Ultima zi din lună aduce un aflux crescut de pacienţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare pentru că toată lumea se înghesuie să se programeze la analizele gratuite şi compensate.
La fel a fost şi luni, 29 februarie, numai că pacienţii au avut de-a face cu o situaţie extrem de neplăcută. Fiind vorba despre ultima lună de contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate înainte de reînnoirea documentului, suma pentru analize este mult diminuată. De aici până la scandal nu a fost decât un pas.
“Potrivit contactului semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru anul 2015, sumele alocate pentru explorări funcţionale, investigaţii paraclinice sunt mai mici decât în lunile precedente. În speţă, au apărut probleme la laborator, suma pentru luna aceasta, pentru întreg judeţul Maramureş este de 40.000 de lei. Este o sumă foarte mică, raportat la necesităţile judeţului de aceea s-au creat situaţii neplăcute. Îi rugăm pe pacienţi să înţeleagă, aceştia sunt banii, asta este situaţia”, au precizat reprezentanţii Spitalului.
Ca să fie siguri că vor prinde un loc pe liste şi nu vor trebui să suporte din buzunarul propriu mulţi dintre bolnavi s-au trezit cu noaptea în cap şi s-au aşezat răbdători la rând. Mulţi au venit cu câteva zile înainte, s-au interesat şi au aşteptat răbdători să se programeze telefonic numai că nu au reuşit.
”Au fost foarte multe nemulţumiri, au fost foarte mulţi pacienţi care au venit din judeţ, de la ora 5.00 dimineaţa au ajuns la spital, deci categoric într-o oră şi jumătate fondurile pentru s-au epuizat. Am început să facem programări pentru luna aprilie, pentru luna aprilie nu cunoaştem încă sumele dar niciodată nu am rămas fără contract cu Casa deci ne-am putut permite să facem aceste programări. La un moment dat am spus că facem programările telefonic. Celor care au venit în cursul săptămânii li s-a spus să sune după ora 10.00 în data de 29. Cei care au venit din alte părţi, venind de la 5.00 dimineaţa au solicitat să fie şi ei înscrişi pe liste. Deci s-a creat, practic, o situaţie absolut neplăcută. Telefonul era în permanenţă ocupat deci nu se puteau face programări telefonice. Foarte puţini au putut să facă asta. Cei care au ajuns aici au solicitat să fie înscrişi, deci a fost o situaţie destul de ciudată dar o să încercăm să rezolvăm în timp”, au mai spus reprezentanţii spitalului.
Cele 40.000 de lei ajung pentru mai puţin de 100 de pacienţi, în funcţie de numărul de investigaţii pe care medicul le recomandă. Reprezentanţii spitalului spun că suma s-a epuizat în mai puţin de o oră şi jumătate dar există varianta analizelor contracost pentru cei care nu-şi permit să aştepte până în luna aprilie.
Ana Pop