Mii de maramureşeni au participat la acest final de săptămână la sărbătorirea celui mai vrednic hotenar, cel care a ieşit primul la arat în acest an. Obiceiul agrar, vechi de aproape o jumătate de secol, se ţine an de an, în prima duminică după Paşte, pe Valea Marei, în Hoteni.
Deşi vremea nu a ţinut cu participanţii, cei prezenţi nu au ratat ocazia de a se bucura de întâlnirea cu prieteni şi cunoscuţi.
„Am participat cu bucurie şi de această dată, ca de altfel în fiecare an în ultima perioadă şi de când eram copil mic la această, cred că, cea mai veche, sărbătoare agrară a maramureşenilor, Tânjaua hotenarilor. Şi de această dată pe Valea Rădeasă, cu toate că vremea a fost un pic potrivnică, împreună cu colegii mei ne-am întâlnit cu cetăţenii din Maramureşul istoric, de pe Valea Marei în special, care au fost deosebit de bucuroşi să ne vadă împreună cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare la această sărbătoare. Bineînţeles am fost să-l sărbătorim pe cel mai harnic om, primul care a ieşit la arat în acest an”, a declarat Doru ioan Dăncuş, preşedintele PNŢCD Maramureş.
Coaliţia pentru Baia Mare susţine şi promovează păstrarea tradiţiilor şi a valorilor culturale, iar astfel de obiceiuri agrare precum Tânjaua Hotenarilor arată modul în care s-au păstrat şi se păstrează fibra de maramureşeni.
„Aceste tradiţii contează enorm şi noi, aşa cum ştie toată lumea, suntem cei care susţinem aceste demersuri ale maramureşenilor, participăm la ele pentru că Maramureşul ne surprinde de fiecare dată cu frumosul, cu valorile tradiţionale. Dorinţa noastră este ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 și este absolut normal să fim prezenţi la un astfel de eveniment, să susţinem acțiunile și activitățile care ne fac să fim mândri de tradițiile noastre. În contextul obținerii titlului de Baia Mare Capitală Europeană a Culturii, aceste manifestări vor putea fi incluse şi cu siguranţă vor fi incluse în calendarul de manifestări cultural artistice”, a mai spus Dăncuş.
ActualMM