Început la ora 01.40 (fusul orar al Românie – New York + 7 ore), meciul dintre Monica Niculescu (#41 WTA) şi Alexandra Panova a ţinut 3 ore şi 19 minute, fiind al doilea cel mai lung meci al primului tur (în total 64 de partide), după Madison Brengele – Zheng Saisai care a durat 3 ore şi 21 de minute.
Niculescu a câştigat cu 7-6, 5-7, 6-3. Dar nu timpul de joc va face ca probabil acest meci să intre în atenţia statisticienilor. Am avut în primele 2 seturi (în total 24 de game-uri) nu mai puţin de 19 break-uri, dintre care 15 consecutive!!!. În primul set, primele două game-uri s-au câştigat pe serviciu, după care a urmat cascada de 10 break-uri, tonul fiind dat de româncă. S-a ajuns la tie-break, controlat fără probleme de Niculescu.
Setul secund începe în aceeaşi notă, dar de această dată Panova fiind cea care a făcut primul break şi s-a dus la 3-2. La acest scor, după 15 break-uri consecutive, un spectator din mica tribună a terenului 16, a strigat: „Revoluţie!. Serviciul nu mai este o armă de bază în tenisul feminin!”. Din păcate, în game-ul următor, Panova la contrazis şi s-a dus la 4-2 pe propriul serviciu. S-au mai înregistrat 4 break-uri până în final, dar câştigarea game-ului 6 pe serviciu a fost decisiv şi Panova a egalat la seturi.
În decisiv, Niculescu a făcut la 2-1 pentru ea singurul break al setului, şi acesta a contat în obţinerea victoriei. O victorie muncită dar şi normală, dacă ţinem cont că Niculescu era la ora începerii meciului pe locul 38 în WTA general, iar Panova pe 130. Totuşi nu putem să nu consemnă că serviciul Monicăi Niculescu a fost unul catastrofal. În turul II, Niculescu va juca împotriva italiencei Flavia Pennetta, care a trecut în 3 seturi (6-1, 3-6, 6-1) de australianca Jarmila Gajdosova.
Pennetta cap de serie nr.26 nu a arătat mare lucru, şi a avut parte de o adversară care a jucat foarte slab. Pennetta nu este o jucătoare de nebătut, dar are un mic avantaj: a stat doar 1 oră şi 27 de minute pe teren. Rămâne de văzut cum se va recupera Niculescu după cele 3 ore şi 19 minute de joc. Cele două s-au mai întâlnit de 2 ori, italianca a câştigat ambele partide, dar asta se întâmpla în 2010. Niculescu şi-a recuperat cele 70 de puncte din 2014 pe care le-a pierdut înaintea turneului şi are asigurat un cec de 68.600 USD.
Halep a doua jucătoare calificată la Turneul Campioanelor
Deşi circuitul WTA pe anul 2015 nu s-a încheiat, mai sunt de jucat 13 turnee, deja se cunoaşte a doua jucătoare (prima este evident Serena Williams) care a îndeplinit baremul de calificare pentru Turneul Campioanelor WTA care va începe pe 26 octombrie la Singapore. Este vorba de Simona Halep, care a acumulat 4.965 de puncte în „WTA 2015 – Road To Singapore”. Baremul de calificare este în acest moment de 4.755 puncte. Probabil, acest barem va mai fi coborât, pentru că este greu de crezut că vor exista 8 jucătoare care să îl atingă.
Două lucruri sunt certe: chiar dacă nu mai câştigă nici măcar un meci în turneele din Asia şi Rusia unde are angajamente, Simona Halep nu mai poate pierde calificarea. După cum arată clasamentul pe anul 2015, este aproape imposibil ca Halep să piardă locul 2 în acest clasament, ceea ce înseamnă că va fi cap de serie 2 şi nu va juca în faza grupelor contra Serenei Williams.
10 capi de serie eliminaţi din primul tur
Bilanţul primului tur este unul istoric: nu mai puţin de 10 capi de serie au fost eliminaţi. Din cele 10 jucătoare din top „32”, un număr de 4 sunt din top 10, fapt fără precedent la acest turneu în „Open Era” – care a început în 1968. Cele 10 jucătoare eliminate sunt: Lucie Safarova – cap de serie 6, Ana Ivanovic – 7, Karolina Pliskova – 8, Carla Suarez Navarro – 10, Timea Bacsinszky – 14, Jelena Jankovic – 21, Alize Cornez – 27, Irina Begu – 28, Sloane Stephens – 29, Svetlana Kuznetsova – 30.
Dintre aceşti capi de serie, Alize Cornet (ea a pierdut în această dimineaţă în faţa japonezei Nara Kurumi) era o posibilă adversară a Simonei Halep în turul III, Timea Bacsinszky conform calculelor hârtiei ar fi fost posibilă adversară a Simonei în turul IV.
Simona Halep la conferinţa de presă
„Este prima oară când am început un Grand Slam foarte bine. Am făcut un meci bun. Cred că am fost foarte agresivă. Am servit bine. Am returnat bine. A fost un meci bun. Am jucat cu încredere şi nu am lăsat-o să îşi facă jocul. După Wimbledon, am avut o pauză şi m-am prezentat la Toronto fără mari aşteptări. La Cincinnati nu mă aşteptam să ajung în finală. Credeam că voi fi obosită. Am jucat bine. Simt jocul, dar nu am nici aici aşteptări. Sunt foarte concentrată. Mă simt bine. Sunt mult mai bună decât am fost la celelalte turnee majore.
La Toronto mi s-a făcut rău din cauza căldurii, mi-am revenit în câteva zile, iar la Cincinnati am avut ceva probleme la muşchi, dar m-am recuperat şi acuma sunt sută la sută bine. Sunt sănătoasă, sunt recuperată complet, nu mai am niciun fel de durere, mă simt gata să intru în acest turneu greu, mă simt bine şi ca joc şi mental şi tot. Vom vedea cât de bine pot să ajung în acest turneu şi cât de departe, pentru că asta contează după părerea mea. A fost un start foarte bun şi am încredere ca pot sa joc cel mai bun tenis al meu la turneul acesta. Nu mai vreau să mă gândesc la rezultat, fiind la un Grand Slam, dar bineînţeles că presiunea o simt, dar joc bine cu presiune şi știu cum să o gestionez acum. Antrenorul meu, Darren Cahill, mi-a spus să stau departe de rachetă câteva săptămâni, ca să capăt mai multă energie. Bineînţeles că fiecare meci este greu, fiecare adversar joacă bine că e cel mai înalt nivel din tenis, dar am încredere în şansa mea, am încredere că am jocul potrivit să câştig şi dau tot ce pot la fiecare punct, la fiecare meci”. (cotidianul.ro)