AcasăActualitateSocialINEDIT - "Roma" sau "Amor", palindromul inscripționat pe o broșă veche de...

INEDIT – „Roma” sau „Amor”, palindromul inscripționat pe o broșă veche de 1800 de ani, descoperită în Anglia

spot_img

DISTRIBUIȚI

O broșă romană, veche de aproximativ 1800 de ani, descoperită pe insula Wight, din arhipelagul britanic, este gravată cu literele „RMA”, o monogramă ce reprezintă prescurtarea unui palindrom care se citește „Roma” de la stânga la dreapta și respectiv „Amor” de la dreapta la stânga, conform Live Science.

Broșa a fost descoperită întâmplător, de un britanic, cu un detector de metale, în decembrie 2015.

De asemenea, inscripția „Roma poate fi considerată și o trimitere la Dea Roma, zeitatea care întruchipează orașul Roma”, conform unui studiu publicat de jurnalul Lucerna. „Palindromul Roma — Amor era folosit frecvent în Antichitate”, au mai menționat cercetătorii. Caracterul polisemantic al acestui palindrom nu se oprește însă aici. Conform istoricilor, persoana care purta această broșă ar fi putut să mai aibă una inscripționată cu monograma pentru Marte, zeul războiului, iar alăturate cele două broșe ar fi avut semnificația „Roma, orașul lui Marte” sau „Roma iubită de Marte”, conform studiului.

„Broșa a fost probabil purtată de un legionar roman, atașată de tunică sau de mantie cu ajutorul unui ac”, conform istoricului Sally Worrell, unul dintre autorii studiului. Bijuterii similare au mai fost descoperite în castrele romane din sudul Germaniei și din Estul Europei. Deși pe insula Wight nu a fost descoperit niciun castru roman, istoricii sunt de părere că legionari romani ar fi putut căuta un loc pentru a se stabili pe această insulă.

Polisemantica monogramelor de pe astfel de broșe romane avea o funcție practică: inducerea în eroare a răuvoitorilor sau invidioșilor și astfel evitarea ghinionului rezultat din deochi, conform studiului. Această broșă ar fi putut fi contemporană cu Sfântul Valentin, executat de romani la 14 februarie 269, în timpul împăratului Claudius al II-lea, iar după acceptarea creștinismului drept religie oficială în imperiu astfel de bijuterii ar fi constituit cadouri ideale de ziua Sfântului Valentin. Prima data oficială a Sfântului Valentin a fost decretată de Papa Gelasius în 496, pentru a-l sanctifica pe martirul ucis în secolul al III-lea la Roma, devenit protectorul îndrăgostiților.

Sărbătoarea romană a îndrăgostiților are însă tradiții mai vechi, păgâne. În perioada 13 — 18 februarie, romanii sărbătoreau Parentalia și Feralia, zilele purificării, iar ziua de 13 februarie în special era dedicată păcii, armoniei, iubirii și familiei, conform unui material publicat de revista Historia. Ziua de 15 februarie ar fi fost dedicată lui Iuno-Februata/Fructifer, patroana căsătoriei. În această perioadă de la mijlocul lunii februarie la Roma exista obiceiul de a aduna numele fetelor în cutiuțe, iar băieții extrăgeau fiecare câte un bilețel. Perechile formate astfel trebuiau să rămână împreună tot anul, dar de cele mai multe ori rezultatul era cel mult o relație fizică.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA