Într-o nouă scrisoare adresată colegilor săi din legislativul și din executivul administrației băimărene, primarul ales al municipiului Baia Mare vorbește despre proiectele legate de sportul de performanță, de masă și cel școlar. Vă redăm mai jos integral scrisoarea lui Cătălin Cherecheș:
„Încep prin a-i mulțumi domnului viceprimar Mureșan că a preluat inițiativa salvării handbalului. Sper să reușească să îl convingă pe Aihan Omer să vină să consolideze echipa de băieți, Minaur Baia Mare. Le mulțumesc oamenilor de suflet care au sprijinit necondiționat sportul de-a lungul vremurilor: Ștefan Blasko, Răducu Pop, Flaviu Leșe și Marcel Zoicaș. Mulțumesc familiei Marta, în special lui Ionuț, dar și lui Silu Viman că țin sus steagul handbalului băimărean. Cu sprijinul Academiei Minaur, al CS Marta, al clubului Extrem, dar și al CSȘ2 (sper ca domnul Negruț să nu semene cu soția lui care mi-a făcut un imens rău) se poate reconstrui. Aș sugera ca denumirea clubului municipiului să fie transformată din CS Minaur Baia Mare în Handbal Club Municipal Minaur Baia Mare pentru ca simbolic să avem HCM și Minaur sub același club și denumire. Pentru fete am doar regretul că am făcut personal eforturi imense și majoritatea au întors spatele orașului. Mă așteptam la altă atitudine din partea unora dintre ele. Dar nimic nu mă mai miră când e vorba de caracterul unora. Cu toată ura unor “instituții” față de ce am construit în sport și în cultura din Baia Mare, punându-ne în fața “buldozerului” fără minte și suflet definit prin trei inițiale, HCM și Minaur rezistă pentru că “nu mor caii când vor câinii”. Chiar dacă în primul an la echipa de fete se va reconstrui de la zero, pornind din liga secundă, vă garantez că în trei ani vom fi iarăși în frunte. La Minaur cred că vor găsi colegii mei puterea și înțelegerea să preia Primăria locul în campionat și, sub bagheta unui antrenor serios să creștem sănătos, să folosim resursele, talentele locale, să aducem acasă jucătorii noștri și să îi promovăm pe cei tineri. Așadar, legenda merge mai departe! De dragul băimărenilor, de dragul profesorului Lascăr Pană.
Îi rog pe colegii mei care se ocupă de Sala Polivalentă “Lascăr Pană” să facă marcajul pentru baschet și să achiziționeze panouri profesionale și tabelă. Ar fi frumos să continuăm proiectul BC Olimpic și să-l susținem. Proiectul acesta este iubit în special de cei tineri care practică baschetul în școală sau în timpul liber. Consultați-vă, colegi din primărie, cu George Opriș de la BC Olimpic și ajutați-l să ducă povestea baschetului înainte. Să nu uitați de volei și rugby, dar acolo ne bazăm pe oameni serioși, Călin Matei și Marinel Kovacs, Gheorghe Bârlea și Radu Micle. Doar trebuie să înțeleagă Consiliul Local că orașul câștigă prestigiu, iar cetățenii, în special cei tineri, primesc un exemplu de viață sănătoasă.
Despre fotbal… Minerul Baia Mare, noul club înființat de Cosmin Filip și Radu Țolaș, având culorile albastru – galben, culorile tradiționale ale fotbalului maramureșan, va reprezenta proiectul serios atât ca performanță, cât și ca și centru pentru copii și juniori. Cel mai important e să accelerăm refacerea sau construirea infrastructurii. Propunerea mea este să preluăm în parteneriat public – privat terenul de la Pirită sau pășunea Recea și să construim pe fondurile Companiei Naționale de Investiții, fonduri guvernamentale, un stadion nou, modern, de maximum 15.000 de locuri. Tot acolo să construim Aqua Park-ul, respectiv baza de agrement, centrul acvatic și de tratament. Să construim două terenuri de antrenament pentru fotbal, patru terenuri de tenis, două de minifotbal, sală de fitness și bodybuilding, box și gimnastică. Să dăm posibilitatea ca alți investitori să construiască magazine, spații de cazare, alimentație publică, cluburi și discoteci. În concluzie să definim o zonă de sport, agrement și distracție care să atragă și turiști, dar să nu deranjeze viața și liniștea comunității.
