AcasăsiugariuRECUNOAȘTERE - Pr. prof. dr. Vasile Mihoc, distins cu „Crucea Voievodală Maramureşeană”...

RECUNOAȘTERE – Pr. prof. dr. Vasile Mihoc, distins cu „Crucea Voievodală Maramureşeană” a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, prima vineri din Postul Învierii Domnului din acest an a fost una mai deosebită. Aici, tinerii şi credincioşii au venit atât să se roage la Sfânta Liturghie a Darurilor dinainte sfinţite, dar şi să asculte conferinţa Părintelui Profesor Dr. Vasile Mihoc de la Sibiu.

Sfânta Liturghie a Darurilor dinainte sfinţite a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în mijlocul unui sobor de preoţi din care au făcut parte Părintele Profesor Dr. Vasile Mihoc, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial, Pr. Gavril Vasile Băban, inspector eparhial pentru cateheză, Pr. Florin Hoban, inspector de religie, Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, coordonatorul Departamentului Teologie de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca, din Baia Mare, Pr. Dr. Mihai Petianu din Sibiu, diaconi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, care a vorbit credincioşilor din Catedrală despre cât de minunată este lucrarea lui Dumnezeu în Hristos, despre relaţia unică pe care creştinii au cu Dumnezeu, ce înseamnă să îl ai mereu cu tine pe Dumnezeu şi despre rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor dinainte sfinţite.

Pentru activitatea sa duhovnicească în rândul tinerilor susţinută zeci de ani ca profesor de teologie la Facultatea din Sibiu, ai ales înainte de 1989, dintre care mulţi din ei maramureşeni, şi în semn de înaltă cinstire şi multă preţuire a personalităţii sale, în numele preoţimii din Eparhie formate la Facultatea de Teologie din Sibiu, PS Iustin Sigheteanul i-a înmânat distinsului preot şi profesor sibian cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, Gramata Episcopală care o însoţeşte şi Monografia-album „Mănăstirile – Chivote ale credinţei”. „Un voievod al Teologiei noastre româneşti”, aşa l-a caracterizat PS Iustin Sigheteanul pe părintele profesor Vasile Mihoc.

La rândul său, părintele profesor mulţumit pentru distincţie şi a afirmat că Maramureşul este pentru dânsul o dragoste foarte profundă. „Este uimitor ceea ce Dumnezeu a rânduit să ne trimită ca moştenire de la strămoşi pe aceste meleaguri, pe care sunt mulţi care vor să ne înveţe să uităm a le iubi astăzi, dar Dumnezeu ne-a învăţat să le iubim şi să iubim poporul şi să iubim tot ceea ce a însemnat ostenirea sfântă a poporului nostru.”

Cu mare atenţie, credincioşii din Catedrală au urmărit, în continuare conferinţa Părintelui Profesor Vasile Mihoc cu titlul „Femeia creştină şi mântuirea lumii”, desfăşurată pe parcursul a două ore, în care părintele profesor a expus subiectul legat de femeia creştină şi a răspuns întrebărilor venite din rândul creştinilor. Părintele profesor a pus accentul pe familia creştină şi rolul femeii, alături de bărbat, în creşterea copiilor ca adevăraţi creştini. Din acest punct de vedere, părintele profesor este un exemplu creştin elocvent, cu multă experienţă, pentru că  are 13 copii.

Femeia are foarte mult de făcut pentru mântuirea lumii, a spus părintele profesor. Maica Domnului este un exemplu pentru orice femeie în această privinţă. Exemplul ei este foarte puternic pentru noi toţi, a concluzionat părintele profesor. Moderatorul acţiunii, desfăşurate cu binecuvântarea PS Iustin Sigheteanul, a fost părintele Gavril Vasile Băban, inspector pentru catehizare şi preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, care sunt organizatorii activităţii împreună cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Activitatea, ca parte componentă a manifestărilor creştine PRO VITA, s-a încheiat cu lansarea cărţii „Epistola I către corinteni” de pr. Mihai Petianu, originar din judeţul nostru, comuna Băseşti. Cartea este teza sa de doctorat.

4a8ec233e3ff47088f59511f8d3397da96d21bfea1a94a21917eb30d9dd8d732a2abcf1475334a71be77d19eff7e331cb265343213914495b338eb31ed25a33bf06c07dba0b74e2ab776701063772549

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA