AcasăslolvaciaOAMENII MARAMUREȘULUI - Nora Denes, băimăreanca cu voce de aur

OAMENII MARAMUREȘULUI – Nora Denes, băimăreanca cu voce de aur

spot_img

DISTRIBUIȚI

A ținut o comunitate întreagă cu sufletul la gură la ediția din acest an a celui mai important show muzical, Vocea României. A reușit să impresioneze prin voce și atitudine, iar antrenorul ei nu a stat pe gânduri și a trimis-o mai departe în competiție. Este vorba de Nora Denes, o băimăreancă cu voce de aur. Imediat după succesul înregistrat la Vocea României, Nora Denes și-a asimilat experiența și trece mai departe. Astfel, tânăra băimăreancă s-a decis să se înscrie pentru a doua oară la Eurovision.

„Dar muzica e drog, o visez, mă trezesc cu preocupări muzicale, o respir, așa că tot la ea mă întorc de fiecare dată!”, spune Nora Denes când o provoacă cineva să descrie muzica. Profesor de vioară la Liceul de Arte din Baia Mare, Nora șlefuiește talente. Încearcă de fiecare dată să redea iubirea pentru muzică și celor tineri. Nebunatică și cu o poftă de viață de nedescris, băimăreanca se face neuitată la fiecare eveniment la care ia parte. Ridică de fiecare dată sala în picioare, la fel cum a făcut și la Vocea României, fiind singura băimăreancă ajunsă atât de departe în această competiție. Pasiunea pentru muzică și talentul muzical a venit din familie. Cu doi părinții care trăiau prin muzică, Nora studia deja la 4 anișori două instrumente. Talentul muzical îl transmite deja mai departe. Împreună cu fiul ei, Nora a interpretat câteva piese iar faptul că este mama lui reprezintă pentru tânăra băimăreancă o mare responsabilitate. Își crește băiețelul în spiritul unui viitor artist și îl învață, oricât de dur ar fi, suișurile și coborâșurile din lumea muzicală.
Plină de energie, Nora Denes ne-a spus povestea ei și a făcut acest lucru așa cum știe ea mai bine… Cu zâmbetul pe buze, plină de nebunie, dar și „inundată” de muzică.

De unde pasiunea pentru muzică și când ți-ai descoperit acest talent?
Talentul muzical este din familie, ambii mei părinţi fiind profesori de muzică, tata de vioară și mama de teorie muzicală, la Liceul de Arte din Baia Mare… Pasiunea a venit cu timpul… Studiam deja la 4 anișori vioara și pianul în paralel. Și, pe lângă asta, fredonăm tot ce auzeam la radio, pe vinyl, casete. Părinţii au descoperit că am auz absolut, de la o vârstă foarte fragedă.

Cine este Nora Denes, care a strâns o comunitate întreagă în fața televizorului pentru a o susține la Vocea României?
Nora Denes este profesor de vioară la Liceul de Arte Baia Mare, este cântăreaţă, compozitoare, muzician mai pe scurt. Și în primul rând Mamă de Jedi… Prietenii și cunoscuţii mă pot descrie mai bine, dar în general toţi știu de mine ca fiind fata nebunatică, cu ochelari și păr scurt…

Cum ai evoluat ca artist?
Evoluţia mea ca artist presupune deja 30 de ani de muncă, pasiune, visare, descoperire, emoţii, eșecuri, reușite. Prima mea apariţie pe o scenă, în faţa unui public, a fost la 5 ani. Eu cânam la pian și sora mea la tobe, ca ulterior eu să fiu înscrisă la școală la vioară și ea la pian. Apoi am mers la Clubul elevilor la 6 ani, la doamna Doina Bentu. Apoi 12 ani de școală cu vioara în braţe, dar din liceu am descoperit jazz-ul, pe Aura Urziceanu, Boby McFerrin și Ella Fitzgerald, ei mi-au influenţat într-o proporţie considerabilă viaţa de artist! Facultatea am urmat-o la Cluj, la Academia de Muzică, timp de 5 ani, timp în care compuneam, cântam în diverse locaţii, trăgeam spoturi publicitare. Apoi am revenit acasă, după un contract muzical în Caraibe, ca să mă angajez ca profesor la liceu. Au urmat căsnicia, nașterea fiului meu, divorţul și Vocea României. Evoluţia unui artist este o lume, o poveste numai bună de spus la gura sobei nepoţilor, cu bune, cu rele, este ca o a doua viaţă, pe care o poţi trăi în paralel cu viața de zi cu zi. Este un privilegiu să fii artist!

