AcasăEvenimentSportCALIFICĂRI EURO 2016 – Ungaria pierde trenul spre Paris în minutul 90,...

CALIFICĂRI EURO 2016 – Ungaria pierde trenul spre Paris în minutul 90, Olanda, marea decepție!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Luni şi marţi seara s-au desfăşurat ultimele meciuri în grupele C, E, G, respectiv, A, B şi H. Miza zilei de luni o reprezenta doar posibilitatea Ucrainei de a se califica la turneul final direct de pe locul 3, dar rezervele Spaniei s-au opus şi au netezit iniţial drumul Ungariei spre turneul final.

Marţi în ultima seară a preliminariilor, au fost trei mize în joc: locurile de baraj din grupele A şi B, şi ordinea locurilor 2 şi 3 în grupa H, cea câştigată de Italia. Dar marţi seara, s-au înregistrat două evenimente care au aruncat în aer calificarea directă de pe locul 3 a Ungariei, echipă care a fost timp de 24 de ore în „trenul de Paris”. Înainte de începerea ultimei etape, Ungaria era pe locul 1 în clasamentul locurilor 3 şi era calificată direct. Şi după înfrângerea de luni seara a Ucrainei, numai două minuni o puteau face să piardă calificarea directă de pe locul 3. Şi cele două minuni au avut loc marţi seara.

Ce s-a întâmplat de fapt. În primul rând Kazahstan a învins în deplasare Letonia şi a pasat „lanterna roşie” balticilor. Această schimbare din subsolul clasamentului avantaja Turcia. Dacă Kazahstan rămânea pe ultimul loc, Turcia (victorie şi egal cu „cazacii”) pierdea 4 puncte, dar cu Letonia pe ultimul loc, Turcia (două egaluri cu letonii) pierdea doar 2 puncte – se ştie, în clasamentul locurilor 3, se scad punctele obţinute cu echipa clasată pe locul 6.

Dacă la Riga, oaspeţii conduceau din minutul 65 pe tabela de marcaj, în schimb, la Istanbul, reduta islandeză rezista eroic, iar din minutul 78, turcii au avut şi un jucător eliminat. „Minunea” s-a întâmplat însă în minutul 90, când Selçuk İnan a executat magistral o lovitură liberă de la 25 de metri uşor lateral şi a trimis mingea în vinclu. Fără acest gol şi fără victoria Kazahstanului, Ungaria ar fi mers la Paris de pe locul 3. Ce a urmat, este uşor de ghicit. La Istanbul a început nebunia…

Grupa A

Olanda – Cehia 2-3 (0-2)

Turcia – Islanda 1-0 (0-0)

Letonia – Kazahstan 0-1 (0-0)

  1. CEHIA – 22 puncte
  2. ISLANDA – 20 puncte
  3. TURCIA – 18 puncte
  4. Olanda – 13 puncte
  5. Kazahstan – 5 puncte
  6. Letonia – 5 puncte

csm_45464-B2uXuPHIcAAufZr.jpg-large_6d5d6fb7ba
Dezastru, numele tău este Olanda. Niciodată de când grupele de calificare au 5 sau 6 echipe, Olanda nu a înregistrat un punctaj aşa de scăzut. De fapt, nici când era o echipă de pluton, acum 50 de ani, Olanda nu ştia ce este locul 4, ultimul de regulă pe atunci. Niciodată Olanda nu a reuşit contra-performanţa de a obţine un singur punct în cele 6 meciuri cu echipele cu pretenţii la calificare (1-1 cu Turcia acasă). O diferenţă uriaşă între echipa care bătea în 2014 cu 3-0 Brazilia (la ea acasă) în finala mică a mondialelor şi Olanda din aceste preliminarii. Bun, se poate spune că a contat absenţele de la unele meciuri ale lui Robben, mai mereu accidentat.

Dar şi cu Robben, Olanda nu putea face mare lucru, atunci când Van Persie a ajuns sub nivelul lui Keseru (marţi seara a înscris două goluri, dar primul în propria poartă), când Huntelaar nu mai ştie unde este poarta şi când apărătorii sunt extrem de nesiguri. Marţi seara, în minutul 35, pe Amsterdam Arena tabela de marcaj indica deja 0-2 şi nici nu mai conta ce se întâmpla pe malul Bosforului. Este de discutat modul de abordare al ultimelor două partide de către Cehia. Acasă, cu Turcia, a avut cel puţin 6 rezerve în teren, şi „otomanii” au obţinut practic biletele pentru baraj. În Olanda, cehii au jucat însă cu echipa de bază. Nicio conducere a vreunei echipe nu poate fi condamnată dacă utilizează „linia a doua” în cazul în care obiectivul este atins. Dar în cazul Cehiei, parcă a fost utilizată cam multă „aţă albă”. Oricum, şi dacă Olanda ar fi câştigat, victoria nu o ajuta să prindă barajul.

Grupa B

Belgia – Israel 3-1 (0-0)

Ţara Galilor – Andorra 2-0 (0-0)

Cypru – Bosnia&Herţegovina 2-3 (2-2)

  1. BELGIA – 23 puncte
  2. ŢARA GALILOR – 21 puncte
  3. Bosnia&Herţegovina – 17 puncte (baraj)
  4. Israel – 13 puncte
  5. Cypru – 12 puncte
  6. Andorra – 0 puncte

Ultima necunoscută a grupei – echipa participantă la baraj – urma să fie rezolvată de duplexul Belgia – Israel şi (în special) Cipru – Bosnia&Herţegovina. La pauză se păstra ordinea dinaintea etapei, scorul fiind egal pe cele două stadioane, jucătorii din Balcani fiind în acel moment pe locul 3. Ordine care s-a menţinut şi după finalul meciurilor, cu deosebirea că bosniecii prin victoria de la Nicosia, s-a distanţat faţă de contracandidatele sale. Şi totuşi, pentru 3 minute Cipru s-a aflat pe locul de baraj. În minutul 41, ciprioţii au preluat conducerea, 2-1, dar oaspeţii au egalat în minutul 44. A doua repriză devenea decisivă, dar tot oaspeţii au fost cei care au înscris. Înainte de începerea preliminariilor, Belgia pornea ca mare favorită şi Bosnia era văzută pe locul secund, în timp ce Israel, Ţara Galilor şi Cipru, erau date cu şanse egale pentru locul de baraj. Bosniecii au început catastrofal, adunând doar 2 puncte după 4 etape, în timp ce Israel a pornit ca din puşcă cu 3 victorii în primele 3 meciuri. Revenirea Bosniei a fost una de senzaţie, 15 puncte în 6 meciuri, în timp ce Israel nu a mai reuşit decât 4 puncte în următoarele 7 meciuri.

Grupa C

Belarus – Macedonia 0-0

Ukraina – Spania 0-1 (0-1)

Luxemburg – Slovacia 2-4 (0-3)

  1. SPANIA – 27 puncte
  2. SLOVACIA – 22 puncte
  3. Ucraina – 19 puncte (baraj)
  4. Belarus – 11 puncte
  5. Luxemburg – 4 puncte
  6. Macedonia – 4 puncte

Spania s-a calificat fără probleme, chiar dacă nu a mai arătat ca acum 5 sau 6 ani, dar a avut parte şi de o grupă destul de slabă. Slovacia s-a calificat direct graţie începutului fulminant în grupă: victorie în deplasare în Ucraina şi victorie acasă în faţa Spaniei – singura înfrângere suferită de iberici, victorii în deplasare în Belarus şi Macedonia. Ultima etapă (luni seara) a contat doar pentru Ucraina şi iniţial Ungaria, ulterior Turcia. La Kiev gazdele aveau nevoie de victorie în faţa Spaniei, pentru a se califica direct de pe locul 3, ca lideră în clasamentul locurilor 3. Ucrainenii nu au reuşit însă să treacă de o echipă a Spaniei cu 8 rezerve în primul „11” şi au pierdut la limită. De menţionat că la 1-0, spaniolii au ratat un penalty.

Grupa D

Germania – Georgia 2-1 (0-0)

Polonia – Irlanda 2-1 (2-1)

Gibraltar – Scoţia 0-6 (0-2)

  1. GERMANIA – 22 puncte
  2. POLONIA – 21 puncte
  3. Irlanda – 18 puncte (baraj)
  4. Scoţia – 15 puncte
  5. Georgia – 9 puncte
  6. Gibraltar – 0 puncte

Grupa D poate fi considerată ca fiind cea mai puternică din preliminarii. La prima vedere, echipele calificate şi participanta la baraj reflectă calculele hârtiei. Germania nu avea cum să rateze prezenţa la turneul final, iar Polonia şi-a asigurat calificarea în ultimul meci în „derby”-ul cu Irlanda. Dar dacă luăm la „puricat” rezultatele, vom vedea că lucrurile nu au fost deloc simple. Dacă luăm rezultatele dintre primele 3 clasate, avem următoarea situaţie incredibilă: Polonia – 7 puncte, Irlanda – 5 puncte, Germania – 4 puncte. Nemţii au câştigat însă grupa graţie celor 6 puncte luate de la scoţieni. Polonia a luat 4 puncte din 6 Irlandei; Irlanda a luat 4 puncte din 6 Germaniei; Scoţia a luat 4 puncte din 6, Irlandei; Germania şi Polonia şi-au împărţit victoriile, fiecare câştigând acasă. Scoţia a ratat barajul pentru că a fost învinsă surprinzător în Georgia.

Grupa E

Estonia – Elveţia 0-1 (0-0)

Lituania – Anglia 0-3 (0-2)

San Marino – Slovenia 0-2 (0-0)

  1. ANGLIA – 30 puncte
  2. ELVEŢIA – 21 puncte
  3. Slovenia – 16 puncte (baraj)
  4. Estonia – 10 puncte
  5. Lituania – 10 puncte
  6. San Marino – 1 punct

Anglia a defilat într-o grupă mai mult decât slabă şi se poate spune că şi-a asigurat calificarea încă după prima etapă, când a învins Elveţia în deplasare. Elveţia şi-a asigurat calificarea deşi nu a strălucit, slăbiciunile Sloveniei contând în primul rând. Slovenii au pierdut 5 puncte total nescontate în faţa Estoniei şi Lituaniei şi au pierdut în Elveţia după ce au condus cu 2-0, primind 3 goluri în minutele 80, 84 şi 90+4 !! Dacă nu ar fi existat aceste evenimente, Slovenia era pe locul 2, iar Elveţia pe 3.

Grupa F

Insulele Feroe – România 0-3 (0-2)

Finlanda – Irlanda de Nord 1-1 (0-1)

Grecia – Ungaria 4-3 (1-1)

  1. IRLANDA DE NORD – 21 puncte
  2. ROMÂNIA – 20 puncte
  3. Ungaria – 16 puncte (baraj)
  4. Finlanda – 12 puncte
  5. Insulele Feroe – 6 puncte
  6. Grecia – 6 puncte

Despre drama Ungariei am amintit mai sus. Nu ştim în acest moment care este starea de spirit la Budapesta, dar bănuim ce s-ar fi întâmplat la Bucureşti dacă am fi fost noi (înaintea ultimei etape, era plauzibilă această variantă) în locul ungurilor „calificaţi” de pe locul 3. Dacă analizăm toate rezultatele se poate spune că la Budapesta, în prima etapă am avut cheia grupei, când Irlanda de Nord a întors pe final scorul cu Ungaria. În ceea ce priveşte evoluţia capului de serie nr.1 din grupă, Grecia, căderea dramatică este greu de explicat. Se poate invoca o recuperare inadecvată după turneul final al Campionatului Mondial. Poate şi conducerea echipei de către Claudio Ranieri, cam la „fără frecvenţă” şi-a spus cuvântul. Renunţarea la cei doi veterani, Karagounis şi Katsouranis şi forma slabă a unui alt veteran, Salpingidis s-ar fi putut să fi dereglat complet o „maşinărie” care nu a funcţionat deloc rău la mondialele din Brazilia.

