar elicopterul tot la Jibou a rămas. Și asta în pofida faptului că argumentele alesului de rangul doi (a prins căruța spre parlament după redistribuirea voturilor) nu s-au oprit doar la cele legate de poziția geo-strategică a județului și a contextului internațional, ci au fost și de altă natură: personalul SMURD, numărul mare al intervențiilor, existența aeroportului în Baia Mare, investiții minime, baza logistică de pe platformă, spații încălzite, iluminare performantă, utilități, pază, mijloace de comunicare, vamă, poliție de frontieră, antitero SRI, starea precară a drumurilor din nordul județului, riscurile de cutremur, inundații, secetă, blocări de ghețari, incendii de pădure, înzăpeziri, avalanșe, polei, posibilitatea blocării legăturii terestre cu Moldova și multe multe altele.
Normal, documentația deputatului a cuprins și dezavantajele amplasării heliportului la Jibou, că așa se face când vrei să-ți ajuți vecinul omorându-i capra. Noi credem că dosarul a fost prea stufos și mai marii Ministerului de Interne n-au priceput despre ce e vorba, așa că au sacrificat interesul local al maramureșenilor, concentrându-se pe cel național. Până la urmă toată munca parlamentarilor noștri s-a dus dracului, așa cum la aceeași destinație au ajuns și alte inițiative pompieristice ale unor gargaragii de duzină de care nimeni nu ține seama.
Mai e un an până la finalul actualului mandat și la capitolul realizări concrete se află un zero absolut. Și cât de bine începuse mandatul! Îmi amintesc de palavragiul deputat Mircea Dolha, care nici nu apucase să-și schimbe adidașii colorați de Baia Mare cu pantofii de Capitală, că și rezolvase fonduri financiare consistente pentru aeroport, Barajul Runcu și alte investiții. Banii lui Dolha n-au mai ajuns niciodată, la fel ca elicopterul lui Fonta.
Zilele trecute, Consiliul Județean Sălaj a dat ordinul de începere a lucrărilor de construcție a hangarului și al spațiilor aferente, termenul de finalizare fiind aprilie 2016. Elicopterul de terapie intensivă va staţiona la Jibou, va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Eforturile politicienilor maramureșeni au fost, ca și în alte ocazii, degeaba.
În contradicție cu opiniile conținute în stufosul dosar de mutare a hangarului în ograda maramureșenilor, Raed Arafat a declarat: ”Soluţia optimă propusă – pe care am şi verificat-o între timp, este la Jibou, la unitatea de pompieri de acolo. Platforma pentru aterizare şi decolare există deja, autorităţile locale trebuind să se ocupe de construirea hangarului, în care va fi adăpostit elicopterul pe timp de noapte ori în condiţii meteo nefavorabile”.
El știe foarte bine că în prezent bolnavii cu probleme grave din regiunea noastră sunt duși la spitalele de specialitate din Cluj Napoca. Ca să nu mai vorbim că anul viitor va începe acolo construcția unui spital regional. Argumentele doctorului, simple și concrete, stau în picioare, pe când cele ale politicienilor palavragii le ia vântul la prima adiere.
Grigore Ciascai