Alt proiect de infrastructură sportivă este Complexul Sportiv “Lascăr Pană” care va cuprinde reabilitarea actualei săli polivalente și a terenului de atletism. Sala Polivalentă va crește în capacitate de la 2000 la 3500 – 4000 de locuri. Sper că arhitecții au finalizat sau se apropie de finalizarea studiului de fezabilitate și apoi să decidă Consiliul Local dacă accesăm fonduri europene, guvernamentale, locale sau facem un parteneriat public – privat. Cred că având o astfel de Sală Polivalentă putem găzdui la Baia Mare un turneu de tenis internațional de sală, iarna. Am putea începe acest proiect chiar din acest an în sala de sport a Școlii Vasile Alecsandri sau în sala de la Colegiul Titulescu sau alte săli. După finalizarea reabilitării și extinderii Sălii Polivalente “Lascăr Pană”, putem să oferim o amploare și vizibilitate mult mai mare turneului care s-ar putea numi Baia Mare Tenis Cup sau Baia Mare Open.
Ar fi util încă de acum să consolidăm infrastructura sportivă a Liceului Aurel Vlaicu – zona fostului Liceu Minier, unde există două terenuri de fotbal, spații de cazare, spații pentru alte sporturi individuale. În acea zonă, după punerea la punct a infrastructurii școlare, sportive, cazare și masă aș propune mutarea Liceului Sportiv și a Clubului Sportiv Școlar nr.2. Sper că nu uită colegii de la Serviciul Public Ambient Urban de finalizarea reabilitării terenului de sport din cartierul Ferneziu.
Dacă vorbim de infrastructură sportivă, nu trebuie să uităm programul început de reabilitare a sălilor de sport ale școlilor și liceelor. Mă refer la sălile de sport a Școlilor Nicolae Iorga, Octavian Goga, a celor din Ferneziu, a celei de pe străzile Iza, Cuza Vodă, de la Unic, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Colegiul Anghel Saligny, Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Național Vasile Lucaciu, Colegiul Aurel Vlaicu și a școlii din cartierul Firiza. Și nu vorbesc doar despre săli de sport, ci și de amenajarea terenurilor de sport și a curților școlilor și liceelor. Nu știu dacă s-au ținut de cuvânt constructorii și dacă au finalizat Skate Park-ul de lângă stadion, dar ar fi util să fie cât mai repede utilizabil. Îi rog pe colegi să gândească în zona Jandarmeriei sau în zona terenului de atletism încă un skate/bike/dirt park, inclusiv pentru competiții.
Până la începutul anului școlar Consiliul Local ar fi util să evalueze propunerea mea de înființare și demarare a competiției interșcolare DACIADA pe categorii de vârstă și pe mai multe ramuri sportive. Consiliul Local să acorde buget școlilor pentru organizare, premiere, inclusiv a profesorilor implicați și echipament complet pentru elevii participanți. Daciada se va desfășura în perioada 1 octombrie – 1 iunie.
Tot din zona sportului, a activităților sportive fac parte, după părerea mea, și locurile de joacă și cele pentru fitness. Îi rog pe colegii mei să continue modernizarea sau înființarea de noi locuri de joacă și de fitness programate, dar să facă o documentație pentru o nouă achiziție de aparate pentru toate categoriile de vârstă și din toate gamele estetice, funcționale.
Voi continua să vă scriu gândurile mele despre oraș și să le reamintesc colegilor proiectele noastre și să le ofer curaj. Dragi colegi, fiți harnici și curajoși. De asta are nevoie Baia Mare!
Cătălin Cherecheș”