Posibilitatea de recidivă a unui cancer depinde de numeroși factori, cum sunt mărimea tumorii și localizarea. Este bine de știut că unele tipuri de cancer au un risc mai mare de recidivă în comparație cu altele.
Cancerul pulmonar
Cel mai frecvent tip de cancer din țara noastră este cel pulmonar. Din nefericire, boala este adesea descoperită în stadii avansate, când sunt prezente și metastazele. În comparație cu alte tipuri de cancer, cel pulmonar are particularitatea de a se răspândi cu ușurință în corp (metastaze).
Acest lucru este pus pe seama faptului că plămânii sunt în strânsă legătură cu vasele sangvine și cu cele limfatice. Agresivitatea bolii și depistarea târzie cresc riscurile de recidivă.
Cancerul de sân
În jur de 10.000 de femei din țara noastră sunt depistate anual cu cancer de sân. Printre factorii favorizanți ai cancerului mamar se numără: expunerea la estrogeni (apariția ciclului menstrual la o vârstă mai mică și intrarea la menopauză mai târziu expun corpul la estrogeni pe o perioadă mare), obezitatea, consumul de alcool și tratamentele de substituție hormonală.
Printre semnele care pot anunța prezența unui cancer la sân se numără: un nodul palpabil nedureros, cu suprafață neregulată, creșterea asimetrică a consistenței sânului, retracția mamelonului sau a unei porțiuni de la acest nivel, deformarea unui sân, roșeață, ulcerație. Foarte rar, cancerul mamar este însoțit de durere. În cancerul de sân, recidiva poate să apară, cel mai frecvent, în primii 2 ani după tratament.
Glioblastomul
Tumoră cerebrală malignă care se dezvoltă din celulele gliale, glioblastomul se numără printre tumorile cerebrale care au cea mai mare probabilitate de recidivă.
Este un tip de tumoare agresivă, cu o rată mare de creștere. Adesea, recidivează în țesutul cerebral înconjurător, dar și la distanță. Intervalul mediu până la recidivă este de aproape un an.
Cancerul de pancreas
Această boală agresivăeste mai frecvent întâlnităla persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales la fumători, care au un risc dublu. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronicăşi cu diabet zaharat de tip 1sau2.
Coloraţia galbenă a pielii (icterul) este un simptom posibil de cancer de pancreas, mai ales în cazul în care tumoarea se localizează la nivelul capului pancreasului, când se produce comprimarea căii biliare principale.
Mai poate da simptome precum: urină închisă la culoare, durere în partea superioară a abdomenului, care se propagă spre spate şi care nu cedează la administrarea de medicamente antalgice, scaune decolorate, senzaţia de greaţă şi de vomă, lipsa poftei de mâncare, stare generală de slăbiciune şi scăderea în greutate.Intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia sunt cele trei opţiuni de tratament în cancerul de pancreas. Din păcate, boala este depistată târziu, când deja există metastaze. Cancerul de pancreas recidivează adesea local sau metastatic.
Melanomul
Cea mai gravă formă de cancer de piele, melanomul se dezvoltă în celulele pielii (melanocite). Se manifestă prin apariția unei pete pigmentare, care seamănă cu o aluniță, sau prin modificarea culorii și formei unei alunițe existente.
Melanomul este un cancer agresiv, iar rata de recidivă este destul de mare, potrivit medicilor. Cu toate acestea, dacă se intervine în stadiu incipient, sunt șanse mari de vindecare.
Limfomul non-Hodgkin
Această boală se manifestă prin înmulțirea necontrolată a celulelor albe, care se acumulează în structurile sistemului limfatic, formând tumori cunoscute ca limfoame. Pot avea o evoluție lentă sau rapidă.
Riscul de recidivă al limfomului non-Hodgkin depinde de extinderea bolii, de mărimea tumorii și se afectarea gaglionară. În cazul limfomului B difuz cu celule B mari, riscul de recidivă este favorizat de evoluția rapidă a bolii, de agresivitatea intrinsecă a cancerului.