Astăzi, 9 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, iar tradițiile populare legate de aceasta sunt numeroase. Una dintre ele spune că astăzi se beau 44 de pahare.
Ministerul Afacerilor Interne a folosit ocazia pentru a transmite un mesaj pe cât de haios, pe atât de… adevărat, prin intermediul unei rețele de socializare. ”Fiecare cu tradiția lui! Tradiția spune că cele 44 de pahare băute astăzi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Colegii noștri de la rutieră ne-au informat că, potrivit tradiției lor, cele 44 de pahare pot face și minuni, una dintre ele fiind dispariția permisului de conducere pentru o perioadă de la 1 la 3 luni!”, este mesajul jucăuș postat de administratorii paginii de Facebook a MAI.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotație aparte. În această zi, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
După ce plugul era trecut prin foc de către fierarul (faurul) satului, era reparat, curățat și purificat iar între plugari se încheiau înțelegeri pentru întovărășire la arat, în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei în mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri.
Patruzeci sau patruzeci și patru?
După tradiția creștină, sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 Martie și 23 Aprilie. În unele zone, exista până astăzi credința, că acești sfinți au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tipărit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbește de ziua celor 44 de Sfinți.
Potrivit tradiției populare, în această zi, femeile fac mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi sunt consumați în familie.