AcasăActualitateSocialCONCURENȚĂ - Şcolile particulare şi confesionale vor primi finanţare de la stat

CONCURENȚĂ – Şcolile particulare şi confesionale vor primi finanţare de la stat

spot_img

DISTRIBUIȚI

Unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat vor primi finanţare de la stat la un nivel similar celei acordate şcolilor de stat, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Guvern. Pe baza costului standard per elev/preşcolar, statul alocă finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege.

Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri, 2 martie, o hotărâre potrivit căreia unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat vor primi finanţare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învăţământul preuniversitar de stat. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, finanţarea de bază în limitele costului standard per elev/ preşcolar va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional.

Astfel, pe baza costului standard per elev/preşcolar se alocă finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente acestora pentru unităţile de învăţământ.

Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile cu alocaţiile pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură. „De exemplu, costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban va fi în 2016 de 3.043 lei/an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei/an. Pentru învăţământul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei/an. Unităţilor de învăţământ care au clase cu elevi care studiază în limba maternă a minorităţilor li se alocă suplimentar fonduri, în funcţie de coeficienţi care au fost stabiliţi având în vedere nivelul/filiera/profilul, mediul urban/rural“, se precizează în comunicatul MECS.

De asemenea, statul va finanţa şi cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi cele pentru bunuri şi servicii. În ceea ce priveşte cheltuielile cu pregătirea profesională, acestea includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din şcolile particulare şi confesionale acreditate din învăţământul preuniversitar. Concret, costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2016 este stabilit la 321 lei/an. Acest tip de costuri, arată comunicatul MECS, este determinat prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere la valoarea coeficientului 1, de bază (costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban în 2016, care este stabilit la 321 lei/an). Coeficienţii de diferenţiere sunt stabiliţi în funcţie de tipul unităţii de învăţământ (grădiniţă, şcoală gimnazială, liceu teoretic, şcoală profesională, colegiu), numărul de elevi înscrişi, zone de temperatură (sunt şase zone de temperatură identificate), precum şi mediul urban/rural.

Şcolile trebuie să transmită anual, până la data de 20 noiembrie a fiecărui an calendaristic, numărul de elevi/preşcolari pe nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu. În schimb, unităţile de învăţământ particular şi confesional acreditat care beneficiază de finanţare de bază au obligaţia să facă publice informaţii cu privire la sumele primite, numărul de elevi/preşcolari şi forma de studiu pentru învăţământul acreditat, modul de utilizare a sumelor defalcate din TVA primite de la bugetul local.

Oana Nistor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA