De câte ori ai fost folosit pe post de ţap ispăşitor pentru a plăti pentru greşelile altora? Şi de fiecare dată când se întâmplă asta te simţi agresat şi manipulat. Ca să nu mai vorbim de faptul că după un asemenea episod nu mai ai niciun chef să ajungi la birou. Mai ales atunci când eşti tânăr şi nu ai încredere foarte mare în tine, de fiecare dată când cineva te învinovăţeşte pe ţine pentru erorile lui nu prea ştii cum să gestionezi o situaţie aşa de complicată.
Iar când imaginea de sine şi încrederea în forţele proprii se află la genunchiul broaştei, un loc de muncă tensionat nu face decât să înrăutăţească lucrurile ceea ce poate avea impact negativ asupra sănătăţii tale, a stării de spirit şi a relaţiilor cu ceilalţi oameni.
Tocmai de aceea este important să înveţi cum să te porţi cu persoanele care îţi fac viaţa un calvar la birou. Iată cum să rezolva momentele de acest gen:
Agresorul
Agresarea la birou este destul de întâlnită şi, adesea, victimele se tem prea mult pentru a se confruntă cu atacatorul. Însă nimeni nu ar trebui să tolereze un astfel de comportament. În general, agresorii se simt bine când îi pun pe alţii la pământ pentru că doar aşa pot să ascundă slăbiciunea lor interioară. Sau poate că se simt ameninţaţi de victimele lor, ori le este teamă că şi-ar putea pierde slujba. Indiferent de cauze cel mai important este să nu le oferi niciun motiv pentru a-şi justifică comportamentul.
Este de preferat să eviţi implicarea în vreun conflict. Dacă o persoană se poartă urat cu ţine încearcă să-i ignori comportamentul, ori răspunde astfel încât să nu-i oferi posibilitatea de a declanşa un conflict mai mare (spre exemplu, dacă cineva încearcă să-ţi atragă atenţia spne-i că ai un telefon urgent de dat sau un termen limita pentru a rezolva o sarcina). Odată ce vei învăţa cum să eviţi politicos orice confruntare, agresorul îţi va pierde interesul pentru tine.
Dacă eşti agresat este vital să fii sprijinit de cineva, fie de manager sau de cineva în care au încredere. Dacă agresorul este şeful tău este dreptul tău să vorbeşti cu un alt manager sau cu directorul de resurse umane. Asigura-te că ai documente cu ce s-a întâmplat pentru că îţi va fi mai uşor să explici ce se întâmplă, mai ales dacă eşti supărat.
Colegul competitiv
Dacă un coleg încearcă, în mod constant, să intre în competiţie cu tine, concentrează-te pe rezultate. Ce doreşti să obţii şi cum te vei simţi odată ce ai obţinut ce ţi-ai dorit? Evita să dai atenţie acţiunilor celorlalţi (doar dacă asta nu te ajută în ceea ce vrei să întreprinzi) ţine-te de ceea ce ţi-ai propus şi fii împăcat cu gândul obţinerii succesului, indiferent de ce înseamnă „succes” pentru ţine.
Fiecare om se simte motivat la muncă de lucruri diferite, iar pentru unii asta înseamnă să se afle în competiţie cu ceilalţi. Atât timp cât te distrezi este în regulă să concurezi, însă dacă ţi se pare enervant atunci concentrează-te pe ceea ce este important pentru ţine. Lasă-i pe ei să se întreacă cu cine vor.
Prietenii falşi
Dacă, în mod constant, ţi se pun în spate greşelile altora asigura-te că ai dovezi care susţin contrariul. Începe prin a ţine un jurnal şi scrie tot ce poi astfel încât atunci când lucrurile se agravează să ai măcar un punct de pornire pentru a te putea dezvinovăţi.
În orice situaţie (la birou ori în viaţa de zi cu zi) oamenii care îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile lor sunt respectaţi. Aşadar, asumă-ţi responsabilitatea pentru deciziile, acţiunile şi greşelile tale. Oamenii sunt mai dispuşi să ierte atunci când spui: „E vina mea, îmi pare rău, nu ar fi trebuit să fac aşa”.
Tu (Indecizia)
Decide pentru tine însuţi. Chiar dacă asta înseamnă să ai o părere diferită de a colegilor tăi. Dacă cineva obiectează cu privire la dezacordul tău este clar că acea persoană încearcă între într-o lupta pentru putere. Evită cu orice preţ să te laşi atras într-o asemenea dispută care nu înseamnă decât pierdere de timp şi energie. Ba mai mult, te vei simţi mai rău întrucât problema nu va fi rezolvată. Discuţiile ar trebui să aibă la baza respectul opiniei celuilalt şi luarea unei decizii care să fie în beneficiul tuturor şi nu să va lăsaţi purtaţi de emoţii şi să intraţi într-un război din care nimeni nu poate ieşi învingător.
Tu (lipsa de respect de sine)
Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi respectul de sine este să te iubeşti aşa cum eşti. Încetează să vorbeşti negativ la adresa ta şi renunţă la autocritica pe care ţi-o faci zilnic. Ai lasă pe cineva să-ţi vorbească aşa cum îţi vorbeşti tu însuţi? Dacă continui să te cerţi, să-ţi adresezi invective atunci nu vei simţi că radiezi fericire (din interior spre exterior). Întotdeauna vei caută lucruri în exterior pentru a te simţi mai bine. Începe lucrul din interior şi vei ajunge să priveşti lumea dintr-o perspectiva diferită.
Sursa: mindbodygreen.com