Ieri, 14 martie, după amiază, poliţia a fost sesizată că un minor, în vârstă de 15 ani, a fost victima unei înşelăciuni prin metoda ”Accidentul”.
Copilul a fost sunat pe telefonul fix de un bărbat care a pretins că este poliţist şi a fost anunţat că mama lui, grav rănită în urma unui accident rutier, a fost transportată la spital.
Costurile pentru îngrijirea medicală sunt de 20 000 – 30 000 lei. Ulterior, minorul a fost sunat pe telefonul mobil de o femeie care a pretins că lucrează la spital şi i-a cerut minorului să depună într-un cont suma de bani pe care o are la dispoziţie. Băiatul a luat din locuinţă mai multe bijuterii, le-a amanetat iar apoi a depus banii în contul indicat.
Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 5 100 de lei.
Poliţiştii fac cercetări pentru recuperarea prejudiciului, identificarea persoanelor care au comis fapta şi tragerea lor la răspundere.
Poliţiştii maramureşeni reamintesc că una dintre cele mai frecvente metode de înşelăciune este cea căruia i s-a atribuit denumirea de „metoda accidentul”. ”Fiţi prudenţi când, telefonic, vi se cer bani pe motiv că o rudă a dumneavoastră a fost implicată într-un eveniment rutier! Învăţaţi-vă copiii să facă acelaşi lucru!”, ne sfătuiesc polițiștii maramureșeni.
ATENŢIE: Chiar dacă gravitatea evenimentului prezentat poate avea un impact emoţional deosebit şi chiar dacă primul impuls firesc este să vă ajuţi ruda aflată în nevoie, este esenţial să verificaţi informaţiile primite. Trebuie să aveţi în vedere faptul că autorii acestui tip de înşelăciune, pentru a fi convingători, se informează în prealabil despre persoanele pe care le contactează şi situaţia familială a acestora..
Nu uitaţi că în astfel de cazuri infractorii se bazează pe starea de şoc şi teama care pun stăpânire pe cei mai mulţi dintre interlocutori.
Poliţiştii maramureşeni recomandă să întrerupeţi convorbirea cu persoana care v-a sunat pentru a verifica veridicitatea celor relatate!
Nu trimiteţi sume de bani unor persoane necunoscute şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori aveţi suspiciuni cu privire la faptul că aţi putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune!
De aceeaşi recomandare trebuie să ţineţi cont şi atunci când vi se trimit SMS-uri prin care persoane ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale vă anunţă că aţi câştigat premii mari în bani sau produse de valoare. Totodată, vă sfătuim să nu furnizaţi datele personale.
(foto arhiva)