AcasăActualitateSocialPOATE NIMERESC DE DATA ASTA – Prognoza meterologilor pe trei luni: toamnă...

POATE NIMERESC DE DATA ASTA – Prognoza meterologilor pe trei luni: toamnă caldă şi iarnă grea

spot_img

DISTRIBUIȚI

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru lunile octombrie-decembrie. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Lunile octombrie şi noiembrie vor aduce precipitaţii bogate, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit. Din decembrie, vremea se răceşte puternic.

În luna octombrie, temperaturile medii lunare vor înregistra valori peste norme in sud-est si local in sudul si vestul tarii, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice. Cantitățile lunare de precipitații vor avea o tendință de excedent in cea mai mare parte a tarii.

În luna noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptând sud-estul si local sudul si vestul tarii, unde acestea se pot situa peste norme. Cantitățile lunare de precipitații se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, exceptând centrul si local nordul si estul tarii, unde vor fi posibile cantități medii peste norme.

În decembrie, valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale, iar in sud-estul si local in sudul si vestul tarii vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât in mod obișnuit. Cantitățile lunare de precipitații se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub norme.

Britanicii spun că se aşteaptă ca ninsori abundente să pună stăpânire pe Occidentul Europei încă din luna noiembrie, iar zăpada să persiste timp de cel puţin cinci luni. De asemenea, ei cred că malurile oceanului vor îngheţa din cauza temperaturilor deosebit de scăzute, aşa cum s-a mai întâmplat şi în iarna 1962-1963. Cauza acestei dereglări către rece a vremii este explicată prin perturbarea activităţii Curentului Golfului, care încălzeşte coastele Europei de Vest, în special Anglia, unde iernile extrem de reci vor deveni ceva obişnuit în următoarele decenii.

Practic, viteza de deplasare a curentului şi temperatura sa au scăzut din cauza topirii accentuate a banchizei polare şi a creşterii debitelor marilor fluvii siberiene care se varsă în Oceanul Arctic. Dar o asemenea perturbare a curentului oceanic cald influenţează, indirect, şi mişcările de aer la nivel global. În timp ce Occidentul va îngheţa, acoperit de zăpadă, în România se vor înregistra ierni din ce în ce mai blânde, dar cu precipitaţii din ce în ce mai puţine.

„În deceniile următoare, iernile de la noi vor fi din ce în ce mai calde, cu temperaturi peste zero grade, iar stratul de zăpadă şi precipitaţiile, în general, se vor împuţina. Este efectul fenomenului de încălzire globală, care ne va afecta din ce în ce mai mult în viitor”, a declarat recent Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA