Grupa D
– Irlanda – Germania 1-0 (0-0)
– Scoţia – Polonia 2-2 (1-1)
– Georgia – Gibraltar 4-0 (3-0)
– 11.10: Polonia – Irlanda; Germania – Georgia; Gribraltar – Scoţia
Clasament
- Germania – 19 puncte
- Polonia – 18 puncte
- Irlanda – 18 puncte
- Scoţia – 12 puncte (eliminată)
- Georgia – 9 puncte (eliminată)
- Gibraltar – 0 puncte (eliminată)
- Germania a pierdut în Irlanda al doilea ei meci oficial după câştigarea titlului mondial. Multe voci s-au grăbit să spună: „o surpriză uriaşă”; este o surpriză, dar nu una uriaşă, pentru că Irlanda totuşi este o echipă din top 20 în fotbalul european, nu una din lumea a 4-a sau a 5-a. O surpriză ceva mai mare trebuie căutată altundeva: campioana mondială a tras doar 3 şuturi pe spaţiul porţii. La ora actuală Germania nu are un „9” veritabil. Cei mai avansaţi jucători sunt Thomas Muller şi Mario Gotze, adică oamenii care la Bayern stau în spatele lui Lewandowski. La mondiale, nemţii l-au avut pe bătrânul „Miro” Klose singurul vârf autentic. Dar „polonezul” s-a retras de la naţională şi, după un an şi 3 luni încă nu s-a găsit un om valoros de gura porţii. Germaniei îi mai trebuie un singur punct acasă cu Georgia pentru calificare directă. Şi nu credem că duminică vom avea o surpriză într-adevăr uriaşă.
- Victoria Irlandei şi egalul Poloniei la Glasgow, fac din meciul Polonia – Irlanda marea finală pentru locul 2. Gazdele au şi varianta meciului egal, dar numai 0-0 şi 1-1 sunt scorurile calificante. Favorită este Polonia, pentru că îl are pe Robert Lewandowski în formă mare, vârful lui Bayern fiind capabil să decidă de unul singur meciul.
- Scoţia nu s-a mai calificat la un turneu final din 1998, când a fost la mondialele din Franţa. A doua (pe hârtie doar în acest moment) echipă din Marea Britanie nu mai este de mult o forţă la nivel european, iar şansele ei în grupa D au fost considerate chiar de la început ca fiind egale cu zero. Şi totuşi, Scoţia putea da lovitura şi să termine grupa cu 20 de puncte, ceea ce ar fi clasat-o aproape sigur pe locul 2. Scoţia nu a pierdut niciunul dintre meciurile cu Irlanda şi Polonia, dar este şi singura echipă cu nume care a pierdut cu Georgia. Cu cele 3 puncte normale pe care le-a pierdut la Tbilisi şi cu cele 2 pierdute acum în minutul 90+4 cu Polonia, altfel s-ar fi scris istoria.
Grupa I
– Albania – Serbia 0-2 (0-0)
– Portugalia – Danemarca 1-0 (0-0)
– 11.10: Armenia – Albania; Serbia – Portugalia
Clasament
- Portugalia – 18 puncte (calificată)
- Danemarca – 12 puncte
- Albania – 11 puncte
- Serbia – 4 puncte (eliminată)
- Armenia – 2 puncte (eliminată)
- Derby-ul dintre Portugalia şi Danemarca s-a încheiat cu victoria la limită a gazdelor, cărora le era suficient şi un egal pentru calificarea directă. Meciul a fost relativ echilibrat, dar lusitanii au avut mai multe situaţii de a marca, victoria lor fiind meritată.
- Albania poate fi considerată campioana ghinionului. A pierdut ultimele două meciuri acasă după minutul 90. Concret, cu Portugalia a primit gol în minutul 90+2, iar cu Serbia, în minutele 90+2 şi 90+4. Fără aceste 3 goluri, Albania ar fi avut 13 puncte şi era deja calificată direct la turneul final. În meciul cu Serbia, albanezii porneau cu şansa a doua. Nu doar lotul mai valoros al oaspeţilor le dădea acestora calitatea de favoriţi. Sârbii au venit la Elbasan cu o uriaşă determinare şi dornici de răzbunare. Şi nu este vorba de animozităţile de ordin politic dintre cele două ţări – UEFA a greşit flagrant pentru că şi în cazul celor două ţări ar fi trebui să dirijeze tragerea la sorţi pentru a nu se întâlni în grupă. Şi ce a ieşit, s-a văzut. În tur, la Belgrad meciul nu s-a jucat până la sfârşit, din cauza unei drone cu steagul Albaniei mari care a survolat stadionul. Sârbii s-au retras de pe teren, jucătorii albanezi au fost molestaţi, UEFA a decis victorie cu 3-0 pentru Albania şi în plus a penalizat Serbia cu 3 puncte. Toate astea au fost răzbunate, culmea, într-un meci care a fost totuşi controlat de albanezi. Mai puţin ultimele 3 minute din timpul suplimentar.
