AcasăMARAMURESUL ISTORICCINSTIRE – Coroane de flori pentru episcopul Mihail Pavel și artistul Hollosy...

CINSTIRE – Coroane de flori pentru episcopul Mihail Pavel și artistul Hollosy Simon

spot_img

DISTRIBUIȚI

Anton Rohian, prefectul judetului Maramures, insotit de Eleonora Moldovan, consulul României la Cernăuți,  si de primarul comunei Vadu Izei, Petru Vlasin, au depuns, sambata, 19 septembrie 2015, o coroana de flori la mormantul episcopului maramuresean Mihail Pavel, inmormantat in Biserica “Sfintii Mihai si Gavril” din comuna ucraineana Slatina (Solotvino).

Episcopul greco-catolic Mihail Pavel s-a născut in comuna Recea, judetul Maramureș. Tatăl său, Constantin, a fost învățător și cântăreț bisericesc. Și-a efectuat studiile la Baia Mare, Satu Mare și Cașovia, azi Košice, apoi la Colegiul „Sfânta Barbara” de la Viena. După studiile de la Viena, revenit acasă, a fost numit preot la Apșa de Jos, iar apoi protopop și vicar al Maramureșului, având reședința la Slatina, peste Tisa, în actuala Ucraina. În această calitate a desfășurat o activitate bogată de îndrumare a învățământului maramureșan.

În anul 1872 a fost numit episcop al Eparhiei de Gherla. Papa Pius al IX-lea l-a confirmat în această calitate la 23 decembrie din același an. S-a ocupat de dezvoltarea învățământului, a construit școli și biserici. A ctitorit si biserica greco-catolică din Slatina.

Pe 8 iunie 1879, Mihail Pavel a fost mutat episcop la Eparhia de Oradea Mare. În anul 1887, a întemeiat „Internatul Pavelian” din Beiuș, în care intrau circa 400 de elevi, aproape toți având întreținere gratuită. În 1896 a întemeiat “Școala civilă de fete din Beiuș” – cu rang de liceu. 120 de fete sărace au primit burse la acest liceu. Mihail Pavel a fost unul dintre marii mecenați ai românilor. A donat circa 4 milioane de florini de aur pentru susținerea instituțiilor cultural-politice românești.

A murit de inimă, la 1 iunie 1902, la băile sărate de la Slatina și a fost înmormântat în biserica pe care o ctitorise în acel oraș. A fost aşezat în cripta bisericii parohiale din Slatina.

Totodata, la finalul manifestarilor dedicate zilelor orasului ucrainean Teceu, prefectul Anton Rohian, impreuna cu guvernatorului regiunii ucrainiene Transcarpatia, Ghennadi Moskal si cu Eleonora Moldovan, consulul Romaniei la Cernauti au depus o coroana de flori si la bustul marelui artist Hollósy Simon, nume care se confunda pana la identificare cu Scoala de pictura de la Baia Mare.

Acesta decide insa sa paraseasca Baia Mare in anul 1901 si, dupa ce a incercat sa se mute in Colonia la Fonyód – Balaton (în 1902) si la Hunedoara (1903), Hollósy se muta definitiv la Şcoala in Teceu Mare, pe atunci in Maramures, azi Tyacev in Ucraina. Din 1904 şi pana la sfarsitul vietii, activitatile sale de creaţie si pedagogie se desfasoara alternativ la München (iarna) si la Teceu (vara).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA