În perioadă sărbătorilor de iarnă, ca urmare a răcirii vremii şi a ninsorilor din zona montană, pârtiile de schi din judeţul nostru au fost deschise,aşteptând publicul iubitor de sporturi de iarnă. Din nefericire, au apărut şi evenimente nedorite (accidente pe pârtie) pentru salvarea lor fiind necesară intervenţia promptă şi profesionistă a echipajelor formate din jandarmi montani şi reprezentanţi ai Salvamontului.
În perioada 02 – 03 ianuarie a.c., jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Cavnic, împreună cu reprezentanţi ai formaţiunii Salvamont Cavnic, au supravegheat pârtiile de schi.
Sâmbătă, 02 ianuarie a.c., în jurul orei 11.15, patrula de jandarmerie montană aflată în serviciu în zona pârtiei de schi „Icoana”, din staţiunea Cavnic, a fost sesizată de către o persoană că soţia acestuia a alunecat pe gheaţă în faţa centrului de închirieri de la pârtia de schi « Icoana» din localitatea Cavnic şi crede ca şi-a fracturat mâna,în acel moment patrula montană competentă pe zona respectivă împreună cu o echipă Salvamont s-au deplasat la faţa locului unde i-au acordat primul ajutor victimei T.I.Melania în vârsta de 39 de ani, cu domiciliul în Curtea De Argeş, judeţul Argeş, care prezenta dureri mari la mâna dreaptă în zona încheieturii unde de asemenea avea şi o deformare. I s-a imobilzat membrul superior drept cu atelă si faşă elastică, după care a fost îndrumată la Spitalul Judeţean « dr. Constantin Opriş » din Baia Mare.
De asemenea la ora 11:35 în data de 02 ianuarie a.c., în zona pârtiei de săniuş amenajată la baza pârtiei de schi Icoana, o patrulă de jandarmi a observat cum a fost accidentată o persoană de sex feminin de către o altă persoană. I s-a acordat primul ajutor de către patrula de jandarmi şi reprezentanţii Salvamont victimei F.C.Beatrice în vârstă de 41 de ani, cu domiciliul în Baia Mare, judeţul Maramureş care acuza dureri mari la piciorul stâng, după care aceasta a fost coborâtă la baza pârtiei pe sanie de unde a fost preluată de soţul acesteia, deplasându-se cu maşina personală spre Spitalul Judeţean « dr. Constantin Opriş » din Baia Mare.
La ora 13.35 reprezentanţii grupei Salvamont Cavnic au solicitat sprijinul unei patrule montane pentru a ajuta o persoană de sex feminin care era cazută pe pârtia Icoana. Aceasta acuza dureri grave la spate. Ajunşi la fata locului jandarmii montani au luat măsuri de izolare a zonei, iar dupa aceea i-au sprijinit pe cei de la salvamont să o ridice de pe pârtie şi să cobore victima la punctul de prim ajutor unde a fost ţinută la căldură timp de 30 de minute până la sosirea unui echipaj SMURD care a preluat-o si transportat-o la Spitalul Judeţean « dr. Constantin Opriş » din Baia Mare.
În urma verificărilor s-a constatat că victima se numeşte V. L. Roxana în vârstă de 33 de ani, cu domiciliul in sat Floreşti, comuna Floreşti, judeţul Cluj.
Un alt caz s-a petrecut la ora 17.20, 02 ianuarie a.c., în timpul serviciului de patrulare pe pârtia de schi « Roata 1» din localitatea Cavnic , jandarmii montani au observat la baza pârtiei Roata o persoana de sex feminin care se afla aşezată pe şezut ţinându-se cu mâinile de genunchiul drept. Victima B.P.Ileana în varstă de 23 de ani, cu domiciliul în Cluj Napoca, judeţul Cluj a declarat că a căzut cu schiurile şi că are dureri foarte mari la genunchiul drept. S-a procedat la asigurarea zonei de către patrula montană, dupa care aceştia au anunţat serviciul Salvamont Cavnic. În urma evaluării primare s-a constatat că persoana în cauză prezenta o inflamaţie destul de mare deasupra genunchiului drept. Dupa sosirea celor de la Salvamont, victimei i s-a aplicat o faşă peste genunchi, dupa care victima a fost transportată pe braţe pană la şoseaua DJ 109f de unde a fost preluată de aparţinatori şi transportată la Spitalul Judeţean dr. Constantin Opriş din Baia Mare, deoarece aceştia au refuzat prezenţa unei ambulanţe .
Duminică 03 ianuarie a.c., la ora 14:30, salvamontiştii în colaborare cu o patrulă de jandarmi montană au acordat primul ajutor unei persoane de sex feminin accidentate la pârtia de tubing amenajată la baza pârtiei « Icoana» din localitatea Cavnic .Victima B.M.Klara în varstă de 25 ani, cu domiciliul în Gherla, judeţul Cluj, acuza dureri foarte mari la nivelul cefei în urma unei sărituri cu tubingul peste o denivelare. I s-a efectuat evaluarea primară şi i s-a aplicat un guler cervical după care a fost transportată la caldură în punctul de prim ajutor până la sosirea echipajului Smurd.
La ora 15:15, 03 ianuarie a.c., un intructor de schi de la baza pârtiei « Icoana» din localitatea Cavnic a solicitat sprijinul jandarmilor montani pentru a internevi în cazul unei persoane care şi-a pierdut cunoştinţa şi tremura. Ajunşi la faţa locului,jandarmii ontani împreună cu salvamontiştii, au identificat o persoană de sex masculin stabilind că se numeşte O.M. Ionuţ, în vârstă de 13 ani, cu domiciliul în Baia Mare, Judeţul Maramureş, care avea momente de inconstienţă şi tremura, acestuia i s-au aplicat masuri specifice de prim ajutor până la sosirea unui echipaj Smurd aflat în apropiere.
De asemenea la ora 16:45 03 ianuarie a.c., a avut loc un alt accident în apropierea pârtiilor de tubing şi săniuş, un bărbat şi două fetiţe, au ieşit din zona pârtiei de sanie intrând cu viteză într-un snowmobil parcat lângă centrul de închirieri. Patrula de jandarmi montană a anunţat salvamontiştii aflaţi în zonă, după care au acordat primul ajutor fetiţei în vârstă de 9 ani, singura accidentată în urma coliziunii. Aceasta prezenta excoriaţii şi sângera la nivelul tibiei. I s-a aplicat un pansament steril şi faşă, urmând să fie transportată de către părinţii acesteia la un centru medical pentru investigaţii amănunţite.
În urma verificărilor s-a constatat că victima se numeşte Mureşan Andreea Mihaela, în vârstă de 9 ani, cu domiciliul în Baia Mare, Judeţul Maramureş.
Pentru evitarea situațiilor nedorite, Jandarmeria Montană recomandă turiștilor să țină cont de următoarele:
* să se informeze prin consultarea prognozei meteo, a itinerariilor, a condițiilor climatice locale, alte detalii specifice zonei înainte de a pleca în zona montană;
*să aibă autovehicule de teren, echipate corespunzător pentru condiții de iarnă;
* să folosească drumurile deschise circulației;
* să manifeste răbdare, să respecte indicaiile forţelor de ordine și să evite implicarea în conflicte de orice natură;
* în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială sau le este tulburată liniștea, turiştii sunt rugați să solicite sprijin prin sistemul unic de urgență ‘112’ sau direct la structurile de ordine din zonă;
* să aleagă traseele montane sau pârtiile de schi, în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică ;
* în caz de accident, să anunțe Jandarmeria Montană prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, ce s-a întâmplat , câte persoane au nevoie de ajutor si locul unde sunt cei aflaţi în dificultate.
Informații furnizate de Slt. Pop Călin, Purtător de cuvânt al I.J.J. Maramureş