- Duminică se decide a doua echipă calificată direct. Danemarca, pentru a evita barajul are o singură variantă: jucătorii şi ceilalţi oficiali ai echipei trebuie ca duminică să aprindă lumânări într-o biserică armenească pentru ca la Erevan, meciul să nu se încheie cu victoria albanezilor. La meci egal sau victoria Armeniei, danezii – ei şi-au terminat meciurile din grupă – sunt cei care se califică direct.
Ungaria – Insulele Feroe 2-1 (0-1)
Irlanda de Nord – Grecia 3-1 (1-0)
Clasament
- Irlanda de Nord – 20 puncte (calificată)
- România – 17 puncte
- Ungaria – 16 puncte
- Finlanda – 11 puncte (eliminată)
- Insulele Feroe – 6 puncte (eliminată)
- Grecia – 3 puncte (eliminată)
Ultima etapă: 11 octombrie
Insulele Feroe – România
Grecia – Ungaria
Finlanda – Irlanda de Nord
- Irlanda de Nord a câştigat fără probleme meciul cu umbra Greciei şi se califică en fanfare la primul turneu final de campionat european. Nord-irlandezii au 3 prezenţe la mondiale, ultima în 1986, când ne-au lăsat pe noi acasă.
- Ungaria a suferit aproape o oră în meciul contra „pescarilor” din Feroe, reuşind să câştige prin dubla lui Bode, jucător introdus în teren după pauză. Pe „Florian Albert Arena” gazdele au ratat cât în 3 meciuri, dar se pot considera şi ele victime directe şi indirecte ale minutelor suplimentare. În etapa a 8-a, Ungaria a fost egalată la Belfast în minutul 90+3, la ultima fază a meciului, iar joi noaptea golul lui Hoban a coborât-o de pe locul 2, unde s-a aflat timp de aproape 20 de minute. Dacă Ungaria ar fi câştigat la Belfast, acum ar fi fost 100% calificată şi îşi putea permite luxul să piardă în Grecia, pentru că prindea cel mai bun loc 3 din toate grupele.
- După penibilul egal scos în prelungiri cu Finlanda, echipa României se poate califica direct doar dacă obţine în Feroe, cel puţin acelaşi rezultat pe care Ungaria îl obţine la Atena.
Clasamentul la zi al locurilor 3
- Ungaria – 15 puncte (+ 3 golaveraj)
- Ucraina – 13 puncte (+ 8)
- Irlanda – 12 puncte (+2)
- Croaţia – 11 puncte (+9)
- Albania – 11 puncte (+2)
- Suedia – 9 puncte (0)
- Slovenia – 9 puncte (-1)
- Israel – 7 puncte (-2)
- Turcia – 6 puncte (-1)
- După disputarea meciurilor de joi, pentru Ungaria, în cazul în care ocupă locul 3, cele 15 puncte sunt maximum pe care îl poate avea, pentru că nu sunt luate în considerare rezultatele cu ultima clasată, în speţă Grecia.
- Dacă România face egal sau pierde în Feroe şi se clasează pe locul 3, atunci va avea 14 puncte (+5) sau 13 puncte (+4 – ar chiar ridicol să pierdem la două goluri diferenţă)
- Turcia (sau Olanda), Israel (sau Bosnia & Herţegovina), Slovenia (sau Elveţia), Suedia, Albania (sau Danemarca) şi Irlanda (sau Polonia) – nu pot întrece nici Ungaria şi nici România, oricare ar ocupa locul 3.
- Croaţia dacă ocupă locul 3 nu poate trece de Ungaria, iar dacă nu câştigă acasă cu Bulgaria nu depăşeşte nici România (dacă însă Croaţie termină pe locul 2, iar Norvegia pe 3, nordicii nu depăşesc nici Ungaria şi nici România)
- Ucraina este singura echipă care poate depăşi Ungaria (deci şi România) şi să se califice direct de pe locul 3. Sunt două situaţii care se pot înregistra: Ucraina bate în Macedonia şi pierde acasă cu Spania, caz în care nu trece de Ungaria şi nici de România dacă face egal în Feroe; pierde în Macedonia şi bate Spania la maxim 1 gol nu trece nici de Ungaria şi nici de România chiar şi în cazul în care tricolorii pierd la un gol diferenţă. (cotidianul.ro)