AcasăEvenimentCHICHIŢE LEGALE - Depozitul ecologic de deşeuri, realizat din birou

CHICHIŢE LEGALE – Depozitul ecologic de deşeuri, realizat din birou

spot_img

DISTRIBUIȚI

Depozitul ecologic de deşeuri, care este în plin proces de realizare şi care urmează a fi construit la Sârbi, are anumite componente care au dus la numeroase scandaluri, multe discuţii şi au ţinut prima pagină a ziarelor timp de săptămâni întregi.

Tocmai când lucrurile par a se fi liniştit, un nou scandal este pe cale să se declanşeze. Este vorba despre rampa de deşeuri de la Satu Nou de Jos unde Consiliul Judeţean Maramureş a dat adevărate „lupte” cu operatorul de salubritate SC Drusal SA ca să intre şi să facă operaţiunile de închidere. Acesta lucru s-a întâmplat pe data de 17 ianuarie dar abia acum ies la iveală anumite lucruri. Localnicii din Groşi, localitatea pe raza căreia se află amplasată rampa de gunoi, spun că nu au fost informaţi despre toate datele tehnice ale proiectului şi că ceea ce se întâmplă ar fi o ilegalitate. Mai mult, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate luni, 7 martie la Consiliul Judeţean Maramureş, sătenii şi-au trimis un reprezentant care să spună clar şi răspicat ce nemulţumiri au.

„Domnule preşedinte, nu ne-aţi onorat încă cu prezenţa la un dialog între Consiliul Local Groşi şi Consiliul Judeţean. Ne-aţi promis că veniţi dar atunci a fost în judeţ ministrul Agriculturii aşa că este scuzabil dar noi vă aşteptăm în continuare pentru că avem de clarificat nişte aspecte şi pot să încep cu primul aspect. După cum reiese din documentaţie, relocarea celor două rampe de gunoi, de la Seini şi Târgu Lăpuş. Noi nici acuma nu suntem în clar pentru că nu am aprobat aşa ceva, Consiliul Local Groşi, pentru relocarea celor două rampe. Nu ne-a întrebat nimeni dar s-a făcut. Pe hârtie. Asta cu rampele de gunoi, trebuie să veniţi să avem o discuţie. Deci dacă nu veniţi, sincer, n-o să le aduceţi pentru că toată comuna Groşi ieşim şi le blocăm, nu aduceţi rampele de acolo. Este foarte bine că s-au început lucrările de închidere dar cele două rampe de gunoi n-au ce căuta acolo pentru că noi nu am aprobat”, a precizat Sorin Gaje, reprezentantul Consiliului Local Groşi.

Acuzaţiile lansate de Gaje la adresa proiectanţilor care s-au ocupat de proiect dar și la adresa autorităţilor judeţene nu s-au oprit.

”Alt aspect, pentru că proiectul văd că se derulează şi aici l-aş întreba pe domnul Florea. Lângă rampa de gunoi, pentru că nu văd în documentaţie că ar reieşi, lângă rampa de gunoi, nu ştiu dacă ştiţi, Satu Nou de Jos a deţinut cinci pescării. Deci două pescării care sunt lângă rampa de gunoi sunt acoperite şi umplute cu deşeuri care au provenit încă din mandatul domnului Cristian Anghel. Astea nu au fost prevăzute să fie scos gunoiul şi să fie pus pe rampa de gunoi. Ce facem cu acele pescării pentru că acolo, practic, se închide rampa de gunoi pentru că acolo, lângă, sunt mii de tone de gunoaie care sunt în cele două pescării . Când vor fi scoase gunoaiele respective? Cred că nu le lăsaţi acolo pentru că sunt pe păşunea Satului Nou de Jos”, a mai spus reprezentantul loczuitorilor din Groşi.

Cu toate că acuzaţiile sunt extrem de grave, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş s-a prelevat de aspectele legale ale poiectului pentru a-i răspunde consilierului.

“Aşa cum v-am mai explicat şi cu altă ocazie şi aşa cum am explicat tot timpul, votul când s-a dat în fiecare UAT, a fost de felul următor. O dată, de asociere în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestiunea integrată a deşeurilor în judeţul Maramureş şi unde toate UAT-urile judeţului Maramureş s-au hotărât să se asocieze pentru a gestiona în mod integrat această problemă a judeţului Maramureş şi apoi a fost votul asupra a ceea ce înseamnă documentaţie, documentaţia tehnică pe care nu am făcut-o noi ci am preluat-o la momentul preluării mandatului în 2012, respectiv Studiul de fezabilitate prevedea această modalitate de închidere a celor trei rampe, respectiv Satu Nou de Jos, Baia Mare aşa cum o ştim cu toţii, in situ, adică pe loc şi relocarea pe această locaţie a celorlalte două”, a precizat Ciceu.

Autorităţile judeţene au precizat că gradul de compactare al deşeurilor permite depozitarea suplimentară de deşeuri, respectiv tot ce urmează a fi relocat de la Seini şi Târgu Lăpuş. În ceea ce priveşte cele două pescării, reprezentanţii CJ au recunoscut că nu aveau nicio idee despre existenţa lor, dar că vor remedia acest neajuns în cel mai scurt timp printr-o vizită în teren.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA