Washingtonul și Seulul au amânat discuțiile lor asupra posibilei desfășurări în Coreea de Sud a unui sistem antirachetă american numit THAAD, ca răspuns la programele balistic și nuclear ale Coreii de Nord, în contextul în care China se opune desfășurării acestui sistem pe teritoriul sud-coreean, a anunțat marți un responsabil de la Seul, citat de AFP.
Acest anunț intervine în momentul în care ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să înceapă o vizită în Statele Unite, pe fondul tensiunilor legate de desfășurarea de arme atât în Peninsula Coreeană, cât și în Marea Chinei de Sud.
Se aștepta ca Washingtonul și Seulul să semneze un acord pentru crearea unui grup de lucru comun mandatat cu desfășurarea în Coreea de Sud a dispozitivului american numit Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD), după tirul cu rachetă cu rază lungă de acțiune întreprins la 7 februarie de către Coreea de Nord, tir ce a succedat unui test nuclear la 6 ianuarie.
‘Acordul este în faza sa finală, dar a fost amânat pentru o zi sau două, din cauza discuțiilor din ultimul moment’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Luna Sang-Gyun.
Sistemul THAAD lansează proiectile concepute să intercepteze și să distrugă rachete balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei sau sunt pe punctul să intre în atmosferă.
China se opune ferm desfășurării THAAD în Coreea de Sud, considerând acest gest drept o amenințare la propriile capacități de descurajare nucleară. Radarul extrem de puternic din dotarea THAAD ar putea servi pentru supravegherea tirurilor sale cu rachete, se teme Beijingul.
Acest dispozitiv american nu trebuie să fie o acoperire pentru a ‘aduce atingere intereselor legitime ale Chinei’, a avertizat luni într-o conferință de presă Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.