VESTE BUNĂ Actualele platforme de colectare a gunoiului menajer din Baia Mare se vor transforma în următorii ani. Marea lor majoritate vor fi îngropate în sol, astfel că gunoiul nu va mai fi la vedere. Totodată, nici mirosurile emanate nu se vor mai simţi la fel, în momentul în care vom trece prin preajma lor.
În primă fază, din cele 180 de platforme aflate pe raza municipiului nostru, aproape jumătate vor fi îngropate. Mihai Apan, directorul general al societăţii Drusal, a precizat:
„Conform noului contract pe zona 1, vor fi 80 de platforme subterane, dotate cu nişte instalaţii hidraulice, ce vor ridica benele de gunoi, iar când acestea se lasă în jos vor fi ca o cutie poştală. Deja la Oradea, Cluj sunt asemenea platforme subterane funcţionale. Datorită acestora, scăpăm de o problemă: îi va împiedica pe acei scotocitori în gunoaie, care fac mizerie în jurul platformelor.
În momentul de faţă, noi avem 180 de platforme pe toată suprafaţa Băii Mari. Însă conform noului contract vor deveni îngropate doar 80, că atâtea sunt stipulate în documentaţia de achiziţie. Probabil că în primii trei ani de zile le vom termina de instalat. Investiţia pe care trebuie să o facem este destul de mare, ne va costa între 12.000 şi 15.000 pentru fiecare platformă, în funcţie de capacitatea ei. Dacă înmulţim cu 80, în primă fază, iese o sumă mare, pe care noi trebuie să o plătim. Dar aceasta este cuprinsă în costurile noastre. Dacă vom vedea că platformele funcţionează şi va fi necesar, vom mări numărul lor. Restul vor rămâne aşa cum sunt. Însă îngroparea ghenelor de gunoi nu este un lucru chiar uşor. Trebuie să ştim sigur că prin fiecare loc de platformă nu trece nicio reţea de gaz, apă, curent electric”.
Platformele noi de gunoi vor rezolva mai multe probleme
„Noile platforme îngropate nu vor mai lăsa mirosurile să iasă în preajma lor. De asemenea, vor trebui golite doar o dată pe zi şi nu de mai multe ori, cum se procedează acum, în unele locuri din oraş: „La începutul contractului nostru, a fost un anumit număr de blocuri. În timp, numărul lor a crescut, dar platformele au rămas tot atâtea, pentru că în momentul când s-a construit un bloc nou, noi am dorit împreună cu primăria să stabilim câte o platformă pentru el. Însă dacă o puneam prea departe era o problemă că de ce e aşa departe, dacă o instalam mai aproape, era prea aproape de geam şi oamenii spuneau că miroase. Or, cu noul tip de platforme îngropate, vom scăpa şi de această problemă.
Nu se vede absolut nimic, nu miroase, arată foarte bine, aşa că vom putea extinde acest număr de platforme în timp. Conform legii Mediului, noi ar trebui să ridicăm gunoiul odată pe zi, însă în prezent sunt platforme unde mergem şi culegem deşeurile menajere şi de trei ori pe zi, deoarece, nefiind suficiente şi lumea continuând să arunce, nu avem de ales şi trebuie să le golim mai des, astfel că lucrăm în trei schimburi. Cu noile platforme îngropate, nu vom mai avea nici această problemă dacă vom mări numărul lor”, a conchis directorul societăţii de salubrizare.