Angajaţii Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Baia Mare fac periodic razii prin oraş în căutarea celor care apelează la mila publică.
„Vorbim de mai multe acţiuni sau o acţiune care se repetă zilnic, una dintre direcţiile pe care ne-am axat în ultimul timp este identificarea copiilor şi a adulţilor care apelează la mila publicului”, a declarat Bogdan Gavra, Directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare.
Repetarea sistematică a acestor acţiuni a dus la eradicarea aproape totală a fenomenului în rândul adulţilor dar mai este încă mult de lucru în rândul copiilor.
”Anul trecut ne-am focusat mai mult pe partea de adulţi şi cred că în momentul de faţă în Baia Mare se poate observa că aceștia nu prea mai sunt pentru că am intervenit pe fiecare caz în parte, am încercat să evaluăm, să vedem problemele, am găsit locuri pentru aceste persoane astfel încât sî nu mai apeleze la mila şoferilor în intersecţiile din Baia Mare. Acum ne focusăm foarte mult pe copiii cerşetori şi împreună cu direcţia care este mandatată să ridice din stradă aceşti cerşetori facem diverse acţiuni zilnic. Vom continua şi chiar şi în week-enduri, sâmbăta, duminica, vom evalua la fel ca şi în cazu adulţilor, care este problema cu aceşti copii cerşetori, astfel încât să scadă cel puţin acest fenomen sau această problemă a cerşetoriei şi în municipiul Baia Mare”, a mai spus Gavra.
Eforturile făcute de angajaţii primăriei sunt inutile de multe roi tocmai din cauza băimărenilor care încurajează fenomenul cerşetoriei din milă sau inconştienţă.
”Locuitorii din municipiul Baia Mare trebuie să ştie că în momentul în care dau un leu sau un ban pentru cerşetori, nu descurajezi acest fenomen. De aceea, eu pe orice cale încerc să-i conştientizeze pe locuitorii municipiului Baia Mare să nu mai dea bani cerşetorilor pentru că numai naşa vom descuraja acest fenomen. În cazul în care sunt persoane care doresc să ajute chiar un copil care apelează la mila publicului, persoana respectivă se poate adresa Serviciului Public Asistenţă Socială şi găsim o altă modalitate prin care sprijinim copilul sau familia din care acest copil provine. Repet, dacă dăm un leu sau cinci sau 10 lei unui cerşetor, încurajăm aceste fenomen. Vă rog, nu mai daţi bani copiilor cerşetori!”, a concluzionat Gavra.