Aseară s-au jucat primele partide din noua ediție a Ligii Campionilor. În general favoritele s-au impus, cu excepția celor două echipe din Manchester care au ratat startul. La Madrid, Real a avut parte de un arbitraj favorabil până la enervare.
Grupa A
- Paris Saint Germain – Malmo FF 2-0 (1-0)
- Real Madrid – Shakhtar Donetsk 4-0 (1-0)
- PSG a obţinut o victorie de „serviciu”, fără să forţeze în faţa celei mai slab cotate echipe din grupă. PSG se anunţă o candidată certă la „primăvara europeană”, trioul ofensiv Di Maria, Ibrahimovic, Cavani fiind unul aproape de neoprit.
- Real Madrid evident pornea cu prima şansă în faţa „minerilor” lui Mircea Lucescu. La prima vedere scorul categoric înregistrat pe „Santiago Bernabeu” pare unul care să reflecte realitatea. Lucrurile nu stau deloc aşa. În prima repriză oaspeţii au jucat curajos şi dacă ar fi avut un „9” autentic, ar fi reuşit poate să şi marcheze. Primul gol al madrilenilor a venit după o gafă mare a portarului Pyatov, dar Real şi-a adjudecat clar partida după o foarte gravă eroare de arbitraj. În minutul 54, C. Ronaldo trage la poartă, fundaşul Srna blochează cu spatele(s-a aruncat în calea mingi şi aceasta la lovit în mijlocul spatelui), Ronaldo cere penalty, în prima fază arbitrul nu acordă, dar la intervenţia adiţionalului, acordă unul dintre cele mai ruşinoase penalty-uri posibile, transformat de acelaşi CR7.
- Din acest moment (şi cu un om în minus – just eliminat) Shakhtar nu mai există pe teren. Gazdele mai punctează de două ori, sub semnul întrebării faza premergătoare golului 3, dar oricum nu mai conta. Ruşinos şi live-textul de pe site-ul UEFA, unde se spune clar că şutul lui Ronaldo l-a nimerit pe Srna în braţ. Ruşinos este că nu s-a corectat această informaţie, mai ales după ce televiziunea spaniolă a reluat, imediat după executarea penalty-ului de 6 (şase) ori ! faza şi s-a văzut clar cum a fost blocată mingea. Poate fi acuzat CR7 de lipsă de fairplay? Nu, pentru că este starea sa naturală să „fure” şi să „cerşească”. Să dăm şi numele centralului: Ivan Bebek din Croaţia, care în două rânduri a iertat jucători ai Realului de cartonaşe galbene pentru faulturi similare însă sancţionându-i pe oaspeţi.
Grupa B
- PSV Eindhoven – Manchester United 2-1 (1-1)
- VfL Wolfsburg – CSKA Morcova 1-0 (1-0)
- „United” a pierdut incredibil un meci pe care dacă l-ar rejuca de 10 ori, de tot atâtea ori l-ar câştiga. După ce britanicii au deschis scorul (chiar prin Depay, transferat de la echipa gazdă), toată lumea se aştepta la un scor fluviu. O eroare în apărare a trimis echipele la cabine la egalitate, iar în partea a doua, deşi au dominat categoric (69% posesie pentru Manchester în repriza secundă) oaspeţii nu au reuşit să înscrie, ratând exasperant, dar au primit un gol, la o eroare de marcaj a apărării. O victorie total nescontată a olandezilor, dar foarte importantă în bătălia pentru calificarea în fazele eliminatorii.
- „Lupii” a treia (ca valoare) echipă din 1.Bundesliga, au revenit după 6 ani în grupele Ligii Campionilor şi au obţinut trei puncte care erau nemţeşte planificate. Se puteau înscrie mai multe goluri, dar portarii Akinfeev (de la oaspeţi) şi Benaglio (de la gazde) au scos în extremis 5, respectiv 2 mingi de gol. De menţionat că la golul gazdelor are o contribuţie şi Akinfeev, cel care totuşi a fost cel mai bun om al ruşilor.
Grupa C
- Belfica Lisabona – FK Astana 2-0 (0-0)
- Galatasaray Istanbul – Atletico de Madrid 0-2 (0-2)
- Benfica a trecut fără probleme de campioana Kazahstanului, echipă debutantă în grupele Ligii Campionilor. Oaspeţii au meritul că au rezistat o repriză în faţa unei echipe mult mai valoroase şi mai experimentate, dar au demonstrat că nu pot emite pretenţii în această fază a competiţiei, unde au ajuns datorită unui culoar favorabil. Doar portarul Eric (şi-a salvat echipa de la un scor sever) este la nivelul Ligii Campionilor. Cum necum, şi în acest meci, grecul Mitroglou s-a lipit de un gol. Şi nici colegul său de naţională, Samaris, nu a jucat rău.
- Atletico a rezolvat în primele 25 de minute partida de la Istanbul, graţie în special subţirimii apărării turcilor. „Galata” a dominat teritorial, dar din 23 de şuturi, doar 3 au fost pe spaţiul porţii. Adus ca o mare vedetă, germanul Podolski a demonstrat că nu degeaba Arsenal l-a pasat la Inter, iar italienii s-au debarasat de el numai după un an. Campionul mondial din 2014 nu mai joacă acum nici din amintiri.
Grupa D
- Manchester City – Juventus Torino 1-2 (0-0)
- FC Sevilla – Borussia Mönchengladbach 3-0 (0-0)
- Manchester City – Juventus Torino poate fi oricând o finală în Liga Campionilor. De fapt, este singura ciocnire a „titanilor” din faza grupelor. De fapt, era inevitabil ca o astfel de „ciocnire” să nu se înregistreze în grupa „morţii” (compusă din echipe din primele 4 campionate din lume). Şi după cum s-a jucat, meciul nu s-a deosebit de o finală adevărată. De ce n-au reuşit (din nou) „cetăţenii” să treacă de o altă superechipă?. Răspunsul este simplu: se pare că echipa încă este dominată de sentimentul de inferioritate generat de lipsa unui pedigree în cupele europene. Dar în acelaşi timp trebuie să spunem că un rezultat de egalitate ar fi fost echitabil. S-a împotrivit însă egalului veteranul Buffon, care la 37 de ani apără tot senzaţional. Partida a fost dominată de gazde (posesie 56% – 44%, 13-10 total şuturi, 5-3 pe spaţiul porţii, 6-1 la cornere), dar o echipă italiană este o echipă italiană. Şi când echipa italiană mai joacă şi cu 2 vârfuri şi numele acestora este Morata şi Mandzukic, atunci avem o explicaţie în plus a victoriei oaspeţilor pe „City of Manchester Stadium”. Şi la acest meci am înregistrat o eroare de arbitraj la golul gazdelor: Kompany a sărit la cap sprijinindu-se clar cu ambele mâini pe umerii lui Chiellini, iar mingea a intrat în poartă din capul italianului care a fost împins spre minge.
- Borussia Mönchengladbach – care a început catastrofal campionatul – se pare că nu va avea deloc viaţă uşoară în faza grupelor. Practic, se poate spune că la Sevilla s-a jucat „prima manşă” pentru locul 3 din grupă, cel ce duce în primăvară în Liga Europa. Şi cum spaniolii au câştigat categoric, este greu de crezut că germanii vor preda locul 4. Oricum şi dacă ne uităm la valoarea loturilor, totuşi cel al Borussiei este cel mai „subţire” nu doar din grupă (cu 144,40 milioane de euro, Borussia este pe locul 21 din cele 32 de echipe din grupe). În ceea ce-i priveşte pe câştigătorii ultimei ediţii a Ligii Europa, am înţeles de ce un Rusescu nu are loc (şi valoare) nici pe banca de rezerve şi asta după ce a plecat şi Bacca de la echipă. (cotidianul.ro)