Titus Iliuţă, supranumit „regele alcoolului” din Bistrița Năsăud, a fost condamnat miercuri la 9 ani de închisoare pentru o colecţie întreagă de infracţiuni, toate economice. De asemenea, judecătorii au cerut sechestru pe toate proprietăţile sale, câştigurile lui Iliuţă prin evaziune fiscală fiind de 3,2 milioane de lei.
După 5 ani de procese a venit şi condamnarea în cazul omului de afaceri bistrițean Titus Iliuţă, care în urmă cu ceva vreme se număra printre cei mai bogaţi bistriţeni. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti l-au condamnat miercuri pe cel supranumit „regele alcoolului” la 9 ani de închisoare cu executare.
„În baza art. 33 a şi b- 34 lit b, C. Pen. 1969 şi art 35 al. 3 C. pen. 1969 contopeşte pedepsele principale şi complementare şi aplica inculpatului Iliuţă Titus pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, sporită cu un an închisoare, urmând ca inculpatul să execute 9 ani închisoare şi 5 ani pedeapsă complementară constând în interzicerea drepturilor”, precizează în decizie Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorii nu s-au oprit aici şi au cerut sechestru pe toate proprietăţile sale. Potrivit acestora, Iliuţă a adunat 3,2 milioane de lei prin evaziune fiscală. Omul de afaceri s-a folosit de nu mai puţin de 14 firme pentru a evita taxele şi impozitele.
Titus Iliuţă se face vinovat de asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi de spălare de bani în formă continuată.
Anchetatorii au arătat că Titus Iliuţă a organizat o filieră financiară, formată din mai multe societăţi de tip fantomă pe care le controla prin interpuşi: soţia, ginerele, angajaţi sau alţi parteneri de afaceri.
Timp de şase ani, aceste societăţi ar fi eliberat 257 de facturi fiscale care atestau în fals comercializarea de bunuri şi prestarea de lucrări de construcţii, în valoare de 29.771.426 de lei, către societăţile lui Titus Iliuţă. Un astfel de exemplu: lucrarea de construcţie a unui drum de acces care făcea legătura dintre societate şi satul Chintelnic din Bistriţa-Năsăud, dar când au venit procurorii au găsit „traseul unor poteci pe teren viran care se terminau fie în râu, fie în bălării”.
Alături de el, va petrece după gratii 4 ani, 5 luni și 10 zile și un alt bistrițean. Este vorba despre Alexandru Răzvanță, fost administrator al unei companii din Bistrița, acuzat inițial de cinci infracțiuni, respectiv- constituirea de grup infracțional, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la delapidare, complicitate la înșelăciune și la evaziune fiscală, dar și spălare de bani.
Răzvanță a reușit să scape de o parte dintre acuzele care i s-au adus, respectiv constituirea unui grup infracțional și fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar și de complicitate la delapidare deoarece s-a prescris termenul de răspundere penală. În schimb, bărbatul a fost condamnat pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
„Aplică inculpatului Răzvanță Alexandru pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor obligatoriu de un an, 5 luni și 10 zile reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, urmând ca inculpatul să execute în final o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani, 5 luni și 10 zile. Aplică, pe lângă pedeapsa principală și pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor de a fi asociat, acționar, de a ocupa funcția de administrator sau orice altă funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale pe o durată de trei ani după executarea pedepsei principale”, se mai arată în decizia luată — în urmă cu două zile de judecătorii bucureșteni.