Cum ai descrie muzica?
Muzica este pentru mine muncă, este meserie, având auzul pe care îl am, analizez mereu tot ce aud și din păcate de multe ori nu mai este plăcere. Suntem înconjuraţi de atâtea surse audio, inclusiv claxoanele mașinilor din trafic le analizez și chiar compun mici piese pe baza lor. Înafara momentelor în care creez efectiv muzică, o compun, o construiesc și cotidian, eu prefer liniștea. Am nevoie de liniște ca să-mi aud gândurile…

Cum ai privit experienţa Vocea României?
Vocea României este și va fi mereu o mare experienţă atât muzicală, cât și de viaţă! Nu aș numi-o succes, așa este văzută poate dinafară, cei care mă văd acum mă văd cu alţi ochi. Eu o consider o îmbucătură mare în evoluţia mea ca artist. Trebuia să ies la rampă și se pare că acum a fost momentul meu, pentru care am fost suficient de matură din toate punctele de vedere. Trebuie să înveţi în viaţă să câștigi, dar și să pierzi. În genere sunt un om care reacţionează echilibrat în ceea ce privește succesul, nu mă pierd și nu sar în sus de bucurie, pentru că știu foarte bine ce înseamnă și eșecul.

Ce înseamnă Vocea României din postura de concurent?
La Vocea României te simţi ca un elev care dă Bacul, înainte să intri pe scenă te gândești la multe, toate ţi se învârt prin cap, ţi-e cald, ţi-e frig, ţi-e sete, nu ai stare nici să mai stai pe scaun, aștepţi ore în șir (10-15) să intri pe scenă. Și, sleit de puteri, trebuie să strălucești și să dai totul! Este un mare tur de forţă. Dar, având în vedere că toată lumea lucra cu pasiune, concurenţi, band, staff, producţie, antrenori, mentori, cot la cot, toţi ne-am adaptat și am lucrat frumos împreună la realizarea unor momente memorabile atât pentru noi, cât și pentru public! După Vocea am simţit un mare frig în suflet! După atâta stres și alergătură, machiaje, repetiţii, lumini, nopţi nedormite, m-am întors în orășelul de provincie și nu mi-am găsit locul efectiv, așa că m-am apucat de dat telefoane și de compus… Eurovision este următorul meu target! Asta ca să nu înnebunesc stând și nefăcând nimic! Glumesc! Am ore la școală și un copil de crescut. Dar muzica e drog, o visez, mă trezesc cu preocupări muzicale, o respir, așa că tot la ea mă întorc de fiecare dată.

Dincolo de muzică, cu ce se ocupă Nora Denes?
Dincolo de muzică mă ocup de copilaș, îmi ţin orele la școală și ies în natură cât de des am ocazia. Natura este o bună prietenă, am ocazia să mai mângâi un căţel pe stradă, să mai văd o veveriţă în parc, să respir aer curat.

Recent te-ai decis să te înscrii la Eurovision. Care este istoria piesei cu care te înscrii în competiţie?
Nu sunt la prima înscriere la Eurovision, m-am înscris și în 2014 cu o piesă a capella, dar nefiind cunoscută ca acum, nimeni nu m-a băgat în seamă. Acum e altceva, încerc să mă înscriu cu două piese, compuse foarte recent, deci nu prea au istorie, subiectele sunt despre motivaţie, iubire, toleranţă mondială, având în vedere vremurile mai mult decât dubioase în care trăim, sunt foarte potrivite pentru această competiţie. Înscriu piesele în colaborare cu o trupă proaspăt înfiinţată, formată din patru elevi de la Liceul de Arte, de care sunt foarte mândră, ei se numesc The Fridays.

Dacă ai fi să schimbi ceva la tine care ar fi acel lucru?
Hm, nu mi-ar strica să mai slăbesc, dar nu mă grăbesc, mai pot aștepta câteva luni, până îmi rezolv priorităţile…

Care sunt hobby-urile tale?
Hobbyuri: natura, animalele, dese­nele animate, timpul petrecut cu fiul meu…

Ce planuri de viitor ai?
Ar fi în plan o perioadă cu drumuri la București. Drumuri în interes profesional, muzical, să văd ce se leagă. Păstrez legătura cu concurenţii de la Vocea și cu antrenorul meu drag și scump Smiley și cu femeia care a fost alături de mine la Vocea în fiecare clipă: Alina Dincă, co-antrenoarea lui Smiley. Respect maxim!

Care sunt cele mai îndrăgite genuri muzicale pe care le cânţi?
Eu prin definiţie sunt plămădită din muzică clasică. Asta se asculta la noi în proporţie de 90%. Jazz-ul a urmat firesc, după bunul antrenament cu muzica clasică, iar apoi am tot simplificat treaba, ca să fiu înţeleasă de toată lumea, ajungând la digerabilul pop și iubitul rock! Aceste genuri mă reprezintă. Am un regret că nu am aprofundat muzica populară mai mult, folclorul este fascinant mai ales în zona noastră, unde este o rușine să nu știi să fredonezi măcar un ”Maramureș, plai cu flori”. Cine știe ce îmi rezervă viitorul?

Sfaturi pentru tinerii care doresc să devin a cunoscuţi pe piaţă muzicii.
Muncă, muncă, muncă. Numai așa te perfecţionezi. Ieșiri la rampă: numai așa câștigi experienţă și scapi de emoţii. Audiţii muzicale diverse: numai așa te upgradezi și îţi formezi stilul propriu, ascultându-i pe ceilalţi. Fii tu însuţi: așa nu îţi pierzi sufletul și rămâi original!

Ce înseamnă să fii un artist adevărat?
Exact ce i-am sfătuit pe tineri, în răspunsul anterior, am făcut și eu la rândul meu. În acest domeniu nu este permis să te oprești, nu ai vacanţe, nu ai sărbători, dacă te oprești, lumea te uită! De aceea spuneam că am ajuns la o maturitate, la care am suficientă răbdare, experienţă și perseverenţă ca să nu mă las! Este o meserie foarte grea, dar rezultatele te motivează să mergi mereu înainte.

Fiul tău îţi calcă pe urme. Aţi realizat deja împreună câteva piese. Ce înseamnă să fii mamă de mic artist?
Mami de Jedi artist înseamnă grijă și o mare responsabilitate! Una este să îi furnizez informaţiile pe care le deţin și alta este să îi protejez sufletul de suișurile și coborâșurile mediului muzical românesc în care va activa, se pare, în viitor! Adevărul, chiar dacă e dur, este cel mai cinstit mod prin care poate crește un viitor artist. Trebuie să-și cunoască valoarea, nu trebuie să-și facă niciodată iluzii și trebuie să tindă cât mai sus, să își găsească un scop suprem pentru care să lupte poate toată viaţa.

Dacă nu ar fi fost muzica în ce altă postură te-ai fi văzut?
Dacă nu eram muzician, eram sută la sută veterinar!

Un mesaj pentru fani.
Dragii mei, vă iubesc, vă simt încrederea și susţinerea și mereu am să fac tot ce îmi stă în putere să creez ceea ce-mi place și mă reprezintă, ca să fiţi siguri că cea care vă încântă este Nora cea nebunatică, cu ochelari și părul scurt!

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA