AcasămodeleEXPOZIȚIE - Cactușii lui Vida Geza vor putea fi admirați de sătmăreni

EXPOZIȚIE – Cactușii lui Vida Geza vor putea fi admirați de sătmăreni

spot_img

DISTRIBUIȚI

La Muzeul Judeţean se va deschide marți, 17 mai, expoziţia de cactuşi şi plante suculente. Printre colecţiile ce vor putea fi admirate de către sătmăreni se numără şi cea care a aparţinut celebrului sculptor Vida Geza şi care face parte din Patrimoniul Naţional.

Muzeul Judeţean Satu Mare şi Asociaţia colecţionarilor de cactuşi „AZTEKIUM ” Satu Mare, organizează în perioada 17-22 mai expoziţia „Cactuşi şi plante suculente”. Sătmărenii vor pute admira peste 300 de cactuşi şi plante suculente ce aparţin colecţionarilor din Satu Mare, Baia Mare, Oradea şi Timişoara precum şi specii aduse de către Asociaţia colecţionarilor din Debrecen, Ungaria. Cei care vor trece pragul expoziţiei vor putea vedea şi colecţia „Vida Geza”, adusă de la Baia Mare.

Sculptorul, cunoscut mai ales pentru Monumentul Ostaşului Român de la Carei, a făcut o pasiune pentru grădinărit şi a fost un bun cunoscător al speciilor botanice. La casa sa din Baia Mare, sculptorul şi-a construit o seră tocmai pentru a putea îngriji cactuşi dar şi alte plante exotice.

Seminţele au fost aduse din Spania dar şi de peste ocean iar sculptorul a purtat corespondenţe cu alţi pasionați din ţară şi a fost în legătură cu grădinile botanice de la noi. Astfel, colecţia Vida Geza este una dintre cele mai bogate şi diverse din România. La moartea sa, Vida Geza a lăsat colecţia moştenire autorităţilor şi ea a intrat în posesia Muzeului Judeţean Maramureş.

În cursul anului trecut, în noul Parc Central al municipiului Baia Mare a fost amenajat un complex expozițional care acum găzduieşte cactuşii sculptorului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA