Senatorul maramureșean Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru dialog social, îi solicită co-președintelui PNL Alina Gorghiu să exprime public poziția liberalilor cu privire la ancheta DNA în cazul conducerii CJ Arad și să ceară scuze arădenilor pentru că au fost conduși de un asemenea președinte la Consiliul Județean, precum Nicolae Ioțcu, un lider al liberalilor, prins în flagrant primind mită 10.000 de euro.
„Așa cum ne-a obișnuit de ceva vreme, co-președintele PNL Alina Gorghiu se ascunde atunci când trebuie să își asume bubele negre din partid. (…) Ghidându-se după principiul tăcerea e de aur, domnișoara Gorghiu speră să salveze ce se mai poate din imaginea PNL-ului, șifonată serios de scandalurile de corupție în care sunt implicați unii dintre membrii formațiunii. Și pentru că tăcerea nu poate fi în acest caz decât una complice, îi solicit domnișoarei Gorghiu să ne spună care este poziția PNL vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat la CJ Arad, dacă are cunoștințe și despre alți aleși ai PNL care fac astfel de fapte, să le dezvăluie numele, pentru că nu putem cheltui bani publici în acest mod”, afirmă senatorul PSD într-un comunicat transmis redacției.
Aseară, președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu a fost arestat preventiv pentru o perioada de 30 de zile, după ce vineri a fost prins in timp ce primea mită suma de 10.000 de euro. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Timiș, după o țedinț care a durat aproximativ o oră.
În Ordonanţa de reţinere a procurorilor se arată că în cursul anului 2012, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Judeţean Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziţie publică privind furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în valoare de 1.600.000 de euro’.
Astfel, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceştia să stabilească ca şi câştigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu o altă firmă. Urmare a acestei influenţe exercitate, contractul respectiv a fost câştigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăţi. La data de 22 iulie 2015, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranşe şi diferenţa din suma totală pretinsă, precizează DNA.
În data de 24 iulie 2015, cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranşă din suma totală de 40.000 de euro), inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.
Grigore Ciascai