Maramureşencele pot beneficia gratuit de Testul Papanicolau, test care le poate salva viaţa. O spun medicii ginecologi care sunt extrem de atenţi atunci când vine vorba despre sănătatea pacientelor. Recomandă efectuarea anuală a acestui test.
”În ceea ce ne priveşte pe noi, Testul Papanicolau este un test relativ simplu care se poate face în fiecare an şi cu care se pot depista leziuni precanceroase de la cele mai uşoare modificări ale colului uterin care, netratate, pot să progreseze în timp, în ani de zile spre cancer de col uterin. Este cea mai simplă modalitate de depistare a unei forme precanceroase dintre toate formele de cancer existente şi de aceea s-au introdus tot felul de metode prin care femeile din România să poată face gratuit aceste testări”, a declarat Diana Bonea, medic primar coordonator Obstetrică-Ginecologie în cadrul Centrului de Planificare Familială a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare
Chiar dacă nu sunt bani pentru analize gratuite, maramureşencel mai au o şansă să facă acest test gratuit.
”Acum se derulează Programul Naţional de Screening pentru colul uterin care a început în 2012. Era conceput ca program pe cinci ani de zile şi include femeile între 25 şi 65 de ani. De asemenea, prin Casa de Asigurări se alocă în fiecare lună fonduri pentru femeile care sunt asigurate şi pot să-şi facă gratuit această testare dar, cum este situaţia la noi în ţară, Casele de Asigurări nu au mereu fonduri pentru aşa ceva. Cu toate acestea, femeile au dreptul gratuit la această analiză, în cadrul Programului Naţional de Screening, dar probabil cum programul a început în urmă cu trei ani şi jumătate medicii de familie care trimit pacientele nu mai ştiu dacă programul se derulează în continuare sau nu”, a mai spus Diana Bonea.
Pacientele între 25 şi 65 de ani care nu au suferit operaţie de extirpare a colului uterin au dreptul să-şi facă acest test o singură dată prin Programul Naţional de Screening.
Domnişoarele şi doamnele se pot prezenta cu o trimitere de la medicul de familie şi actul de identitate în fiecare zi, la Centrul de Planificare Familială care se află la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă, între orele 7.00 și 9.00, pentru a li se recolta proba din colul uterin. În cei trei ani de la începerea Programului, aproximativ 3.000 de maramureşence au fost beneficiarele lui.
Ana Pop