AcasăEvenimentO UNIUNE DE HOȚI? – Buciuta și Petrețchi, doi maramureșeni acuzați că...

O UNIUNE DE HOȚI? – Buciuta și Petrețchi, doi maramureșeni acuzați că au păpat banii destinați comunității ucrainene din România

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ceva nu-i în regulă cu liderii Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), pentru că scandalurile dintre ei se țin lanț încă de la înființarea acesteia. Dacă parcurgem istoricul UUR, ajungem lesne la concluzia că a fost constituită doar pentru ca o mână de oameni să pună lăbuțele hrăpărețe pe banii alocați de la bugetul de stat etnicilor ucraineni, de toți inconștienții care au guvernat România.

N-a trecut multă vreme de când maramureșeanul Ștefan Buciuta, deputat al minorității ucrainene în două mandate, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat membrii familiei la propriu cabinet parlamentar. Asta nu-i nimic de fapt, pentru că Buciuta mai are un proces pe rol la ÎCCJ, pentru achiziția unui imobil supraevaluat cu banii primiți de la Guvern pentru susținerea minorității, pe vremea când fostul depanator radio-tv de la Cooperativa Progresul Baia Mare era președinte al UUR. Și e vorba de o sumă frumușică, în euro.

Un nou scandal cu alt maramureșean în prim plan

Zilele trecute a izbucnit un nou scandal care îl are în prim plan pe profesorul maramureșean  Nicolae Miroslav Petrețchi, apropiat al lui Buciuta, ales nestatutar președinte al UUR în cadrul unui așa-zis congres ce s-a desfășurat la Sighetu Marmației în 30-31 octombrie 2015. De menționat că la acea întrunire de clacă, proaspătul condamnat pentru conflict de interese, Ștefan Buciuta, a fost ales președinte de onoare al UUR, o dovadă că aici sunt promovați hoții dovediți în justiție.

Să ne amintim cum în 2012, după alegerea cu cântec a lui Buciuta, un controversat etnic ucrainean, Dumitru Morzan, om de afaceri condamnat la trei ani de pușcăriei, l-a contestat pe depanator și scandalul s-a extins la nivelul întregii comunități. Buciuta  s-a dovedit a fi un om de ispravă, capabil să-l depășească pe contestatar la anii de condamnare primiți de la instanțe. Vom afla asta după pronunțarea sentinței de către ÎCCJ, că și procesul acesta trebuie să se sfârșească odată și odată.

După debarcarea lui Buciuta, în aprilie 2015, președinte interimar a devenit Ioan Robciuc, fost prim-vicepreședinte în echipa de conducere. La sfârșitul lunii octombrie, cu delegați desemnați pe sprânceană, Petrețchi a devenit președinte, dar congresul a fost imediat contestat de către Ivan Marocico, deputat ucrainean în actuala legislatură, acuzând procedurile nestatutare în care s-a convocat și desfășurat întâlnirea de la Sighetu Marmației. Ivan Marocico a trimis pe 17 noiembrie 2015 o adresă către Departamentul Relațiilor Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, solicitând ca până la sentința justiției, instituția să continue raporturile juridice cu Ioan Robciuc, președinte interimar.

În 15 decembrie 2015, Judecătoria Sectorului 1 București, prin Sentința Civilă nr. 24457, îi dă dreptate deputatului. Instanța nu a validat congresul și a respins cererea formulată de UUR privind înregistrarea noii conduceri rezultată în urma puciului de la Sighetu Marmației, menționându-se faptul că aceasta are conducere statutară.

Cu toate că DRI a fost înștiințată de procesul aflat pe rol, Aledin Amet, directorul instituției, a aprobat deschiderea bugetară pe lunile noiembrie și decembrie 2015, punând astfel la dispoziția conducerii nestatutare a UUR suma de 6,2 milioane de lei!

Ce spune deputatul Morocico

646x404Într-un comunicat de presă publicat luni, 28 martie a.c, Ivan Morocico susține, printre altele:

”La solicitarea lui Miroslav Petrețchi, Departamentul pentru Relații Interetnice a aprobat și virat către Uniunea Ucrainenilor din România, suma de 2.272.400 lei pentru luna noiembrie și, respectiv, suma de 4.051.740 lei pentru luna decembrie.

Conducerea DRI a alocat finanțarea, în urma solicitării primite, ignorând două aspecte esențiale, și anume: 1. Rezultatul alegerilor organizate la cel de-al VII-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România, de la Sighetu Marmației, în perioada 30-31 octombrie 2015, nu a fost validat de Comisia de validare a UUR, care a constatat încălcarea flagrantă și repetată a Statutului Uniunii, și 2. Conducerea UUR, în formula rezultată la Congresul de la Sighetu Marmației, nu este înregistrată în Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor al Judecătoriei Sectorului 1.

În plus, conform certificatului din Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor, eliberat de Judecătoria Sectorului 1, la data de 9 martie 2015, organele legal alese care pot să reprezinte interesele UUR sunt cele stabilite prin decizia 2656/ R/ 17.10.2012 și nicidecum cele rezultate în urma Congresului din 2015. Astfel, rezultă clar că domnul Petrețchi nu a avut nicio calitate pentru a solicita finanțarea pentru minoritatea ucraineană.

În aceste condiții, prin neglijența DRI, care nu a verificat dacă noile organe de conducere ale UUR sunt validate de instanța de judecată și, deci, dacă au un fundament legal, domnul Petrețchi Nicolae Miroslav, împreună cu un grup restrâns de cetățeni români de etnie ucraineană, a ajuns să utilizeze, fără niciun drept, fonduri de la bugetul de stat de peste 6.300.000 lei, sume destinate, de altfel, întregii comunități de ucraineni din România.

Cu ce document s-a legitimat Petreţchi ca fiind preşedinte? Aşa este foarte simplu. Oricine poate aduna câţiva oameni, spune că face un congres şi se declară preşedinte. În mod normal banii trebuiau trimişi către domnul Robciuc, care are calitatea de interimar. La UUR, există un adevărat clan Petreţchi, şi pot dispune de banii publici cum vor ei”.

Banii publici la cheremul unor incompetenți

Dincolo de scandalul din rândul comunității ucrainene, cu care ne-am obișnuit de peste două decenii, rămâne neglijența cu care DRI, o instituție aflată în subordinea premierului, făcând parte din Guvern, alocă sume importante din bugetul public fără o minimă verificare a celor care solicită acordarea finanțării. Înțelegem că nu sunt banii lor, dar nici să-i încredințeze unor persoane care susțin că se află în structurile de conducere ale beneficiarilor, fără să țină cont de sentințele instanțelor sau de legile în vigoare.

Ce rol are secretarul de stat Aledin Amet în Guvern, din moment ce nu-i în stare să facă o minimă verificare, mai ales că a avut toate documentele la îndemână? Oare câți indivizi de aceeași speță mișună prin Guvern? Amet a declarat marți că a oprit alocările viitoare de fonduri către UUR, până la clarificarea situației. Dar de ce nu ne spune cum vor fi recuperate sumele acordate ilegal pentru lunile noiembrie și decembrie?

Până la intervenția organelor abilitate, care au datoria să-i tragă la răspundere pe făptuitori, așteptăm ca premierul tehnocrat să-l demită imediat pe secretarul de stat Aledin Amet din funcție. Procedând așa va diminua numărul de incompetenți și iresponsabili pe care îi are în subordine.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA