Monument din patrimoniul naţional de arhitectură şi pictură, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cea mai veche biserică din Sighetu Marmaţiei a trăit duminică, 28 februarie, bucuria Sfintei Liturghii Arhiereşti, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în sobor de preoţi slujitori şi diaconi.
Din sobor au făcut parte: Părintele Vasile Aurel Pop, parohul sfântului locaş şi protoiereu al Sighetului, Părintele Pavel Ierima, slujitor la această parohie, arhid. Timotei Bud, consilier eparhial, arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, arhid. Ionuţ Todorca, de la Centru Eparhial, alţi preoţi şi diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat, de un sfert de veac, de prof. Gheorghe Gh. Pop, cor pe patru voci, ce are un repertoriu impresionant, compus din 80 de pricesne şi cântări duhovniceşti, 30 de cântări închinate Maicii Domnului şi 75 de colinde locale şi universale.
Concertul de colinde din duminica dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului se ţine, la această biserică, cu regularitate, din 1969 încoace, iar din anul 2000 se desfăşoară şi un concert coral în Duminica Floriilor. Pe lângă biserică, funcţionează Asociaţia Filantropică Ortodoxă „Bunavestire”, înfiinţată în 2007. Tinerii de la cateheză au obţinut mai multe premii naţionale şi au fost premiaţi la nivel de Patriarhie de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarul Bisericii Ortodoxe Române.
Învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din Pericopa Evanghelică a zile, a Întoarcerii Fiului risipitor, a fost făcută prin cuvântul de învăţătură rostit în faţa credincioşilor de PS Părinte Iustin Sigheteanul, credincioşi veniţi la Sfânta Liturghie atât din parohia gazdă, cât şi din celelalte parohii din municipiu şi chiar din satele din jurul Sighetului. Printre credincioşii veniţi în număr mare s-a aflat şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.
Pericopa evanghelică arată cât de mare este taina pocăinţei, a părerii de rău, a întoarcerii la Dumnezeu. Ea face parte din pericopele evanghelice pregătitoare începerii Postului Învierii Domnului, pentru care trebuie să ne schimbăm felul de a fi, de a gândi, de a vorbi. Nu numai hrana trebuie să o schimbăm, ci şi noi, în totalitate. Pericopa evanghelică ne arată cât de gravă este despărţirea de Dumnezeu, pentru că Fiul risipitor s-a despărţit de tatăl său, iar tatăl din Evanghelie îl simbolizează pe Dumnezeu. Fiul risipitor suntem fiecare dintre noi, începând cu Adam şi continuând cu noi toţi. În această pericopă evanghelică se vede iubirea nemărginită şi iertarea necondiţionată a tatălui faţă de fiii săi, a Tatălui Ceresc faţă de noi toţi, fiii Săi, le-a explicat Preasfinţitul Părinte credincioşilor.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei a fost construită în stil neogotic de meşterul italian Luigi Martini, începând cu anul 1890. A fost sfinţită în 20 martie 1892. Biserica va fi pictată, într-o primă etapă, de celebrul artist plastic maramureşean Traian Bilţiu-Dăncuş, între anii 1930-1931, în tehnica fresco, iar apoi, în 1933, va fi pictat registrul superior, în tehnica ulei pe suport de mortar. Între 2003-2008 biserica a fost restaurată integral, iar pictura de către soţii Sebastian şi Raluca Gabriela Bilţiu, împreună cu Dăncuş Ceicu din Bucureşti.
Aceasta este cea mai veche biserică ortodoxă din Sighetu Marmaţiei. Înaintea ei, credincioşii ortodocşi de aici au mai avut o biserică din lemn, adusă de la Mănăstirea din Săcel (sat în apropierea localităţii Moisei), care a ars, şi una din piatră, în care funcţionează acum biserica ucraineană.
Andrei Fărcaș