Dacă înainte de începerea partidei cineva ar fi spus că HCM Baia Mare va conduce la pauză cu doar trei goluri diferență, cred că ar fi fost luat în râs. Iar după ce ar fi văzut cum arată echipa bucureșteană, cu siguranță că cei care l-au auzit ce a spus ar fi izbucnit în hohote de râs. Și totuși minunea s-a produs. Aproape toată prima repriză s-a desfășurat sub semnul egalității, iar prin minutul 22 oaspetele conduceau cu 8-7 după o secetă a echipei noastre de vreo zece minute.
Cauzele începutului slab de partidă își au explicația în prestația execrabilă a celor doi arbitri din Zalău, care au dovedit că sunt purtători ilegali de ecuson al FRH. Dacă acești dobitoci vor fi delegați în continuare la meciuri din oricare competiție internă, înseamnă că handbalul românesc este condus de o ceată de incompetenți. Ei au fluierat în contradicție flagrantă cu regulamentele, ajungând la un moment dat să dicteze reluarea partidei după un time-out, înainte ca sirena de la tabelă să sune epuizarea minutului de întrerupere.
Fiecare atac al rapidistelor a ținut mai mult de un minut, plăvanilor nici măcar nu le-a trecu prin cap să le atenționeze cu vreun pre-pasiv, lăsându-le să frece mingea pe linia de nouă metri până ce găseau un culoar să arunce la poartă, sau se ivea ocazia să le acorde lovitură de la șapte metri.
A rezultat un talmeș-balmeș care le-a scos din sărite pe jucătoarele noastre, pe cei doi tehnicieni și, mai ales, pe spectatori. Grav e că la toate cele trei meciuri de acasă am văzut cupluri de arbitrii sub orice critică, care pur și simplu nu cunosc noțiunile elementare ale acestei discipline. Cineva îmi spunea că este o practică a FRF ca la meciurile fără miză să delege arbitrii mai slabi, ca să capete experiență. Numai că pe ăștia poate să-i pună să fluiere zece partide pe zi, că tot nu vor învăța nimic la cât de tolomaci și incompetenți sunt.
Sigur că nu putem da vina doar pe arbitri, pentru că o echipă atât de slabă, cum rar mi-a fost dat să văd vreodată în prima ligă, a reușit să înscrie 25 de goluri unei formații cu pretenții de Liga Campionilor. La valoarea și experiența jucătoarelor noastre nici cinci cupluri de arbitri, la fel de proaste ca și cel din teren, nu le putea împiedica să-și revină imediat din năuceală, să se apere cum trebuie, să nu dea pasele ca la dușmani, să joace cu ambiție și dăruire pentru oamenii care le iubesc, le aplaudă și sunt mereu alături de ele.
A fost nevoie de două intervenții ale antrenorului Roșca și de pauza dintre reprize pentru ca echipa să revină cu picioarele pe pământ măcar în câteva momente. Una peste alta, putem vorbi de o formă sportivă îngrijorător de slabă, în perspectiva celor două meciuri de la sfârșitul săptămânii, care ar trebui să ne ducă în grupele Ligii Campionilor.
Până sâmbătă mai este timp ca antrenorii să pregătească așa cum trebuie cele mai importante partide de până acum din acest sezon, astfel încât obiectivul să fie îndeplinit.
Importantă și eficientă revenirea coordonatorului Alison Pineau, lăudabilă evoluția pivotului Jezic, implicarea jucătoarelor Abbingh, Ardean, Geiger, Nechita, salutară revenirea pe teren a lui Gjorgjijevska, aproape penibilă prestația lui Tătar, Perianu și Zamifirescu.
Inclin să cred că în situația calificării în Liga Campionilor echipa va trebui întărită cu două-trei jucătoare de valoare, pentru că o bună parte din jucătoarele transferate în această vară nu se ridică la pretențiile celei mai importante competiții europene.
HCM Baia Mare – CS Rapid USL Metrou Bucureşti 36-25 (16-13)
Sala sporturilor „Lascăr Pană”, etapa a IV-a.
Au arbitrat: Dan Pavel şi Florin Horincar (Sălaj).
Observator FRH: Rudolf Pankler (Cluj).
Aruncări de la 7m: 2-8 (transformate 1-7, a rata Abbingh, respectiv Popa).
Minute de eliminare: 2-10.
HCM Baia Mare: Munteanu (9 intervenţii, a apărat o aruncare de la 7m), Dumanska (6) – Abbingh 7, Jezic 6, Ardean Elisei 6 (1 din aruncare de la 7m), Nechita 5, Geiger 4, Pineau 2, Szucs 1, Tănăsie 1, Oltean 1, Tătar 1, Perianu 1, Gjorgjijevska 1, Zamfirescu, Preda.
Antrenor: Aurelian Roşca. Director tehnic: Ioan Băban.
CS Rapid USL Metrou Bucureşti: Arghir (6), Simion (4+1) – Popa 7 (7), Moroianu 4, Niculae 4, Doica 4, Trifan 2, Geană 2, Bodârlău 1, Chirigiu 1, Tufă, Gheorghe, Binescu, Zaremba.
Antrenor: Vasile Mărgulescu.
Grigore Ciascai