Se face inventarul localităţilor din Maramureş şi asta de la primul până la ultimul cătun. Ordinul a fost dat de vicepremierul Vasiel Dâncu şi a ajuns zilele acestea pe masa prefectului.
„Pe radiograma Cancelariei Prefectului Maramureş a intrat zilele acestea o scrisoare trimisă de vicepremierul României, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin care ne cere să aducem în actualitate toate administraţiile teritorial-administrative din judeţe. Ultima astfel de actualizare a fost întocmită pe Legea 2 din 1968 şi reactualizat cu legea care a reorganizat administraţia în 1981. De la apariţia acestor legi au mai apărut comune şi oraşe, s-au transformat comune în oraşe, sate în comune, care au fost făcute politic mă gândesc”, a declarat Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că ştie exact cum stau lucrurile şi are cunoştinţă de toate cătunele care sunt în Maramureş și cui aparţin din punct de vedere adminsitrativ. Nu acelaşi lucru se poate însă spune despre situaţia care există la nivel naţional, unde sunt multe inadvertenţe.
„Noi ştim la nivel de judeţ cum stau lucrurile şi vă dau un exemplu. S-a înfiinţat comuna Onceşti la Bârsana. S-a înfiinţat Poienile Izei din Botiza, s-a înfiinţat Gârdaniul din Sălsig, s-a înfiinţat Coltăul din Săcălăşeni, Coaşul din Săcălăşeni. Sunt cătunele de la Rozavlea, de exemplu cătunul Sâlţa care are undeva în jur de 100 de locuitori. Prelucile sunt iară nişte sate aparţinând de Copalnic Mănăştur, care-s fabuloase, superbe. Cred că după ce vom face această analiză şi am aici şi un modul cum trebuie să arate aceasta, cu toate datele, până la data de 10 februarie va trebui să fie gata. Trebuie să armonizăm ce este în teren cu raportările pentru că sunt foarte multe erori în felul în care s-au făcut acestea către administraţia naţională centrală”, a mai spus Rohian.
Întrebat dacă acest inventar are drept scop final reorganizarea teritorial administrativă, subiect vehiculat insistent în urmă cu ceva ani, prefectul a fost categoric. Ba mai mult, spune că va profita de această oportunitate pentru a complet baza de date de la nivel judeţean.
„Nu se reorganizează judeţul, se va vedea concret ce componenţă are fiecare UAT, fiecare cătun, sat, de fapt un inventar punctual al tuturor localităţilor. Odată cu acest inventar vom mai face unul , respectiv vreau să văd câţi copii din Maramureş sunt născuţi în Barcelona. Roma, Londra sau Napoli, în general în străinătate pentru că trebuie să ştim pe cine ne vom baza în 2040 să continue ce am început noi”, a mai spus Rohian.
Toate datele vor fi centralizate la nivel naţional dar nu se ştie încă la ce vor fi utilizate. Potrivit Recensământului populaţiei şi Locuinţelor efectuat în 2011, în Maramureş sunt 10 cătune care au între 43 şi 91 de riverani. Cel mai mic este Jugăstreni, care aparţine de Vima Mică – 43 de locuitori iar cel mai mare, Dealul Corbului, din aceeaşi localitate – 91 de locuitori.
Sursa foto: facebook.com
Ana Pop