Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, se află în vizită de lucru în județul Maramureș. Incursiunea demnitarului va dura trei zile şi a început încă din seara zilei de miercuri, 4 mai.
Potrivit programului oficial, azi, 5 mai, ministrul împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia mediului s-au deplasat în Borşa la Tarnița Bălăsânii pentru vizitarea unei zone puternic afectată de tăieri ilegale de
pădure. În programul zilei mai sunt incluse vizitarea iazurilor de decantare Colbu 1 și Colbu 2: zonă afectată de poluare istorică prin activități de minerit, inclusiv utilizarea de cianuri și o vizită la depozitul de deșeuri al orașului Borșa.
Pentru ziua de vineri, 6 mai, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer are programată o întâlnire de lucru cu instituțiile deconcentrate ale MMAP din Regiunea Nord-Vest la care vor participa agențiile pentru protecția mediului, gărzile de mediu, gărzile forestiere, administrațiile bazinale de apă, direcțiile silvice din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj şi o întâlnire cu autoritățile locale din județul Maramureș: Prefectură, Consiliu Județean, Primărie.
După o scurtă întâlnire cu presa, delegaţia condusă de ministru se va deplasa la Bozânta pentru vizitarea iazului de decantare, zonă afectată de poluare istorică prin activități de minerit, inclusiv utilizarea de cianuri dar şi la Fărcaşa pentru vizitarea depozitului de deșeuri.
Sâmbătă, 7 mai, ultima zi a vizitei în Maramureş este rezervată pentru o vizită la Târgu Lăpuș, primul oraș zero-waste din România.
Actualizare: Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer a postat, în urmă cu puțin timp, câteva poze și un text care reflectă primele sale impresii despre vizita făcută în Borșa. Acesta face referire la tăierile ilegale efectuate în aria de protecție integrală a Parcului Natural Munții Maramureșului.
Iată textul postat de ministru: ”Primul obiectiv vizitat in judetul Maramures este Tarnita Balasanii, o zona puternic afectata de taieri ilegale. Din 2005 pana in 2009, peste 1000 de hectare aflate in proprietate privata au fost decimate, fara niciun document legal, desi intreaga arie se afla in zona de protectie integrala a Parcului Natural Muntii Maramuresului. Exista zeci de dosare penale pe rol, insa obiectivul nostru este sa gasim acele solutii ca astfel de nedreptati fata de natura si de oameni sa nu ajunga se mai intample”.