AcasăActualitateSocialALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ - Cinci grăsimi care nu te îngraşă

ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ – Cinci grăsimi care nu te îngraşă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cu siguranţă ştii că dacă mănânci grăsimi, te îngraşi. Întreaga societate este orientată spre alimentaţia “fără grăsimi” sau măcar “scăzută în grăsimi”, considerând că e mai sănătos. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Majoritatea alimentelor care sunt etichetate “fără grăsimi” sau “scăzute în grăsimi” sunt rafinate şi procesate, în urmă acestor procese fiind eliminate grăsimile şi înlocuite cu… zahăr. Aşa încât alegerea acestor produse nu este foarte fericită. Cu atât mai mult cu cât unele grăsimi chiar sunt bune pentru sănătate, esenţiale pentru starea de bine.

Corpul uman are nevoie de grăsimi pentru a funcţiona corespunzător, mai ales că vitamine precum A, D, E şi K sunt solubile în grăsimi. Acest lucru înseamnă că organismul nu le poate asimila decât în prezenţa grăsimilor.

Iată care sunt cele mai sănătoase cinci grăsimi care nu te îngraşă, ci te ajută să te menţii în formă.

1. Nuci

Nucile sunt bogate în nutrienţi, grăsimi sănătoase şi proteine. Nucile sunt surse importante de acid alfalenoleic (din gama omega-3), L-arginină, fibre solubile şi vitamina E. Aceste substanţe ajută la reducerea colesterolului, prevenirea bolilor cardiovasculare, echilibrarea nivelului glicemiei, îmbunătăţirea sistemului imunitar.

În această categorie intră: nucile, migdalele, nucile braziliene. Ele pot fi adăugate în smoothie-uri, salate, mix de seminţe sau că atare.

2. Avocado

Avocado este un fruct-minune, cu o mulţime de beneficii. El este o sursă bogată de glutation, un antioxidant puternic care ajută corpul să se cureţe de toxine, eliminând metalele grele şi luptând contra radicalilor liber şi întărind, astfel, sistemul imunitar. Avocado mai conţine acid folic, substanţă care reduce riscul bolilor de inima şi de infarct, precum şi vitamina E. Avacado îl poţi mânca simplu sau în salate sau smoothie-uri.

3. Ulei de cocos

Produsele din nuca de cocos aduc o mulţime de beneficii, iar uleiul de cocos este ideal la gătit. El poate fi adăugat în smoothie-uri, în terciul de ovăz şi în multe alte preparate. Uleiul de cocos are efecte antimicrobiene, antibacteriene şi are proprietăţi anticancerigene. El îmbunătăţeşte digestia, absorbţia nutrienţilor, contribuind la menţinerea sănătăţii intestinale. De asemenea, uleiul de cocos este ideal pentru suferinzii de diabet de tip II. Uleiul de cocos stimulează sistemul imunitar, metabolismul şi nivelul energiei.

Uleiul de cocos a fost ocolit pentru că are în compoziţie grăsimi săturate, de care ştie toată lumea că trebuie să te fereşti. Totuşi, grăsimile saturate din uleiul de cocos sunt foarte diferite de cel provenite de la animale. Ele ajută la stimularea metabolismului, creşte colesterolul bun, ajută la pierderea în greutate.

4. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este ideal la sote-uri, la dressing-uri pentru salate şi la copt. Este bogat în grăsimi mononesaturate şi antioxidanţi care reduc tensiunea arterială, previn cancerul, ţin diabetul sub control şi reduc severitatea unor boli precum astmul şi artrită.

5. Seminţele

Ca şi nucile, seminţele au o mulţime de beneficii. Pe lângă fibre, seminţele conţin omega-3 şi proteine, precum şi minerale pentru magneziu, seleniu şi zinc.

Printre cele mai sănătoase seminţe se numără: seminţele de în, chia, dovleac, floarea soarelui. Dintre acestea, se disting seminţele de chia, considerate un super-aliment, graţie profilului lor nutritional. Sunt bogate în omega-3, chiar mai bogate decât seminţele de în, dar au şi antioxidanţi, fibre, magneziu, fosfos, mangan, cupru, fier şi zinc.

Seminţele pot fi folosite în diverse forme: smoothie-uri, produse coapte, salate, mix de seminţe, iaurt etc.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA