Zeci de familii din România cu venituri peste medie îşi permit să trimită copiii la şcoli de elită din afară ţării şi plătesc până la 50.000 de euro pentru un an de gimnaziu sau liceu. Numărul mic de elevi din clase, profesorii şcoliţi, care îi ghidează de mici în carieră, şi activităţile extraşcolare sunt principalele atuuri ale instituţiilor de învăţământ care îi conving pe părinţi să scoată din buzunar sume cu care ar putea să cumpere un apartament în România.
Anual, peste 30 de elevi pleacă în şcoli şi licee din afară ţării. Este vorba despre copii ai unor antreprenori sau manageri din companii şi, în general, copii din familii cu venituri peste medie”, a declarat Teodora Răducanu, coordonator studii gimanziale şi liceale în cadrul companiei de consultanţă în educaţie IntegralEdu.
Potrivit acesteia, cele mai importante atuuri ale instituţiilor de învăţământ din străinătate sunt:
numărul mic de elevi din clase (6-12), ceea ce permite participarea activă a acestora la cursuri;
echilibru între teorie şi practică, ceea ce le permite elevilor să îşi dezvolte învăţarea logică şi argumentarea;
evaluarea reală a elevilor, ceea ce îi ajută în carieră pentru că ştiu care le sunt domeniile forţe;
numărul mare de activităţi extraşcolare;
profesori pregătiţi şi care ştiu să ghideze şi să îi orienteze în carieră pe elevi.
Cât costă un an de gimnaziu sau de liceu în străinătate
Preţul unui an de studiu costă în Marea Britanie, cea mai populară destinaţie pentru români, între 14.000 şi 30.000 de lire sterline (39.900 de euro), în Germania şi Austria între 18.000 şi 34.000 de euro, în Portugalia între 26.000 şi 27.000 de euro, în Elveţia – 60.000 de franci elveţieni (54.300 de euro), iar în Canada până la 60.000 de dolari (54.000 de euro).
„Cei care au profil academic bun pot aplică pentru burse academice sau sportive, care poate acoperi până la 40% din taxele de şcolarizare”, a spus Răducanu.
Potrivit acesteia, vârstă ideală la care elevii pot să facă transferul de la învăţământul românesc la cel din afară graniţelor este după ce împlinesc 11 ani şi până în 16 ani.
„Cea mai importantă este dorinţa copilului de a pleca să studieze în străinătate, ei nu trebuie forţaţi să facă acest pas. (…) Cu cât copilul este mai mic, cu atât admiterea este mai uşoară şi la fel şi adaptarea”, a explicat Teodora Răducanu.
Ea recomandă celor interesaţi să studieze în afară să înceapă informarea cu câţiva ani înainte, astfel încât copiii să aibă timp să se pregătească şi să îşi aducă cunoştinţele la nivelul celor din ţară de destinaţie.
Peste 45.000 tineri români studiază în străinătate, la diverse niveluri educaţionale, licee sau universităţi, iar numărul acestora este în creştere cu aproximativ 20% pe an. Domeniile de top în care aceştia aleg să studieze cu IT, business management, media şi comunicare, management hotelier şi inginerie, conform statisticilor IntergralEdu.
IntegralEdu, companie care oferă consultanţă pentru studii în afară ţării, organizează week-end-ul acesta târgul educaţional World Education Fair la hotelul Radisson Blu.
Grupul de firme Integral are o experienţă internaţională de peste 24 de ani în consilierea elevilor, părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de alegerea celor mai bune programe educaţionale şi instituţii de învăţământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare şi centre de limbi străine. Prezenţa în România din anul 2008, IntegralEdu reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din Europa şi SUA.
sursă știre wall-street.ro