Grupa G

Austria – Liechtenstein 3-0 (1-0)

Rusia – Muntenegru 2-0 (2-0)

Suedia – Moldova 2-0 (1-0)

  1. AUSTRIA – 28 puncte
  2. RUSIA – 20 puncte
  3. Suedia – 18 puncte (baraj)
  4. Muntenegru – 11 puncte
  5. Liechtenstein – 5 puncte
  6. Moldova – 2 puncte

Austria a realizat cea mai bună performanţă din istoria participărilor în calificări într-o grupă în care Rusia şi Suedia porneau drept favorite. Şi configuraţia acestei grupe a fost influenţată de „tribune”. Meciul Muntenegru – Rusia a fost oprit definitiv în minutul 67, după ce portarul oaspeţilor nu şi-a mai revenit după ce a fost lovit cu o sticlă în cap venită din zona ultraşilor muntenegreni. UEFA a acordat 3-0 la masa verde pentru Rusia. Parţial se poate spune că Suedia a fost victimă colaterală datorită celor 3 puncte primite de Rusia. Dacă pe teren Rusia ar fi pierdut, azi Suedia ar fi fost calificată de pe locul 2.

Grupa H

Bulgaria – Azerbaijan 2-0 (1-0)

Italia – Norvegia 2-1 (0-1)

Malta – Croaţia 0-1 (0-1)

  1. ITALIA – 24 puncte
  2. CROAŢIA – 20 puncte
  3. Norvegia – 19 puncte (baraj)
  4. Bulgaria – 11 puncte
  5. Azerdbaijan – 6 puncte
  6. Malta – 2 puncte

d7-1280x800Norvegia a visat frumos timp de 50 de minute (din minutul 23 până în minutul 73) pe „Olimpico” din Roma. A fost perioada în care nordicii erau calificaţi pentru „Euro 2016”. Totuşi, apărarea lor nu a rezistat unei echipe gazdă dezlănţuite, care a punctat de două ori în 9 minute şi a netezit drumul Croaţiei spre turneul final. Norvegia a vrut să câştige italieneşte în Italia, cu un singur şut pe spaţiul porţii şi unul peste poartă. Nu a ţinut pentru că urmaşii vikingilor încă nu ştiu toate secretele unui joc bazat 90% pe apărare. Norvegienii pot acuza acum egalul de acasă cu Azerdbaijan, dar şi Croaţii au făcut egal cu azerii, este adevărat, în deplasare. În plus, Croaţia are şi un punct în minus „datorat” propriilor suporteri. Cum directa dintre Croaţia şi Norvegia aparţinea primei echipe datorită unui scor fluviu, 5-1, se poate spune că ordinea în clasament este echitabilă. O mare dezamăgire (din nou) Bulgaria, care nu a mai fost la europene din 2004 şi la mondiale din 1998.

Grupa I

Armenia – Albania 0-3 (0-2)

Serbia – Portugalia 1-2 (0-1)

  1. PORTUGALIA – 21 puncte
  2. ALBANIA – 14 puncte
  3. Danemarca – 12 puncte (baraj)
  4. Serbia – 4 puncte
  5. Armenia – 2 puncte

Calificarea Albaniei într-o grupă în care Danemarca merge la Baraj şi Serbia este eliminată reprezintă o mare surpriză. Dar surpriza dispare dacă ne raportăm la un eveniment care a influenţa configuraţia grupei. Pe 14 octombrie 2014, la meciul Serbia – Albania, s-au înregistrat incidente foarte grave care au condus la oprirea meciului în minutul 42 la scorul de 0-0, şi la sancţionarea celor două echipe cu pierderea meciului cu 0-3, în plus, Serbia a mai primit şi o a doua sancţiune, şi anume o penalizare de 3 puncte. Ambele federaţii au făcut apel, Albania a avut câştig de cauză (meci câştigat cu 3-0) iar apelul Serbiei a fost respins. Incidentele care au condus la aceste decizii drastice au fost: înainte de joc, autocarul naţionalei Albaniei a fost atacat cu pietre, iar la intrarea pe teren a oaspeţilor s-a aruncat cu monede, brichete şi alte obiecte. Când s-a intonat imnul Albaniei, galeria sârbă s-a întors cu spatele şi a scandat „omorâţi albanezii”. După câteva minute de la începerea meciului, suporterii sârbi au dat foc unui steag NATO şi au aruncat cu petarde în jucătorii albanezi. Meciul a fost întrerupt pentru câteva minute. După reluare, în minutul 40 un jucător albanez a fost lovit cu o sticlă, iar ultraşii albanezi au încercat să invadeze terenul, dar au fost respinşi de jandarmi. Două minute mai târziu, o dronă a survolat gazonul purtând steagul Albaniei mari din 1912.

În acest moment s-a înregistrat o încăierare pe teren între jucători, ultraşii au intrat în teren şi au început să lovească cu scaune de plastic jucătorii adverşi. În acest moment meciul a fost oprit definitiv. De menţionat că conform înţelegerilor dintre cele două federaţii, la meci nu au fost prezenţi suporteri din Albania. Dacă nu se înregistrau aceste evenumente, cu totul alta ar fi fost configuraţia clasamentului grupei. Danemarca a fost o victimă colaterală, pentru că dacă la Belgrad meciul s-ar fi încheiat cu 0-0, atunci ea s-ar fi clasat pe locul 2. De asemenea, dacă ultraşii nu ar fi „decis” meciul cu Albania, şi sârbii ar fi câştigat pe teren, atunci nu este exclus ca şi gazdele să fi fost în cărţi, cel puţin pentru baraj.

O premieră în analele calificărilor

Dacă privim la echipele calificate, observăm o situaţie rarisimă, şi totodată o premieră în istoria calificărilor de orice tip. Nu mai puţin de 3 echipe din a V-a urnă valorică s-au calificat direct la turneul final din Franţa, ceea ce reprezintă o premieră.

– urna 1: Spania (1), Germania (2), Italia (4), Anglia (5), Portugalia (6), Rusia (8)

– urna 2: Croaţia (12), Elveţia (15), Belgia (16), Cehia (17)

– urna 3: Turcia (21), Slovacia (25), România (26), Austria (27), Polonia (28)

– urna 4: Ţara Galilor (34)

– urna 5: Islanda (38), Irlanda de Nord (39), Albania (40)

Notă: în paranteze, locurile din clasamentul european la momentul tragerii la sorţi a grupelor de calificare.

Situaţia din preliminariile anterioare

  • 2012: urna I – 9 calificate; urna II – 4 calificate; urna III– 1 calificată
  • 2008: urna I – 6 calificate; urna II – 7 calificate; urna III– 1 calificată
  • 2004: urna I – 6 calificate; urna II – 5 calificate; urna III– 3 calificată; urna IV – 1 calificată (Letonia)
  • 2000: urna I – 7 calificate; urna II – 5 calificate; urna III – 1 calificată; IV – 0 calificate; urna V – 1 calificată (Slovenia)
  • 1996: urna I – 6 calificate; urna II – 4 calificate; urna III – 4 calificate; IV – 0 calificate; urna V – 1 calificată (Turcia)

Albania şi Islanda – calificări în premieră absolută

Albania şi Islanda s-au calificat în premieră absolută la un turneu final de fotbal (CE şi CM). Alte trei ţări sunt pentru prima oară la un turneu final la europene.

– Albania – calificare în premieră (nicio calificare la CM)

– Islanda – calificare în premieră (nicio calificare la CM)

– Ţara Galilor – calificare în premieră la CE (1958 – singura calificare la CM)

– Irlanda de Nord – calificare în premieră la CE (1986 – ultima calificare la CM)

– Slovacia – calificare în premieră la CE (2010 – singura calificare la CM

– Belgia – 2000 ultima participare la CE (2014 ultima calificare la CM)

– România – 2008 ultima calificare la CE (1998 ultima calificare la CM)

– Austria – 2008 ultima participare la CE (1998 ultima calificare la CM)

– Turcia – 2008 ultima calificare la CE (2002 ultima calificare la CM)

– Elveţia – 2008 ultima participare la CE (2014 ultima calificare la CM) (cotidianul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA