Municipiul Baia Mare a găzduit întâlnirea Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România. Profesori din toată țara cu valori cunoscute la nivelul învățământului au participat astăzi,19 martie, la o întâlnire care a avut drept temă Strategia de dezvoltare pentru învățământul tehnic și profesional în limba maghiară. Prezent la întâlnire, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, le-a vorbit cadrelor didactice despre importanța frecventării de către copiii din comunitatea maghiară a școlilor cu predare în limba lor maternă.
„Pentru noi este foarte important să vă găzduim și să vă arătăm faptul că cea mai importantă valoare a comunității noastre este diversitatea. Știm foarte bine că într-o comunitate diversitatea etnică pornește în primul rând de la cultură și educație. De fiecare data când mă întâlnesc cu comunitatea maghiară îi încurajez să își îndrepte copiii spre școlile cu predare în limba maghiară pentru că este nu doar într-un mod onorabil sau ca o moștenire sacră ci o chestiune care ține de modul în care îl înzestrezi pe un copil să îi dai posibilitatea să învețe limba maternă dar pe de altă parte să îl faci chiar competitiv în această Europă destul de pragmatică din perspectiva pieței muncii. Cred că un copil care studiază la o școală cu predare în limba maghiară este un copil care are o șansă în plus. Sunt absolut sigur că trăind în România vor știi foarte bine să vorbească românește plus că mai știm două, trei limbi străine și este o chestiune care ține de deschiderea pe care o au părinții spre a-și orienta copiii spre astfel de școli cu predare în limba maghiară. Problema majoră este modul în care an de an reușim să înnobilăm aceste școli cu profesori, oameni care să se dedice acestor școli cu predare în limba maghiară mai ales în zonele unde comunitățile maghiare nu sunt așa de numeroase. Cred că este foarte util, mai ales la nivelul Guvernului, să dăm un sprijin celor care chiar vin din anumite zone mai consistente din perspectivă etnică în alte zone unde comunitățile maghiare nu sunt atât de numeroase, implicându-se în mediul educațional”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România este o organizație de apărare și reprezentare a intereselor învățământului de limbă maghiară în sistemele de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal.
„Îmi aduc aminte de zilele când mă pregăteam în tinerețe de examene și știam că un lucru important trebuie să se întâmple. Mai exact trebuia să merg la examen pentru că altfel nu am nicio șansă în fața examenului. Acest lucru le-am spus și elevilor. Acum, la această masă avem toți oamenii cheie care pot să își dea cu părerea cu privire la tema întâlnirii și acest lucru este foarte important”, a spus președintele Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România.
La întâlnirea de astăzi au participat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
„Multiculturalitatea este o realitate prezentă atât astăzi cât și în viitor și trebuie reciproc să ne respectăm valorile etnice, lingvistice și culturale ale tuturor minorităților din țară și din județul nostru. Inspectoratul Școlar al județului Maramureș face tot ce poate pentru învățământul minorității maghiare. În județ avem patru școli care funcționează în limba maghiară”, a spus Daniel Ciolpan, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Maramureș.
Simona Vasiac