Romaltyn Mining a pierdut procesul cu administrația locală din Baia Mare.
Consiliul Local al municipiului Baia Mare și Romaltyn Mining s-au înfruntat în sălile de judecată timp de trei ani de zile. Societatea a acționat în instanță o hotărâre a Consiliului Local Baia Mare prin care municipalitatea a cerut schimbarea destinației terenurilor din zona în care se afla uzina Romaltyn, astfel oprind funcționarea uzinei de procesare, cu cianuri, în oraș. Decizia dată în 9 iunie de către magistrații clujeni în favoarea Municipiului Baia Mare este definitivă, aceasta neputând fi atacată la alte instanțe.
În 2013, Consiliul Local a emis o hotărâre prin care municipalitatea băimăreană a schimbat destinația terenurilor din zona pe care se află uzina Romaltyn. Mai exact, prin proiectul aprobat de către consilieri, terenurile pe care se află uzina nefuncțională deserveau unui regim de servicii și activități economice și locative care să nu afecteze mediul înconjurător. Decizia autorității locale a fost atacată în instanță de către Romaltyn Mining, uzina fiind parte esențială în dezvoltarea unui proiect al companiei care prevedea prelucrarea sterilului prin tehnologii bazate pe cianură.
Primul termen de judecată a fost stabilit la Tribunalul Maramureș, iar societatea Romaltyn a cerut strămutarea cauzei la Zalău. Aici, magistrații au dat o decizie favorabilă societății, iar Municipiul Baia Mare a atacat cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Instanța clujeană a casat sentința și a trimis-o spre judecare tot la Zalău. Aceeași instanță care s-a pronunțat deja o dată în favoarea Romaltyn-ului s-a decis și a doua oară să dea câștig de cauză societății care avea de gând să demareze la uzina din Baia Mare un proiect bazat pe tehnologii cu cianurare.
Municipiul Baia Mare și-a jucat ultima șansă la un nou recurs la Curtea de Apel Cluj, iar magistrații s-au pronunțat în 9 iunie în acest dosar.
„Decizia Curții de Apel Cluj confirmă sănătoasa gândire a Administrației Publice Locale a Municipiului Baia Mare privind multiplele aspecte legate de comunitatea băimăreană. Este vorba despre deschiderea manifestată de populație ca zona respectivă să devină una preponderent rezidențială, valorificând una dintre puținele suprafețe de teren de care dispune municipiul Baia Mare pentru realizarea de locuințe și a unor unități comerciale și de servicii în zona de Vest a municipiului Baia Mare. Totodată sunt eliminate pericolele care decurg din procesele tehnologice ce presupun utilizarea de substanțe periculoase, îndeosebi pentru populație. Decizia magistraților clujeni întărește dezideratul ca municipiul Baia Mare să se transforme și pe mai departe din cel mai poluat oraș, care era în urmă cu ani mulți, într-o capitală verde, curată și sănătoasă a României”, a spus Dorel Mureșan, viceprimarul municipiului Baia Mare.
Decizia dată de Curtea de Apel Cluj este una definitivă și irevocabilă.
Simona Vasiac