ABANDONUL ȘCOLAR, ÎN CREȘTERE Țara noastră a ajuns pe un rușinos loc trei în UE la abandonul școlar și fenomenul este în creștere. Doar Spania și Malta sunt înaintea noastră. La fel de grav este și faptul că puțini tineri intră în câmpul muncii după ce renunță la școală.
Cei mai mulţi tineri care au abandonat şcoală sunt în judeţele din nord-est-ul ţării. Procentul celor care nu mai merg la cursuri este de peste 23 la sută.
Potrivit rapoartelor comisiei europene, în 2017, doar 9,4 la sută dintre elevii români care au abandonat cursurile s-au angajat. Restul trăiesc din ajutoare sociale. Datele statistice arată că România are cea mai ridicată rata de părăsire timpurie a educaţiei. În judeţele din regiunea de sud-est – de pildă – 22,4 la sută dintre elevi au abandonat şcoala iar un procent aproape similar se înregistrează şi în centrul ţării.
În Maramureş, aproape 300 de copii – cu aproape 15 la sută mai mulţi decât anul trecut – nu mai merg la cursuri. Ca să combată abandonul, autorităţile din Maramureş oferă de câteva luni o masă caldă pentru o mie de elevi. În plus, după ore – profesorii îi ajută la teme.
În schimb, autorităţile din Pianu – judeţul Alba – au construit cu 5 milioane de euro – bani europeni – un campus şcolar unde copii predispuşi la abandon sunt cazaţi, ajutaţi la teme şi primesc o masă caldă.
Sursă: ȘtirileProTV