În ciuda faptului că meşteşugurile tradiţionale sunt pe cale de dispariţie şi tinerii nu se mai înghesuie să le înveţe de la bunicii lor, mai sunt persoane care se încăpăţânează să nu renunţa la ţesut, tors sau cusut.
Este şi cazul unei băimărence, învăţătoare de profesie, care este pe cale să-şi transforme visul în realitate. Maria Chira, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare, a primit un război de ţesut de la bunica ei şi aşa s-a născut visul de a ţese covoare.
„Este o pasiune… un vis de-al meu. Aş dori să dezvolt un atelier de ţesut şi tradiţia ţesutului să meargă mai departe. Lucrez cu lână naturală, nevopsită dar intenţionez să vopsesc cu plante şi coji de copac după reţete din bătrâni”, spune învăţătoarea.
Prin intermediul unei foste colege de şcoală, stabilită acum în Anglia, un catalog cu produsele realizate de Maria Chira va ajunge la Londra la “Wool Floor Show London”, cel mai mare târg de covoare din lume, care se organizează pe terenul de fotbal al echipei Chelsea, în perioada 23-24 martie.
Dăscăliţa susţine că nu se va opri la covoare şi intenţionează să-şi diversifice gama de produse şi chiar să-şi înveţe elevii să facă şi ei aşa ceva.
„În prezent ţes covoare dar acum am urzit şi pentru pânză şi intenţionez să fac câteva creaţii vestimentare. Urmează un proiect în cadrul săptămânii «Şcoala Altfel», cu elevii mei de la clasa a II-a, care se va numi «Drumul Lânii». Vor fi activităţi desfăşurate sub formă de şezătoare, în fiecare zi de la 16.00 la 20.00. Doresc să fac un brand al meu, covoare buclate realizate într-o tehnică proprie şi pe urmă să-l patentez”, spune Maria Chira.
Ana Pop