AcasăEvenimentSportCA ÎN FAMILIE - Finala "Western Spaghetti" la US Open a fost...

CA ÎN FAMILIE – Finala „Western Spaghetti” la US Open a fost câștigată de Pennetta

spot_img

DISTRIBUIȚI

US Open 2015 fusese regizat pentru a fi momentul încoronării supreme a Serenei Williams. Aşa l-au gândit fanii, specialiştii sportului alb, chiar şi jucătorii. Terenul a decis altceva: o altă poveste, la fel de fabuloasă s-a aşternut pe hârtie: la 33 de ani, Flavia Pennetta a câştigat primul titlu major al carierei, trecându-şi numele în rubrica statisticii drept cea mai vârstnică jucătoare care triumfă în premieră într-un turneu de Mare Şlem şi la final, a anunţat că astfel, îşi face ieşirea din scena tenisului profesionist.

Imaginile din final, din primele secunde  după ce ultima minge a atins cimentul de la Flushing Meadows, au eclipsat şi au compensat un joc timorat, reţinut, presărat cu greşeli. Două prietene din copilărie şi-au disputat finala, au avut emoţii, s-au temut că ar putea pierde jocul şi au oferit spectacol cu pipeta. Au încheiat însă prima finală sută la sută italiană din istoria tenisului ca o echipă de dublu, aşteptând ceremonia de premiere pe scaune alăturate, vorbindu-şi, încurajându-se, sărbătorind împreună.

Liderul mondial, regina precedentelor trei ediţii ale turneului de la Flushing Meadows, a fost una dintre primele jucătoare din circuit care a felicitat-o pe noua campioană de la New York.

Aproape 23.000 de spectatori (care şi-au cumpărat cu multe zile înainte bilete pentru a aplauda realizarea Marelui Slam pe 2015 de către Serena Williams) au asistat în tribulene „Arthur Ashe Stadium” la o finală a US Open prăfuită, fără nerv şi de slabă factură tehnică. Spectacol: zero. Meciul Flavia Pennetta – Roberta Vinci a fost departe de Azerenka-Kerber (7-5, 2-6, 6-4) din turul III, despre care toată lumea a spus atunci că a fost „adevărata finală”, a fost departe şi de meciurile Petra Cetkovská – Caroline Wozniacki (turul II – 6/4, 5/7, 7/6) – a „doua” finală, sau meciurile Halep – Azarenka (sfert de finală, 6/3, 4/6, 6/4) sau Roberta Vinci – Serena Williams (semifinală – 2/6, 6/4, 6/4).

Între meciurile mai sus enumerate (şi au mai fost încă vreo trei sau patru) şi finala turneului a fost o diferenţă ca între westernurile clasice americane şi westernurile spaghetti. Da, asta a fost finala US Open 2015. Un western spaghetti, cu Pennetta şi Vinci pe post de Franco Nero şi Giuliano Gemma, dar fără Gojko Mitic în rolul lui Ulzana căpetenia paşilor, fără caii româneşti şi exterioare filmate în Balkani.

Fiind un meci în familie, cele două italience s-au chinuit în primul set să nu cumva să nu se ajungă la 6-6. Când Pennetta a avut 4-2, imediat s-a făcut 4-4 (ca la teatru). Ajunse în prelungiri – probabil aşa a fost înţelegerea – s-a jucat tie-break-ul pe bune, urmând ca învingătoarea să-şi adjudece şi setul secund. Tie-break-ul a fost sub controlul Flaviei Pennetta (de fapt ceva mai valoroasă decât compatrioata ei) pe care şi l-a adjudecat cu 7/4. Setul secund a reprezentat o formalitate şi s-a încheiat cu un sec 6-2 în 33 de minute.

Un exemplu elocvent despre cum s-a jucat în primul set: Vinci a făcut 20 de greşeli neforţate, iar Pennetta, 19. În setul secund, Vinci a făcut 10, iar Pennetta doar 3. După finală, a fost veselie mare la interviurile de pe teren, iar cine a deschis mai târziu televizorul nu şi-ar fi dat seama în primul moment cine a câştigat. Cele două italience au trimis bezele publicului dar în special premierului Mateo Renzi, care nu a scăpat ocazia de a traversa oceanul pentru a se vedea la televizor într-o transmisie efectuată pe cinci continente.

Veselia a fost însă curmată de un anunţ neaşteptat al Flaviei Pennetta: se retrage din activitatea de performanţă. A fost de fapt singura ştire notabilă a serii, o ştire tristă, pentru că Pennetta este o jucătoare valoroasă şi chiar dacă are 33 de ani, ar mai putea face faţă la nivel înalt încă vreo 2 sau 3 ani. Poate că italianca se gândeşte să se retragă acum când a ajuns în top 10 (după victoria de la US Open a sărit pe locul 8 – cea mai bună clasare în WTA general, pe 17 august 2009, locul 10) şi a obţinut cel mai mare succes din carieră.

Top 10 WTA general după US Open

  1. Serena Williams (SUA) – 11.501 puncte
  2. Simona Halep (Rou) – 6.780 puncte
  3. Maria Sharapova (Rus) – 5.796 puncte
  4. Petra Kvitova (Cze) – 5.295 puncte
  5. Lucia Safarova (Cze) – 3.570 puncte (+1)
  6. Caroline Wozniacki (Den) – 3.510 puncte (-1)
  7. Ana Ivanovic (Srb) – 3.440 puncte
  8. Flavia Pennetta (Ita) – 3.317 puncte (+18)
  9. Garbine Muguruza (Esp) – 3.305 puncte
  10. Angelique Kerber (Ger) – 3.150 puncte (+1)

Fetele noastre ocupă următoarele poziţii în WTA general:

  • 30 – Irina Begu – 1.588 puncte (-2)
  • 39 – Monica Niculescu – 1.335 puncte (+2)
  • 51 – Alexandra Dulgheru – 976 puncte (+1)
  • 82 – Andreea Mitu – 708 puncte (-7)
  • 116 – Patricia Maria Tig – 523 puncte
  • 147 – Ana Bogdan – 351 puncte (+37)
  • 195 – Sorana Cârstea – 246 puncte (-19)
  • 259 – Cristina Dinu – 170 puncte (+49)
  • 271 – Mihaela Buzărnescu – 159 puncte (+1)

Ultimele 5 jucătoare din România au avansat sau au căzut în clasament în urma rezultatelor obţinute la diferite turnee la care au participat (sau participă în ultimele zile), Mamaia, Sofia, Tokyo sau Biarritz.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA