În ultima săptămână, nu mai puțin de șapte furturi au avut loc în case din Șomcuta Mare, Buciumi și Vălenii Șomcutei.
Hoții se arată a fi unii cu tupeu dus la extrem. Într-o casă din Buciumi au cotrobăit la parter, deși proprietarii dormeau la etaj. Se pare că prada nu a fost prea mare în acest caz, doar câteva zeci de lei.
În altă casă, din Vălenii Șomcutei, au ridicat jaluzelele exterioare, ca să poată deschide geamul și să intre în locuință. Nu au mai știut cum să lase jaluzelele jos și au pus pături în geamuri, ca să poată căuta în voie. Gazda, care dormea în altă clădire, a văzut a doua zi, dimineața, păturile, și-a dat seama că ceva nu este în regulă și a avut parte de o surpriză neplăcută când a intrat în casă și a văzut că îi dispăruseră o mulțime de lucruri de valoare.
Într-o casă din Buciumi au încercat să intre după ce au tras de plasa de insecte ce fusese montată la ușa exterioară. Numai că rama plasei a scârțâit pe gresie și proprietarii au auzit și s-au trezit. Hoții au apucat să fugă dar au fost văzuți. Se pare că e vorba de doi bărbați, unul mai scund și solid, celălalt mai mic și subțirel. Cei doi nu purtau măști pe față dar aveau lanterne.
Furturile pe care le-au făcut până acum le-au dat curaj și au început să ia chiar și obiecte de valoare care au volum mare. Au furat o drujbă și chiar o plasmă, cu care au ieșit nestingheriți din casă, fără să le fie teamă că ar putea fi văzuți.
Oamenii din zonă sunt șocați și îngroziți de ce s-ar putea întâmpla. Și acolo, ca și în alte zone din țară, sunt multe case unde nu locuiește nimeni (proprietarii vin doar în weekend) sau locuiesc doar femei singure. ”E teroare în zona asta, nu poți merge undeva, chiar și aproape, fără să încui ușa, dar nici așa nu ești sigur că nu intră cineva”, spune o localnică.
Polițiștii din Șomcuta Mare au început cercetările. Le-au atras atenția sătenilor să încuie ușile când pleacă de acasă și să anunțe dacă văd persoane străine prin zonă.
Actualizare – Comunicat IPJ Maramureș:
Poliţiştii din Şomcuta Mare desfăşoară activităţi de cercetare în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanelor care au pătruns prin efracţie în locuinţe şi anexe gospodăreşti de pe raza de competenţă, de unde au sustras diferite bunuri.
Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de furt:
Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care, susţinând că sunt reprezentanţii unor instituţii, nu fac dovada calităţilor lor!
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon sau în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat!
Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţelele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveţi încredere şi care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare!
Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!