Acasăsinucidere maramuresCRIZĂ CARDIACĂ - Ce este sindromul "inimii fericite"?

CRIZĂ CARDIACĂ – Ce este sindromul „inimii fericite”?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Evenimentele fericite pot provoca şi ele o boală cardiacă. E vorba de aşa-numitul sindrom al „inimii frânte”, care de obicei este atribuit unui şoc emoţional negativ, provocat de exemplu de o despărţire sau de moartea unei fiinţe dragi.

Cercetătorii au analizat datele a 485 de pacienţi din mai multe ţări, diagnosticaţi cu sindromul „inimii frânte”. În limbaj medical se cheamă cardiomiopatie de stres sau „takotsubo”, sindrom apărut după un şoc emoţional.

Experţii au constatat că unii pacienţi îl dezvoltaseră după un eveniment fericit, motiv pentru care au numit această variantă sindromul „inimii fericite”.

„Medicii trebuie să ştie că pacienţii care sosesc la urgenţă cu semne de criză cardiacă, precum dureri toracice şi dificultăţi respiratorii, după o emoţie sau un eveniment fericit, pot suferi şi ei de sindromul takotsubo, la fel ca un pacient care vine după un eveniment emoţional negativ”, explică Jelena Ghadri, medic la Spitalul Universitar din Zurich, unul dintre autorii studiului, informează Agerpres, care citează AFP.

În total, 96% dintre cele 485 de cazuri analizate au apărut după un eveniment trist sau stresant, cum ar fi moartea soţului sau a soţiei, a unui copil sau a unei rude, un accident, conflicte personale sau într-o situaţie izolată, după ce un obez a rămas blocat în cadă, nemaiputând să iasă.

Dintre cei cu „inima frântă” şi cu „inima fericită”, 95% sunt femei, cu vârsta medie între 65 de ani în primul caz şi 71 în al doilea, confirmând faptul că majoritatea cazurilor apare după menopauză.

Sindromul inimii frânte, „takotsubo” (sau „tako-tsubo”, „capcană pentru caracatiţe”) a fost depistat prima oară în Japonia, în anii ’90. În forma sa clasică, ventriculul stâng al inimii ia forma unei amfore, care seamănă cu o capcană pentru caracatiţe.

Potrivit studiului, la 4% dintre pacienţi, sindromul a fost declanşat de bucurie sau un eveniment fericit: petrecere de aniversare, căsătoria unui copil, o victorie a echipei sportive favorite sau naşterea unui nepot.

Cercetările preliminare arată că sindromul „inimii fericite” nu este mortal, spre deosebire de cel al „inimilor frânte”.

Studiul a apărut în publicaţia Societăţii Europene de Cardiologie, The European Heart Journal.

Sursa: rfi.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA